Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pao dogovor

HDZ-u iz proračuna više od 25 mil. kn, SDP-u gotovo 22 mil. kn

\'30.12.2010., Vlada RH, Banski dvori, Markov trg 2, Zagreb - Sjednica Vlade, posljednja u ovoj godini, a prva za nove ministre i potpredsjednike Vlade. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, Petar Cobank
Goran Stanzl/PIXSELL
25.01.2011.
u 15:54

Ni kune neće dobiti I. Sanader jer će "njegovih" 777.236,05 kn otići HDZ-u

Kada je u pitanju novac, i vladajući i oporba brzo nađu zajednički jezik pa su se tako jednoglasno na saborskom odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav dogovorili koliko će koja stranka dobiti novca iz proračuna za 2011. godinu. Računica je jednostavna.

Za svakog zastupnika iz proračuna će na račun stranke sjesti 377.236,05 kuna, a za svaku zastupnicu 10 posto više, odnosno 414.959,65 kuna. Sveukupno riječ je o gotovo 59 milijuna kuna što je ipak za oko pet milijuna kuna manje nego prošle godine. Najveći dio kolača ide hadezeovcima jer će 66 zastupnika država "nagraditi" s nešto više od 25 milijuna kuna. Gotovo 22 milijuna kuna sjest će i na račun SDP-a, haesesovcima ide nešto više od 2,3 milijuna kuna, a SDSS-u i IDS-u oko 1,1 milijun kuna.

Budući da se sredstva za financiranje dijele na temelju rezultata u trenutku konstituiranja Sabora, novac će za djelovanje dobiti i HSLS, nešto više od 750 tisuća kuna, iako više nema ni jednog zastupnika s obzirom na to da su i Đurđa Adlešič i Ivan Čehok napustili stranku. Po istom ključu ni kune neće dobiti Ivo Sanader jer će "njegovih" 777.236,05 kuna otići HDZ-u.

Nekoliko sati prije nego što su političari podigli ruke na odboru za podjelu novca među strankama Transparency International Hrvatske na okruglom je stolu, također u Saboru, raspravljao upravo o pitanju kako najučinkovitije regulirati i kontrolirati financiranje političkih aktivnosti i izborne promidžbe na koji, zanimljivo, nije došao nitko iz HDZ-a iako su bili pozvani.

– Pozdravljamo definiranje pravila financiranja u odnosu na javne izvore. I kad je riječ o privatnim donacijama, a posebno ograničavanje maksimalnog iznosa koji se može potrošiti u predizbornim kampanjama – poručio je predsjednik TIH-a Nikola Kristić. Iz oporbe su pak poručili da ta ograničenja moraju ipak biti realna kako ne bi poticala netransparentnost.

Komentara 57

OB
-obrisani-
16:43 25.01.2011.

Na idućim izborima glasajte za HDZ,SDP ili za pravnu državu. HDZ,SDP ne predstavljaju pravnu državu,,već leglo kriminala od čega je u stvari i sazidano

PI
Pippo9
16:54 25.01.2011.

Ovdje je sve sukladno zakonu i nema ništa sporno jer je hdz najjača stranka

OB
-obrisani-
16:34 25.01.2011.

⁀˅⁀ ´´´´ ┼ ...pa to je bila filozofija i Al Caponea....nakrast ćemo se...a onda ćemo pošteno ´´´´ ┼ Ti si izgubio kompas, Al Caponea nisu hapsili zbog krade vec zbog ne placenog poreza ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije