Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ključne stavke socijalne politike

HDZ ponovno nudi 7500 kuna za svako novorođenče

Ivana Maletić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
10.08.2016.
u 19:10

Kazala je kako HDZ namjerava u potpunosti delimitirati porodiljne naknade za drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta

Voditeljica HDZ-ove skupine za izradu izbornog programa Ivana Maletić otkrila je danas ključne momente HDZ-ove socijalne politike, a kao jednu od mjera koje će stranka na rujanskim izborima ponuditi biračima navela je isplatu jednokratne pomoći od 7500 kuna za svako novorođeno dijete. O HDZ-ovu programu Maletić je govorila u središnjici HDZ-a, gdje su je novinari upitali kako HDZ doživljava socijalni program koji je danas predstavio SDP.

– Tu nema posebnih doživljaja, Hrvatskoj treba cjelovita demografska i populacijska politika s jedne i vrlo cjelovita i jasna socijalna politika s druge strane. Sustav socijalnih davanja nikada nije bio do kraja uređen, isto tako i položaj centara za socijalnu skrb, odnosa prema korisnicima obiteljskih centara, koji bi trebali imati jako važnu ulogu u pomoći obiteljima i onima sa samo jednim roditeljem. Mi smo na taj način pristupili svim tim pitanjima u našem programu, čije je jedno poglavlje posvećeno društvenoj pravednosti, a u okviru same populacijske politike imamo niz mjera koje su jako bitne, a koje su nastale osluškivanjem potreba naših građana – odgovorila je Maletić.

Kazala je kako HDZ namjerava u potpunosti delimitirati porodiljne naknade za drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta. – Isto tako, imamo mjeru jednokratne pomoći od 7500 kuna, koju mislimo zaista i provesti. Uvodimo i status roditelja odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece, uvodimo i posebni alimentacijski fond, razmišljajući posebno obiteljima s jednim roditeljem gdje djeca ne smiju biti žrtve nenaplate alimentacije, nego to treba preuzeti država kao vjerovnik – rekla je Maletić. Najavila je nižu stopu PDV-a na dječju hranu i opremu te poručila da je u populacijskoj politici nužno obuhvatiti sve ključne segmente, kako bi preokrenuli sadašnji negativni trendovi. U izradi HDZ-ova programa sudjelovao je i Tomislav Ćorić, koji je uvjeren da će se novac za provedbu svih planiranih naći kroz bolje punjenje državnog proračuna zbog gospodarskog rasta koji bi trebala osigurati provedba HDZ-ova programa.

Razlika je u tome što su SDP i njihovi partneri imali četiri godine da učine ovaj pomak o kojem sada govorimo. Mi smo imali šest mjeseci

Tomislav Ćorić

Maletić je najavila i veća ulaganja u istraživanje i razvoj, a kao cilj istaknula ulaganja na razini od dva posto BDP-a, što je prosjek u EU. – Ako želimo biti konkurentni i dugoročno se razvijati, moramo ulagati u obrazovanje i znanost. Zato smo mi u program stavili da će sigurno izdvajanja dostići dva posto BDP-a, kakvo je inače ulaganje na razini EU, što znači da će se oko sedam milijardi kuna ulagati u istraživanje i razvoj – kazala je Maletić i dodala da HDZ želi sustav obrazovanja i znanosti potpuno prilagoditi potrebama gospodarstva.

Na pitanje u čemu se ta obećanja razlikuju od programa SDP-a, koji najavljuje jednaka ulaganja u znanost odgovorio je Ćorić. – Razlika je u tome što su SDP i njihovi partneri imali četiri godine da učine ovaj pomak o kojem sada govorimo. Mi smo imali šest mjeseci, ali definitivno nismo imali cijeli mandat da bismo to učinili. U tom kontekstu, s jedne strane racionalnom, a s druge strateški određenom politikom visokog obrazovanja i znanosti želimo doći do cilja koji je razina EU – rekao je Ćorić i dodao da će više detalja javnost vidjeti na predstavljanju njihovog programa u subotu.

Kazao je i kako će stranački program u četvrtak prihvatiti središnja tijela HDZ-a. Maletić je komentirala izjave glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje koji je ponovio kako ta stranka neće pristati da novi premijer bude predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. – Naš stav je otpočetka jasan. Stranka koja ima parlamentarnu većinu daje premijera – poručila je Maletić. Ćorić je pak komentirao tvrdnju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da HDZ želi "zadržati žene u četiri zida". – Čuli smo za taj cirkus koji je danas kreiran u medijskom prostoru. Mi se samo nadamo da je gospodin Beljak te svoje izjave snimio kazetofonom pa da ih može ponovo preslušati, da vidi što je sve rekao – kazao je Ćorić.

>> Beljak: Oni bi ženama i zabranili da rade, zatvorili ih u četiri zida samo da rađaju

Komentara 63

SI
Sittingbull
19:23 10.08.2016.

Da nije žalosno bilo bi smiješno. Tko još vjeruje vama u kradezeu. Ni metle tu puno ne pomažu.

KO
Kolding
19:25 10.08.2016.

Jel još ima onih koji vjeruju???

AR
Arc
19:26 10.08.2016.

Dokazano je da mi kao narod imamo najkraće pamćenje na svijetu, ali ova Hdz-ova sranja i laži mislim da više nitko iole normalan neće prožvakati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije