Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hebrang odbacuje optužbe u vezi kolektivnog ugovora za zdravstvo

10.12.2004.
u 14:46

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang odbacio je danas optužbe nekih sindikata zdravstva da je protuzakonito i iza leđa ostalih sindikata potpisao Strukovni kolektivni ugovor s Hrvatskim liječničkim sindikatom, kojim je privilegirao liječnike i stomatologe.

Pregovarački tim Ministarstva zdravstva vodio je višemjesečne pregovore s predstavnicima sindikata koje je odredio Ured za socijalno partnerstvo, u dobroj vjeri da će ispraviti nepravde prema zaposlenima u zdravstvu, koji četiri godine nisu imali kolektivni ugovor nego su im dodaci na plaće određivani odlukama Vlade, te liječnicima čija je plaća dvostruko manja od plaće županijskog suca, kaže Hebrang u priopćenju.

Pregovori su vođeni temeljem odluke Gospodarsko-socijalnog vijeća da se nakon Granskog kolektivnog ugovora (GKU) mogu voditi pregovori o specifičnostima unutar pojedinih djelatnosti.

Tom prilikom odlučeno je da se vode pregovori s liječničkim sindikatom kao dodatak GKU-u, zbog iznimne odgovornosti za timove kojima su na čelu.

"Sve smo to strogo poštivali i potpisali ugovore po kojima plaća medicinske sestre (20 godina staža) raste sa sadašnjih 4.423 kune neto na 4.654 kune uz povećanje dodataka za najopasnije uvjete rada.

Plaća liječnika specijaliste (20 godina staža) raste sa dosadašnjih 6.953 kune na 7.309 kuna s povećanjem od 10 posto godišnje kroz šest godina kako bi se kroz to vrijeme plaće približile barem plaćama prekršajnih sudaca".

Radi se o dodatku zbog odgovornosti, a svugdje u svijetu su te dvije profesije izjednačene po odgovornosti i odgovarajućoj naknadi, ističe Hebrang.

Također, naknade za dežurstva porasle su za prosječno 1,5 posto.

Hebrang naglašava da je za sve to osiguran novac reorganizacijom sustava i povećanjem stavke za zdravstvo u državnom proračunu.

"Poštujući praksu partnerstva, sindikate sam oduvijek smatrao bitnim subjektom u sustavu. To činim i ovom prilikom te ih pozivam, ako postoje neki nesporazumi, da ih riješimo preko povjerenstva određenih potpisanim sporazumima".

Potpisani sporazum (GKU i dodatak liječnički strukovni) značajan su boljitak za sve djelatnike u zdravstvu, pa ako im njihovi sindikati žele dobro, pozivam ih da potpisano stave na referendum ili pak pristupe razjašnjavanju nesporazuma, kaže Hebrang u priopćenju .

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije