Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Gredelj

HDZ: Vlada je asocijalna, a Slavko Linić radi po listi želja MMF-a

Tomislav Čuljak
11.10.2012.
u 12:44

"Ako je Gredelj poslan u stečaj zbog neznanja, onda je to kriminal, a ako je s namjerom, onda je to zločin."

HDZ je stao uz radnike Gredelja i danas im je na konferenciji za novinare, kojoj su osim političkog tajnika Tomislava Čuljka i Borisa Kunsta iz HDZ-a nazočila i dvojica sindikalista – Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata u Gredelju, i Željko Starčević, predsjednik Sindikata remontera u Gredelju, pružio jasnu i nedvosmislenu podršku te oštro napao Milanovićevu vladu i ministre Sinišu Hajdaša Dončića i Slavka Linića koji su, po njihovu mišljenju, političkom odlukom poslali Gredelj u stečaj sa 1400 radnika kući.

– HDZ se protivi ovakvom načinu rješavanja situacije u Gredelju jer oni ništa drugo ne znaju nego poslati tvrtku u stečaj. Pokazali su da nemaju ni mrvicu socijalne osjetljivosti, a iza ekspresnog slanja Gredelja u stečaj kriju se, pokazat će vrijeme, stvarne nakane ove vlade. Netko želi kupiti Gredelj – istaknuo je Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, upitavši vlast hoće li Gredelj u stečaju dobiti državna jamstva i moći sudjelovati u natječaju za izradu lokomotiva HŽ-u.

HDZ-ove tvrdnje da iza stečaja Gredelja stoji politika potvrdio je i predsjednik sindikata Damir Jakuš.

– Politika je odlučila da Gredelj ode u stečaj jer taj stečaj nisu tražili ni radnici, a ni Gredeljevi vjerovnici. Hrvatska će skupo platiti ovaj stečaj, jer bez Gredelja ne može funkcionirati prijevoz u Hrvatskim željeznicama. Gredelj je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja HŽ-u može dati atest da vlakovi mogu voziti. Ako je zbog neznanja Gredelj poslan u stečaj, onda je to kriminal, a ako je s namjerom, onda je to zločin – rekao je Jakuš koji je napomenuo da će se Gredeljevi radnici pridružiti sindikalnim prosvjedima.

– Sramotno je to da nitko od javnosti nije zabilježio da je u posljednjih deset dana, zbog toga što su naši djelatnici dovedeni ispod ruba egzistencije, dvoje naših djelatnika izvršilo samoubojstvo. Mi već mjesecima nismo dobili plaću, a u Gredelju među mnoštvom radnika imamo i četiri obitelji s ukupno 20 članova obitelji. Otkako smo u stečaju, 20 mladih radnika otišlo je raditi u Kanadu – dodao je Željko Starčević.

Boris Kunst rekao je kako HDZ-e traži da Gredelj i nakon stečaja ostane državna tvrtka, a Milanovićevoj vladi uputio je oštru kritiku rekavši da je država trebala pomoći Gredelju kao što je Njemačka pomogla svojoj automobilskoj industriji, jer je to jedna od rijetkih proizvodnih tvrtki čiji su proizvodi konkurentni na inozemnom tržištu.

– Žalosno je da je ova vlada asocijalna i da ministar Slavko Linić radi po listi želja MMF-a. Tako je radio i prije deset godina kada su bili na vlasti i od MMF-a dobili popis tvrtki koje trebaju prodati i koja će prava radnicima smanjiti – kaže Kunst.

Koliko su Gredelj i njegovi proizvodi cijenjeni u svijetu, potvrdio je i sindikalist Damir Jakuš.

– Danas je u Gredelju na razgovoru sa stečajnim upraviteljom predstavnik američke tvrtke za koju radimo lokomotive. On je i prije tražio da otkupi 51 posto dionica tvrtke za proizvodnju lokomotiva. Gle apsurda, Amerikancima je dobra naša lokomotiva, a Hrvatskoj nije – dodao je Jakuš.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
13:26 11.10.2012.

KINEZI platili Gradelj 1 kunu,ahahhahahahahahah

KG
kralj_guštera
13:51 11.10.2012.

obzirom da je državni proračun u deficitu, rezultati rada vlade vidljivi na zavodu za zapošljavanje, te da očigledno institucije nisu u stanju funkcionirati treba preskočit predstečajnu nagodbu i odmah postavit stečajnog upravitelja u hrvatsku d.o.o.

SP
spartak
13:01 11.10.2012.

Gle ti ove, kao da su pali s Marsa. A ne sve dosad uništavali Hrvatsku. Kao da smo mi kokoši. Koje ne znaju što su zobale prije jednu minutu Političare bi trebalo kažnjavati zbog stalnog vrijeđanja milijuna ljudi. U licu ti govore da si glup, samo to kažu drugim riječima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije