Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korištenje fondova EU

HDZ ubrzao početak projekata teških gotovo 300 milijuna eura

28.10.2013., Zagreb - Kasnjenje prigradskih vlakova iz smjera istoka zbog remonta pruge na dionici Dugo Selo - Sesvete.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
18.04.2016.
u 21:30

Pruga Dugo Selo – Križevci priprema se od 2009., trebala bi biti gotova 2019. godine, a do njezina kraja proći će mandati četiriju vlada

Bolje korištenje europskih fondova jedan je od ambicioznijih ciljeva koji je pred sebe postavila nova Vlada. U proračun je tako ugrađeno povlačenje čak 9 milijardi kuna u samo godinu dana. Da bi se cilj ispunio, potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko inzistira na skraćivanju rokova za izdavanje mišljenja kako bi period od pripreme do početka izvedbe projekata bio što kraći.

Krajem godine Pelješki most

Nadležna tijela i komisije ubuduće bi tako odlučivanje o natječajnoj i projektnoj dokumentaciji te rješavanje žalbenih postupaka trebale rješavati u najkraćem mogućem zakonskom roku. Ubrzanjem tih rokova ovih je dana završena i sapunica u koju se pretvorio natječaj za odabir izvođača radova na projektu Dugo Selo – Križevci. Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u cijelosti je odbila žalbe pa se može potpisati ugovor s hrvatskim konzorcijem koji čine Dalekovod, DIV i Zagreb Montaža. Prvi je to veći infrastrukturni projekt koji će biti financiran novcem EU u koji će se uložiti 200 milijuna eura. Pruga će se početi graditi početkom ljeta, a trebala bi biti gotova do 2019. godine. Čak 1,2 milijarde kuna, odnosno oko 85 posto sredstava financirat će se europskim novcem. Pruga Dugo Selo – Križevci duga je 32,8 kilometara, a važna je jer je dio budućeg vrlo značajnog međunarodnog pravca od Rijeke do Budimpešte. Projekt se počeo pripremati još 2009. godine, a ako se ispune najavljeni rokovi, do njegova kraja proći će deset godina i mandati četiriju vlada. Očekuje se da bi do kraja godine trebao biti odobren i Pelješki most, infrastrukturni projekt od 380 milijuna eura, ali tek treba projektirati most, potpisati ugovor s Europskom komisijom, a potom odabrati izvođače radova. Ključno je stoga da se izbjegne prazan hod koji se događa zbog sporosti u donošenju odluka.

Gruž Francuzima na 40 godina

Mnogo brže mogu se realizirati projekti financirani privatnim novcem, ali iskustvo pokazuje da je Hrvatska i u tom dijelu bila spora i neučinkovita. Preduge rokove odlučivanja, nejasne odnose između države i potencijalnih investitora te upitne rezultate projekata u Vladi su prepoznali kao najčešće razloge niske stope investicija u Hrvatsku. Implementirajući HDZ-ov gospodarski program u rad Vlade, Karamarko najavljuje promjenu ponašanja: rokovi za donošenje odluka bit će kraći, a uvjeti za dodjelu koncesije ili sklapanje ugovora o drugim oblicima investiranja bit će jasniji. Prvi veći projekt koji će se graditi na temelju koncesije modernizacija je dubrovačke luke Gruž, u kojem će francuski koncesionar Dubrovnik International cruise port izgraditi centar za prihvat kruzera, trgovački centar s javnom garažom i novi autobusni kolodvor. Od jeseni počinju radovi teški 93 milijuna eura, a u 40 godina koncesije Francuzi će državi platiti oko 22 milijuna eura. Novim sadržajima otvorit će se 26 radnih mjesta, a u trgovačkom centru i kolodvoru još stotinu. 

>> Spremni su projekti teški gotovo tri milijarde eura

Komentara 36

DR
drugPlenky
21:57 18.04.2016.

Super!!

SA
Sabomerzel
22:39 18.04.2016.

Više učinili u par mjeseci nego bivsa u cijelom mandatu.

SA
Sabomerzel
22:42 18.04.2016.

Trebat ce ovakvih sto projekata u narednih deset godina da dođemo gdje smo bili kad je bivsa lopovska preuzela lovinu, vlast!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije