Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri mjeseca uoči lokalnih izbora

HDZ u naletu da s Ivanom Radićem prvi put u povijesti zavlada Osijekom

Foto: Kolaž/Pixsell
1/4
08.02.2021.
u 19:12

Boje SDP-a branit će, nagađa se, Goran Kušec, sveučilišni profesor, građanima poznat kao osnivač navijačke skupine Kohorta

Samo tri mjeseca prije lokalnih izbora tek je jedan kandidat, bivši župan Vladimir Šišljagić, službeno najavio svoju utrku za mjesto prvog čovjeka Osijeka. Poznata su još dva imena – Ivan Radić najizvjesniji je HDZ-ov adut za čelnika grada na Dravi, dok bi nekadašnji osječki dogradonačelnik Denis Ambruš trebao u kampanju s nezavisnom listom.

Prema nekim analizama, upravo HDZ nikad nije bio bliže osvajanju vlasti u gradu, što mu dosad nikako nije polazilo za rukom. Povijest nas pak uči kako je u Osijeku teško bilo što nagađati, možda i teže nego bilo gdje u Hrvatskoj.

– Uskoro ćemo na tijelima stranke donijeti službenu odluku o kandidatu, no već dugo pripremamo se za izbore i još važnije za posao koji nas očekuje nakon izbora. Grad je godinama zanemarivan i sad je prilika da Osijek iskoristi sve potencijale od fondova EU, nacionalnog proračuna, Županije i kvalitetnih ljudi na gradskoj razini – kaže Ivan Radić, čelnik osječkog HDZ-a.

Državni izbori nisu pokazatelj

Aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić bio je kandidat koalicije na čelu sa SDP-om i HNS-om, no zbog njegove bolesti vođenje grada u posljednje je dvije godine, dakle više od polovice mandata, praktički u rukama dogradonačelnika Borisa Piližote iz SDP-a i Žane Gamoš. Kako se neslužbeno doznaje, “boje” SDP-a branit će Goran Kušec, sveučilišni profesor, građanima poznat i kao pjevač nekadašnjeg osječkog rock-benda Privatnici, DJ iz čuvenog lokala Tufna, pokretač duhovite radioemisije “Šest pištolja”, koja se emitirala oko 2000., i osnivač navijačke skupine Kohorta.

No kao političko ime potpuno je nepoznat. Iako je, naime, godinama član osječkog SDP-a, dosad nije bio eksponiran.

– Mislim da se radi o izvrsnom kandidatu kakvog bi se Osijek podičio imati za gradonačelnika, ali dobro znamo kako su okolnosti za nekog kandidata ključne, što se pokazalo i u Vrkićevu primjeru kada je izašao na izbore 2008. i nije prešao prag, a nakon pet godina je pobijedio za gradonačelnika. Ne znam koliko mu okolnosti idu na ruku, možda bi mu bila bolja situacija da dolazi iz opozicije – komentira nam izvor iz SDP-a.

Nepoznanica je još i hoće li ta stranka sama u kampanju, razgovori se navodno vode “na sve strane”, no još ništa nije definirano. Još uvijek sve važe i njihov dosadašnji gradski partner HNS, a doznajemo kako oni čekaju rezultate istraživanja, nakon kojih će novi predsjednik te stranke Stjepan Čuraj odlučiti hoće li se kandidirati za gradonačelnika Osijeka.

Što se tiče uzlazne putanje HDZ-a, naš sugovornik iz lijevog spektra kaže da je ta stranka “i na prethodnih nekoliko izbora bila zaista jaka, ali nije uspjela izboriti vlast u Osijeku.”

– Vrlo često su SDP i HDZ dobivali puno glasova na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima, ali na lokalnim zna biti znatna razlika. Pa samo na izvanrednim izborima 2007. HDZ i SDP dobili su po deset posto manje na lokalnoj listi u odnosu na državnu. Dakle, isti dan jedan je glasač glasao za HDZ na državnoj listi, a recimo za Antu Đapića ili Branimira Glavaša na lokalnoj. Stoga se ne može računati da će Ivan Radić dobiti po defaultu baš sve te glasove samo zato što mu uz ime piše HDZ – rezimira.

Škoro još tajnovit

Vladimir Šišljagić kandidat je Snage Slavonije i Baranje, koju je i osnovao. Govoreći o motivima kandidature, kazao je da su tu prevladale emocije, odnosno “tjeskoba, tuga i revolt zbog otužnog i deprimirajućeg sveukupnog stanja u Gradu, nametnute atmosfere letargije, pesimizma i defetizma.”

Denis Ambruš bio je u prošlome mandatu zamjenik gradonačelnika Vrkiću i član SDP-a, no razišao se s tom strankom pa se ljetos na parlamentarnim izborima našao na listi Mosta. U novu kampanju upušta se s nezavisnom listom. Najveća je enigma trenutačno Domovinski pokret.

Bit će zanimljivo pratiti kako će se ta stranka pozicionirati na svojim prvim lokalnim izborima, s obzirom na to da je i sam Miroslav Škoro rođeni Osječanin. Još se lani govorilo da oni na svojoj listi žele vidjeti ime Krešimira Bubala, koji je bio HDSSB-ov gradonačelnik Osijeka, a trenutačno je u privatnom sektoru. No govorilo se i da je navodno odbio taj poziv pa se počelo spominjati poduzetnika i ugostitelja Berislava Mlinarevića.

– Sve će se znati uskoro, pričekajmo još malo – poručuju iz Domovinskog pokreta.

Komentara 10

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
21:37 08.02.2021.

Strašno, bez ikakve biografije i referenci ovaj balavi neradnik bi bio gradonačelnik?

AE
a e
12:18 09.02.2021.

Idemo domaći izdajnici....ispunite želju Plenkonji......

Avatar rubinet
rubinet
19:42 08.02.2021.

Novi će osječki gradonačelnik , bez obzira na političku boju , imati težak posao zbog brojnih problema. Osječani ,trgnite se iz letargije . Zbijte redove i pokrenite svoj prekrasni grad jer zaslužujete život dostojan čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije