Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.04.2015. u 11:29

Naravno da su hadezeovci svjesni da njihove izjave nemaju puno smisla, ali im dobro zvuče

Dok je građanima smrknulo, Fini je svanulo – ispalio je HDZ-ov zastupnik Ante Babić i ostao živ. Referirao se na izvješće o radu Fine koji je saborskim zastupnicima podnijela predsjednica uprave Financijske agencije Anđelka Buneta. Prezentirajući brojke u gotovo praznoj sabornici, Buneta se pohvalila da državna agencija posluje pozitivno. Fina je 2013. godine ostvarila bruto dobit od 76,3 milijuna kuna, što je 11 posto više nego godinu prije. HDZ-ovi zastupnici u tome, međutim, ne vide ništa dobro. Babić je opalio po Fini jer su im prihodi najviše porasli u centru za prisilnu naplatu. Dakle, zato što građani ne mogu plaćati račune, Financijska agencija ima više posla, a time i prihoda. To je točno, no je li Fina odgovorna za krizu? Naravno da nije niti Fina treba pomagati građanima koji su došli na rub egzistencije. A upravo to od nje očekuju HDZ-ovi saborski zastupnici i najavljuju da će biti suzdržani pri glasanju o izvješću.

Naravno da su HDZ-ovci svjesni da njihove izjave nemaju puno smisla, ali im dobro zvuče. No to što rade i govore je loše i dugoročno može imati vrlo štetne posljedice za društvo. Napadati Finu zbog pozitivnih poslovnih rezultata je suludo. Tim prije što se radi o agenciji koja servisira državu. Dakle, niti Fina koga zadužuje, niti je kriva što netko ne može podmirivati financijske obaveze, niti donosi odluke o blokadama računa i ovrhama. Njen je posao provoditi naloge koje je donio netko drugi. Svima nam je u interesu da Financijska agencija dobro i ažurno radi svoj posao, kao što nam je u interesu da imamo kvalitetne i ažurne sudove, pouzdanu i brzu javnu upravu. Uzroci i razmjeri krize leže negdje drugdje, što oporbeni zastupnici jako dobro znaju. Ali ne mare jer smatraju da to što su trenutačno u oporbi znači da nemaju nikakvu odgovornost. Imaju je, i te kako! Širenje depresije i usmjeravanje nezadovoljstva građana na pogrešne adrese ne isplati se čak ni kratkoročno, a kamo li na dulje staze. Zar misle da za godinu dana, ako osvoje vlast, Fina više neće biti javni servis države kojom će oni upravljati? Ili će je možda pretvoriti u agenciju za oprost dugova? Koju poruku šalju i za kakvu se državu i njene institucije zalažu ako neće podržati izvješće Financijske agencije samo zato što je ono pozitivno?

Škorić iz Gradskog vijeća Splita brojio Srbe

No kamo sreće da je Fina jedina žrtva lakomislenih izjava. Istoga dana kada su HDZ-ovci u Saboru išamarali Finu, njihov kolega Petar Škorić iz Gradskog vijeća Splita brojio je Srbe. Zasmetalo mu je što se među osam zaposlenih prometnih redara našao jedan koji se zove Momčilo. Tražio je da se Momčilu dade otkaz i prije nego je počeo raditi “jer neki razvojačeni branitelji nisu zaposleni”. Nije mu ništa značilo objašnjenje da je Momčilo imao prednost u zapošljavanju po Zakonu o nacionalnim manjinama, kao ni da su pored njega još četiri osobe zaposlene jer imaju prednost pri zapošljavanju kao hrvatski branitelji. Što tek Škorić ovakvim istupom poručuje uime svoje stranke? Možda to da se, ako HDZ dođe na vlast, više neće primjenjivati Zakon o nacionalnim manjinama i da neće biti posla za Srbe? Možda će se nekim biračima to svidjeti pa će svoj glas na izborima dati HDZ-u, no hoće li oni vladati zemljom tako da diskriminiraju Srbe? Ako je sad UN-ov Odbor za ljudska prava ocijenio da je položaj manjinskih skupina u Hrvatskoj ugrožen, kako li će tek biti ako se nagodinu bude provodila politika kakvu promovira vijećnik Škorić?

Normalno je da će oporba, posebno u izbornoj godini, iz svih oružja udarati po vlasti, hvatati je za gušu zbog svake greške i kritizirati svaki potez. Normalno je da će je na svaki mogući način nastojati prikazati još gorom nego što stvarno jest. U našim prilikama to čak i nije neko umijeće s obzirom na to koliko vladajuća ekipa daje materijala.

Ipak, treba imati mjeru i odabrati prave mete. Svjesno ili ne, ali ovo što je zadnjih dana došlo iz usta HDZ-ovih političara moglo bi se shvatiti kao hajka na državne institucije koje rade svoj posao i šikaniranje nacionalnih manjina.

>>'Zaposlili ste Srbina umjesto hrvatskog branitelja'

Komentara 26

GO
Gomila
11:38 18.04.2015.

ovaj clanak siri mrznju novinarku treba kaznit

KL
Klarahrv
11:40 18.04.2015.

I sta je krivo rekao? Srpske stranke se moraju ograditi od Pupavca jer vrijedja vecinski Hrvatski narod.

AN
ANM
11:42 18.04.2015.

VL i njegovi novinari! Fali im još samo Butković!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije