Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hebrang: Pobačaj je kraj života, ali moramo misliti i na zdravlje žene

- Zbog zabrane pobačaja u svojoj zemlji Irkinje na abortus putuju u druge države, a prekida trudnoće više je nego u Nizozemskoj koja ima liberalni zakon, ističe ginekolog prof. Šimunić
07. lipnja 2011. u 12:00 87 komentara 112 prikaza
\'Zagreb, markov trg,  30.07.2009. Andrija Hebrang, saborski zastupnik i kandidat HDZ-a na predsjednickim izborima Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
Foto: Patrik Macek/Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

Porukom na zagrebačkom Hipodromu o tome da napokon treba ukinuti zakon o prekidu ljudskog života te "revidirati zakon iz nekih prošlih vremena" mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Odbora za obitelj HBK, ponovno je u hrvatskom društvu otvorio pitanje namjernih i legalnih prekida trudnoće.

Milinović se ne izjašnjava

Stav je Crkve o tome poznat i neće se promijeniti. A treba li zbog toga u Hrvatskoj mijenjati zakon koji dopušta legalni pobačaj na zahtjev žene? Ministar zdravstva Darko Milinović o tom se pitanju jučer nije očitovao, no poznato je da je posljednjih godina kao ginekolog u tzv. prizivu savjesti te, kao i čak oko 60 posto ginekologa u Hrvatskoj, ne obavlja pobačaje. Milinović je, pod utjecajem ili u dogovoru s Crkvom, svejedno, u "svom" Zakonu o medicinskoj oplodnji parovima koji liječe neplodnost zabranio zamrzavanje zametaka s argumentom da je zametak početak života. Ipak, ne treba očekivati da bi se aktualni ministar zdravstva u ovoj izbornoj godini upustio u promjenu zakona prema kojemu je pobačaj legalan, iako se to možda i protivi njegovim ljudskim uvjerenjima.

– Da problem nije tako malen govori i to da imamo zakon star već više od 30 godina. Prije desetak godina predlagao sam da bi se žena prije prekida trudnoće trebala savjetovati s liječnikom, socijalnim radnikom i svećenikom. Možda je vrijeme da se danas nastave rasprave u tom smjeru. Pobačaj je uništenje jednog života, ali uvijek treba imati na umu i drugu stranu medalje, a to su posljedice koje bi zabrana pobačaja imala na zdravlje i život žene – kaže šef saborskog Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednik stranke prof. dr. Andrija Hebrang. Naglašava da iskustva iz zemalja koje su imale ili imaju na snazi zabranu pobačaja jasno pokazuju povećanu smrtnost žena zbog ilegalnih prekida trudnoće. Pa bi i to, zaključuje Hebrang, trebalo staviti na vagu u svakoj raspravi o prekidu trudnoće.

Prof. dr. Rajko Ostojić, član SDP-a i mogući budući ministar zdravstva, ističe kako u 21. stoljeću ne možemo razgovarati o zabrani prekida trudnoće, već o ljudskim pravima.

– Kad bi se pobačaj i zabranio, to ne bi imalo pozitivne rezultate u populacijskoj politici, isto kao što rezultate ne daju ni neke tzv. populacijske mjere, uključujući i novčana davanja za rođenje djeteta. Da bismo imali više djece, država treba omogućiti kvalitetniji život mladim obiteljima. A to je zapošljavanje mladih, stambene olakšice, subvencionirane stipendije za školovanje, besplatni dječji vrtići do druge godine djetetova života, i to barem za obitelji koji su ispod imovinskog cenzusa. Za populacijsku politiku vrlo je važno i to da se mladim majkama osigura povratak na isto radno mjesto, a ne zabraniti pobačaj – ističe prof. Ostojić.

Liječnici koji su i političari i te kako dobro znaju da zabrana nikad nije donijela ništa dobro te da izbor i odluka moraju ostati na ženi.

– Struka je svjesna da je pobačaj oduzimanje života te da je abortus najgori mogući način planiranja obitelji – ističe ginekolog prof. dr. Velimir Šimunić i dodaje:

Bolje je planiranje obitelji

– No, svaka je zabrana izravno povezana s pobačajima u nemedicinskim uvjetima. U svijetu se godišnje obavi između 45 i 50 milijuna prekida trudnoće, i to posebno u zemljama koje imaju rigorozan zakon. Zbog zabrane pobačaja u svojoj zemlji Irkinje na pobačaj putuju u druge zemlje, ali Irska ima više prekida trudnoće nego Nizozemska s liberalnim zakonom, ali i kvalitetnim planiranjem obitelji!

Ivo Josipović: Papa mi o pobačaju ni&sca

Ivo Josipović: Papa mi o pobačaju ništa nije govorio

Mislim da je sadašnje zakonsko uređenje oko prava na pobačaj uglavnom dobro, a što se poruke koja se mogla čuti od biskupa Župana tiče, ona je u skladu s načinom na koji Crkva i inače nastupa. No država je ta koja vodi svoju politiku i donosi zakone pa je tako donesen i sadašnji zakon kojem nemam zamjerki – komentirao je predsjednik Josipović poziv biskupa Župana, napominjući da u dvodnevnom druženju i razgovorima s papom ta tema nije bila na dnevnom redu. Milanka Opačić, SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport, kaže da su SDP-ovi stavovi o pravu na pobačaj poznati i da se nisu promijenili.

 

– Poznato je da smo mi za pravo žene na izbor, zalažemo se za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole kako bi se mladi na vrijeme educirali i pri tome ostajemo i dalje. O svemu ćemo se očitovati ako eventualno novi prijedlog zakona uđe u saborsku proceduru – kaže M. Opačić.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za pregovore s EU, smatra da bi za HDZ bilo štetno da ulazi u izmjene zakona o pobačaju. – Biskup Župan iznio je poznati stav Crkve, ali to nije stav sekularne države. Država ima obvezu osigurati slobodu svjetonazora i savjesti, njezin intervencionizam u sferu privatnosti neprihvatljiv je – smatra V. Pusić. (jp)

Broj abortusa na zahtjev žene stabilizir

Broj abortusa na zahtjev žene stabilizirao se na 4500

Prema službenoj statistici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2009. godine prijavljeno je 10.417 pobačaja, među kojima je na zahtjev žene, dakle legalno induciranih, bilo 4450. Ostalo su spontani pobačaji te prekidi trudnoće iz medicinskih razloga. Nakon drastičnog pada broja žena koje se odlučuju na prekid trudnoće – kada je od 1990. do 2000. broj pobačaja s 38.000 pao na 13.800 (legalno induciranih 7534) – posljednjih devet godina, iz godine u godinu, bilježi se sve manje abortusa. U posljednjih pet broj pobačaja na zahtjev žene stabilizirao se na oko 4500. Podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni, a prema riječima dr. Marijana Ercega iz HZJZ-a, preliminarne brojke ne ukazuju ni na što dramatično, te se očekuje da će broj legalno induciranih pobačaja biti isti kao i godinu prije.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • 14words:

  Nitko ne govori o zabrani pobačaja ako o njemu ovisi zdravlje žene, ali ako je postao kontracepcijsko sredstvo ili stvar feminističke emancipacije onda takav abortus svakako treba zabraniti.

 • puši kurac:

  najbolje da crkvi damo da prerade sve zakone onak kak njima paše!

 • dlovrici:

  Admine zar nemamo pravo na drugo mišljenje?