Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasipanje glasova

HDZ želi samo jednog kandidata desnice, Kujundžić ne želi odustati

Milan Kujundžić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.08.2014.
u 17:00

Nije nikakva tajna da HDZ-ovi stratezi žele da njihova Kolinda Grabar Kitarović bude jedini kandidat desnice koji će se na idućim izborima suprotstaviti aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću...

Nije nikakva tajna da HDZ-ovi stratezi žele da njihova Kolinda Grabar Kitarović bude jedini kandidat desnice koji će se na idućim izborima suprotstaviti aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću. Smatraju da tako imaju najviše šanse za pobjedu, ali to nikako nije jedini razlog zašto na tome inzistiraju. Ne žele još jednog kandidata na desnici i zato što će i u slučaju gubitka izbora lakše zadržati monopol na konzervativnoj sceni.

Otvaranje prostora

Čini se da neće tako lako očistiti prostor na desnici zato što je Milan Kujundžić, kako sada stvari stoje, bliži tome da se kandidira nego da odustane zbog mira na “desnom ognjištu”. – Temelj demokracije je natjecanje više stranaka i više kandidata – kaže Kujundžić i odmah dodaje da nema toga što njega može obeshrabriti. Ističe da nema stranku, ali je za razliku od drugih slobodan, odnosno nema obveze prema nikome. Sljedeći izbori za njega nisu sraz dviju stranaka, kao što to žele predstaviti SDP i HDZ, nego sraz dvaju svjetonazora. Razumljivo je da se Kujundžić nije želio upuštati u špekulacije o tome tko će ući u drugi krug. On računa da ima oko dva milijuna birača koji ne žele glasati ni za Josipovića ni za Kolindu Grabar Kitarović. Ako neke objektivne procjene kažu da Kujundžić može dobiti oko deset posto glasova u prvom krugu, može li Kolinda Grabar Kitarović računati na sve te glasove u drugom krugu. Naravno da će dosta glasova otići prirodnom desnom kandidatu, ali je iluzorno očekivati da će baš svi otići Kolindi Grabar Kitarović. Jedan će dio Kujundžićevih birača apstinirati, a mali dio kolača mogao bi dobiti i Josipović. Slično razmišlja i predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, čija je stranka na prošlim europskim izborima nastupila u Savezu za Hrvatsku.

Holy već odlučila

Ilčić naglašava da u njegovoj stranci još nisu odlučili koga će podržati na predsjedničkim izborima. Poziva se na europska iskustva koja su pokazala da kandidat ljevice ili desnice nikada ne dobije sve glasove kandidata srodnih političkih programa koji su ispali u prvom krugu.

– Kada postoje dva kandidata na ljevici ili desnici i kada jedan od njih uđe u drugi krug, on nikad ne dobije sve glasove drugog kandidata. Prema toj logici, pojave li se dva kandidata na desnici, onaj koji uđe u drugi krug neće dobiti sve glasove – zaključuje Ilčić. Nije točno da bi desnica lakše pobijedila Josipovića iziđe li samo s jednim kandidatom. Grabar Kitarović i Kujundžić dobit će više glasova nego što bi dobila samo kandidatkinja HDZ-a. Aktualni predsjednik Josipović ima puno čistiju situaciju na ljevici. Najvjerojatnije se neće pojaviti još jedan kandidat ljevice, a već se sada zna da će ga podržati gotovo sve stranke. Šefica ORaH-a Mirela Holy već sada kaže da podržava Josipovićevu kandidaturu zato što je bio korektan prema njoj u nekim teškim trenucima. Što se tiče same stranke, ona će donijeti odluku kada vidi program, ali bilo bi veliko iznenađenje da ne podrži Josipovića.

>>Kujundžić postao dezerter, a Hebrang lažljivac i boljševik

Komentara 55

KN
knezica
17:43 21.08.2014.

Ovo postaje sajama taštine i to vrlo opasan sajam. Kujundžić svojom kandidaturom ne progurava demokraciju, nego daje šansu Josipoviću, koji pljuje po demokraciji, da ima šanse na izborima. Mislim da je Kujundžić svojim potezom veoma opasno naštetio biračima desnice i šteta bi bila jako velika. On to zna, pa se pitam koji su njegovi stvarni motivi.

NV
novo vriijeme
17:54 21.08.2014.

Kujundžić ili jenerealan ili se uključio u Josipovićevu kampanju, međutim svatko ima pravo kandidirati se, takva je demokracija. Ako ne uspije on ili Josipović onda je politički i karijerno bankrotirao.

PA
Pajdo
18:15 21.08.2014.

I sad nek netko kaze da je ovome interes Hrvatska VELIKA LAZ njemu je interes fotelja i placa I HR narode glasaj za njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije