Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ: Protiv smo toga da se Radićeva ulica 'krati'

U Đurđevcu je pokopana Radićeva supruga – ustvrdio vijećnik Vlado Rep, ali Marija Radić ipak počiva na Mirogoju
03. ožujka 2015. u 19:34 1 komentara 301 prikaza
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Prijedlog đurđevačkog gradonačelnika Željka Lackovića (nezavisni) da “grad Picoka” dobije ulicu nazvanu po Vukovaru naišao je na kritiku Vlade Repa, oporbenog vijećnika iz redova HDZ-a, kojemu je zasmetalo što će se nova ulica prostirati i na dijelu Ulice Stjepana Radića.

On smatra da nikako nije trebalo “kratiti” ulicu hrvatskog velikana i da je bilo boljih solucija.

– Imamo ulica s “neutralnim” nazivima koje se moglo preimenovati, poput Ulice i Trga mladosti ili Radničke. Svakako je trebalo provesti širu raspravu, ali vladajući za to nisu imali sluha – kaže Rep.

Lacković, pak, tvrdi kako HDZ prigovara samo zato što Đurđevac nije dobio nijedno obilježje vezano uz Domovinski rat dok je ta stranka bila na vlasti.

– U 25 godina mogli su učiniti što su htjeli. Ovo sad je smiješno – Radićeva će ostati bez samo 20 kućnih brojeva, ali i dalje će biti glavnom gradskom ulicom. Naš je prijedlog motiviran činjenicom da su ulicom koja će sada nositi ime po Vukovaru naši ljudi išli u obranu toga grada. S područja bivše đurđevačke općine kroz 3. bojnu 105. brigade prošlo je 1600 boraca i bili su na prvoj liniji – ističe Lacković.

U čitavoj priči pojavila se zanimljiva argumentacija.

– Ne znam je li vam poznato da su supruga Stjepana Radića i njegova sestra pokopane na gradskom groblju u Đurđevcu? Znate, Đurđevac previše vuče povijest prema toj strani, koju mi na neki način pokušavamo skratiti – kaže Rep.

Ipak, pokazalo se da to nije točno. Supruga HSS-ova utemeljitelja Marija Radić počiva na mirogojskim Arkadama, a ni njegova sestra nije pokopana u Đurđevcu.

– Bit će da je nešto pomiješao. Jest da je Radić bio u Đurđevcu, jednom su ga mještani i spasili iz ruku žandara, ali ipak nije bio toliko vezan uz naš grad. Možda je Rep mislio na obitelj drugoga istaknutog HSS-ovca, Đure Basaričeka, koji je živio u Đurđevcu, a njegovi su sin i kći pokopani na našem groblju – kaže Martin Maković, dobar poznavatelj povijesti đurđevačkog kraja.

Uglavnom, nove ploče s natpisom Ulica grada Vukovara u Đurđevcu se postavljaju 1. travnja, a gradska vlast obećala je da će podmiriti sve troškove promjene naziva građanima i pravnim osobama, pa i onima iz dosadašnje Ulice Stjepana Radića.

Koronavirus
Pet zaraženih u Hrvatskoj
Novi zaraženi od koronavirusa bili su u bliskom kontaktu s prvim i trećim oboljelim
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • qwas33333:

    pa lijepo čovjek reče. moglo se skratiti radničku ulicu. radnika je ionako sve manje, a ne skraćivati ulicu nazvanu po političaru jer je politike sve više.