Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNOŠENJE MIŠLJENJA

Hebrang: Marić ostaje, ali mora zastupati stavove stranke

Andrija Hebrang
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
02.03.2010.
u 20:52

Andrija Hebrang nije otklonio mogućnost da klub zastupnika HDZ-a Gorana Marića smijeni s mjesta predsjednika Odbora za financije što je navodno i guverner HNB-a Rohatinski tražio od premijerke Kosor.

Predsjednik Kluba zastupnika Andrija Hebrang kazao je kako je zastupnik Goran Marić govoreći uime kluba HDZ-a korektno govorio o HNB-u, kao i govoreći u ime Odbora. No, problem je nastupio kad je u pojedinačnoj raspravi propustio kazati da to što govori nije stav stranke. Hebrang naglašava da sada u ovoj krizi javno kritiziranje HNB-a nije dobro te da Marićev postupak pokazuje da nema politički osjećaj. Za državu je važno da vlada i HNB surađuju i traže rješenje izlaska iz krize, a ne da se zastupnici bave perifernim transakcijama između banke i Podravke.

Na upit hoće li Goran Marić snositi sankcije Hebrang je kazao:

- Razgovarao sam s njim i, što se mene tiče, za Marića neće biti nikakvih sankcija, ali sam ga upozorio da zastupnik mora zastupati stavove stranke.

Na pitanje znači li to da zastupnik ne može iznositi svoje mišljenje, Hebrang je uzvratio da zastupnik može iznositi svoj stav, ali mora naglasiti da to nije stav stranke.

Na upit hoće li Marić biti izbačen iz HDZ-a Hebrang je kazao kako nema govora o tome, ali nije otklonio mogućnost da klub zastupnika HDZ-a Marića smijeni s mjesta predsjednika Odbora za financije što je prema informacijama guverner HNB-a Rohatinski tražio u telefonskom razgovoru s premijerkom Kosor.

Bez obzira na to što Hebrang naglašava da zastupnik ima pravo na svoje mišljenje, u HDZ-u su odlučili tu mogućnost i zadaću uskratiti zastupniku Mariću. Zato  se postavlja pitanje hoće li Marić koji drži do struke, ali i dostojanstva stoički istrpjeti smjenu s čela Odbora za financije i unatoč toj pljusci ostati u stranci koja bi ga se javno tom eventualnom smjenom odrekla.

Prije bi se dalo zaključiti da će Marić, koji uživa simpatije svih zastupnika zbog svojih beskompromisnih govora, zaštititi svoj integritet i možda otići u nezavisne zastupnike. Podsjetimo, u Saboru su već dva nezavisna zastupnika – Dragutin Lesar i Zlatko Horvat pa ako bi Marić odlučio na ovakav način zaštititi svoj ugled, on bi bio ona karika koja bi omogućila stvaranje kluba nezavisnih zastupnika.

Komentara 43

52
52x700
22:57 02.03.2010.

nemoguće je da samo vlada ili samo hnb vodi državne financije, jer nemoguće je funkcionirati bez usklađenosti monetarne i fiskalne financijske politike. tako da samo treba nastaviti suradnju koja je bila kao i do sad.

OB
-obrisani-
06:33 03.03.2010.

Poraz kao predsjednicki kandidat Hebrangu nije bilo dosta. Jos nije uvidio da ga narod prezire iz dna duse. I dalje melje gluposti i rusi Hrvatsku! Pljuc!

Avatar comparator
comparator
16:57 03.03.2010.

Kaj ovaj poštenjak dela u HDZ-u?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije