Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ-ovih 11 tvrtki: Na poslovima s državom stekli milijarde kuna

Tvrtke povezane s vrhom HDZ-a od 2004. do 2009. u poslovima s državom uprihodovale 6,4 milijarde kuna. Prihodi su im 2003. bili znatno manji.
20. prosinca 2010. u 08:15 443 komentara 2350 prikaza
barišić, jurak (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Ukupno 11 tvrtki koje su povezane s čelnim ljudima HDZ-a, a koje su od 2004. do 2009. poslovale s državom, javnim ustanovama i poduzećima, uprihodovale su za HDZ-ove vladavine 6,4 milijarde kuna! Gotovo sve te tvrtke do dolaska HDZ-a na vlast krajem 2003. imale su vrlo skromne prihode, a neke od njih nisu ni postojale, ali od 2004. počinje njihov strelovit rast pa bi mogle biti proglašene gazelama hrvatskog gospodarstva, ili bolje rečeno – "hadezelama".

Bogatstvo na penkalama

Zajedničko je svim tim tvrtkama to što imaju izravnu poveznicu s nekim od HDZ-ovih čelnika – vlasnici su rodbinski povezani s vrhuškom vladajuće stranke ili su imali pokrovitelje među njima. Usto, sve su te tvrtke poslovale s državom i državnim tvrtkama, kojima su primjerice prodavale ruksake, kemijske olovke, bili podizvođači radova na javnim infrastrukturnim radovima, pružali marketinške usluge...

Njihovim vlasnicima ti su poslovi donijeli milijunske prihode. Podaci o poslovanju HDZ-ovskih tvrtki pritom opovrgavaju tvrdnje hadezeovaca da je Fimi media izoliran slučaj izvlačenja novca iz državnih tvrtki za koje su znali samo Ivo Sanader i Mladen Barišić jer "svoje firme" imali su i ostali hadezeovci iz užeg Sanaderova kruga, ali i oni koji ga sad prozivaju.

Najveći rast prihoda i najveću zaradu od dolaska HDZ-a na vlast ima Skladgradnja. Slaven i Jozo Žužul pokrovitelja su imali u Sanaderu, a cijelo su bogatstvo stekli kao podizvođači radova u cestogradnji u zadnjih sedam godina. Ukupno 1,44 milijarde kuna uprihodovali su u tom razdoblju. Uz bok Skladgradnji stoji tvrtka Dinarik, koja se povezuje s ministrom Božidarom Kalmetom. Tvrtka je donedavno bila u vlasništvu Ferdinanda Mikulića, brata bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta Milivoja Mikulića, a kao i Skladgrdnja dobivala je milijunske poslove kao podizvođač radova u cestogradnji. Mikulić je bio bliski suradnik Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika za infrastrukturu i Kalmetine desne ruke. Kalmetu se povezuje i s Trgoingradom, u vlasništvu Damira Hrupeca. Hrupec i Kalmeta navodno su povezani rodbinski preko Hrupecove supruge. Trgoingrad je sa 3,1 milijun prihoda iz 2003. u međuvremenu narastao na gotovo 70 milijuna kuna, a to može zahvaliti građevinskim poslovima u Zadru (iako je ta tvrtka iz Svetog Ivana Zeline) te na drugim javni radovima, uglavnom u cestogradnji.

Cestogradnja, HDZ na vlasti i veze s Kalmetom poklapaju se i s rastom prihoda zadarske tvrtke D&Z. Ta je tvrtka do 2004. bila u suvlasništvu Zdravka Livakovića, na kojeg se odnosi slovo "Z" u imenu tvrtke. Slovo "D" pak odnosi se na Davora Uglešića, koji je od 2004. jedini vlasnik tvrtke. No D&Z od te godine bilježi strelovit rast prihoda, a bio je podizvođač na projektiranju i nadzoru radova na autocestama i cestama. Na javnim infrastrukturnim radovima velik uzlet imao je i IGH, koji je od 2004. uglavnom sve što se moglo u cestogradnji projektirao i nadzirao.

Popularne su djelatnosti među HDZ-ovskim tvrtkama i marketing te oglašavanje. Fimi media 2003. imala je samo 700.000 kuna prihoda, a dolaskom HDZ-a na vlast oni postaju sve veći pa jedne godine dosežu i 53 milijuna kuna. Preko državnih tvrtki, ministarstava i fondova Fimi media je pod HDZ-om uprihodovala ukupno 180 milijuna kuna. I tvrtka Massol imala je 2003. samo 700-tinjak tisuća kuna prihoda, a već 2004. prihodi te tvrtke u vlasništvu Ivan Solde narasli su na 21 milijun kuna.

Massol se pak povezuje s Ratkom Mačekom, koji je lobirao za tu tvrtku i davao im marketinške poslove u ministarstvima i državnim tvrtkama. I sin Luke Bebića Ante bacio se u oglašivačku branšu, preko tvrtke B1 Plakati, u kojoj je suvlasnik. B1 Plakati zaradili su milijune preko oglasnih prostora u javnim i državnim ustanovama. Bebiće se povezuje i s tvrtkom Spektar produkcija, koja je u vlasništvu Vedrana Dragojevića, prijatelja Ante Bebića, a koji je navodno i tajni suvlasnik te tvrtke osnovane 2007. Spektar produkcija dobiva unosne poslove od državnih tvrtki za snimanje plaćenih priloga o tim tvrtkama i emitiranje u specijaliziranim emisijama poput Novca.

I. Jarnjak prodaje HEP-u

Izvor zarade za tvrtke povezane s hadezeovcima su i promotivni te poslovni darovi. Lotos Trgovina tvrtka je u vlasništvu Igora Jarnjaka, sina Ivana Jarnjaka, a klijenti su joj državne tvrtke poput Hrvatske pošte i HEP-a. Od 2004. samo je HEP od Jarnjaka kupio poslovnih darova u vrijednosti oko 710.000 kuna. Zet Marija Zubovića, Luka Mihaljević, preko svoje tvrtke Intermax državnim je tvrtkama prodavao promotivne darove poput ruksaka za HAC. Intermax je 2003. imao prihod od 100-tinjak tisuća kuna, a 2007. 10,2 milijuna kuna. Mihaljević pak kaže da su poslovi s državnim tvrtkama samo mali dio prihoda i da mu rodbinska povezanost sa Zubovićem nije pomogla u dobivanju poslova.

>>Luka Bebić nije povezan s poslovanjem tvrtke B1 Plakati

Tvrtke koje su povezane s vrhom HDZ-a i

Tvrtke koje su povezane s vrhom HDZ-a i na poslovima s državom od 2004. uprihodovale 6,4 milijarde kuna

1. FIMI MEDIA - 179,3 milijuna kuna - Mladen Barišić

Barišićev njegova bliska prijateljica Nevenka Jurak vlasnica je tvrtke Fimi media koja je zarađivala na marketinškim poslovima za ministarstva i državne tvrtke - Fimi media je od 2004. do 2009. u poslovima s državom uprihodila 179,3 milijuna kn

2. Spektar produkcija - 33,5 milijuna kn - Luka Bebić
3. B1 Plakati - 114,6 milijuna - Luka Bebić

Sin Luke Bebića Ante navodno je tajni suvlasnik Spektra produkcije, tvrtke u vlasništvu Anitina prijatelja Vedrana Dragovića - prihodi u poslovima s državom: 33,5 milijuna kn Ante Bebić je pak vlasnik tvrtke B1 plakati, koja je zarađivala na oglasnim prostorima u javnim ustanovama - 114,6 milijuna kn

4. Massol - 95,5 milijuna kn - Ratko Maček
Maček lobira za tvrtku koja je u vlasništvu Ivana Solde. Massol je na marketinškim uslugama u ministarstvima i državnim tvrtkama zaradila 95,5 milijuna kn

5. Intermax - 31,2 milijuna kn - Mario Zubović
Vlasnik tvrtke je Luka Mihaljević, Zubovićev zet. Intermax je na prodaji ruksaka, kemijskih olovaka i druge uredske oprema državnim tvrtkama zaradila je 31,2 milijuna kn

6. IGH - 3,7 milijardi kuna - Marina Matulović Dropulić
Marina ima oko 1800 dionica. IGH je na projektiranju i nadzoru u cestogradnji zaradio 3,7 milijardi kuna

7. Lotos trgovina - 74,4 milijuna kn - Ivan Jarnjak
Vlasnik tvrtke je Igor Jarnjak, sin Ivana Jarnjaka. Lotos trgovina je na skupima darovima koje su kupovale državne tvrtke zaradila 74,4 milijuna kuna.

8. D&Z - 57,5 milijuna kn - Zdravko Livaković
Zdravko Livaković i tvrtka D&Z. Vlasnik tvrtke je Davor Uglešić, a do 2004. suvlasnik je bio Zdravko Livaković. D&Z je na cestogradnji, kao podizvođač radova na nadzoru i projektiranju od 2004. zaradila 57,5 milijuna kuna.

9. Dinarik - 482,4 milijuna kn - Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković
10 Trgoingrad - 228,5 milijuna kn - Božidar Kalmeta
11. Skladgradnja - 1,44 milijarde kn - Božidar Kalmeta

Vlasnik Dinarika je Ferdinand Mikulić, brat bivšeg člana uprave HAC-a Milivoja Mikulia, Kalmetina i Livakovićeva čovjeka u cestogradnji. Vlasnik Trgoingrada je Damir Hrupec, čija je supruga u robinskim vezama s Kalmetom. Skladgradnja se također povezuje s Kalmetom.

Tvrtka Dinarik je uprihodila 482,4 milijuna kn kao izvođač radova u cestogradnji, Trgoingrad (228,5 milijuna kuna - zarađivali na građevinskim poslovima u Zadru i cestrogradnji), te Skladgradnja (1,44 milijarde kuna - zarađivali kao izvođači radova u cestogradnji).

Prihodi pali tek kad je država ostala be

Prihodi pali tek kad je država ostala bez novca
Velika većina tvrtki povezanih s visokorangiranim HDZ-ovcima u 2009. godini, nakon pet godina velikog rasta prihoda, bilježi pad prihoda, ali oni su i dalje znatno viši nego 2003. godine, kad HDZ nije bio na vlasti.

Taj pad prihoda poklapa se s odlaskom Sanadera s vlasti, ali i recesijom u Hrvatskoj, kad su država i državne tvrtke ostale bez novca i uvele mjere štednje, javni radovi su stali...

No ni recesija ni odlazak Sanadera nisu omele u daljem rastu prihoda tvrtke Massol, B1 Plakati i Spektar produkciju.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • pržun:

    NOVINAR POPUŠIMI K.....

  • heron:

    Hvala bogu pa je situacija svakim danom sve gora, dugovi sve veći, kao i nezaposlenost, zahljaljujući poduzetim vladinim mjerama.

  • Prognani hrvat:

    Sicilijanska Mafija ja Sitnica u odnosu ( OVIH ), Nasih ( MI smo ih birali) Prljavih Politicara ......... Zajebali su i Berluskonija ,,,,,,,,, Ipak je ovo Hrvatska Banda Lopova ..........