Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog Snježane Vasiljević

HDZ-ovci traže da se promijeni sastav Etičkog povjerenstva koje nadzire izbore

Davorin Mlakar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.05.2014.
u 13:47

– Utječete na legalnost izbora ako Povjerenstvo ima takav sastav i zato tražimo od vas da povučete prijedlog – kazao je Mlakar, a predsjedavajuća, SDP-ova Dragova Zgrebec mu je rekla da će zahtjev razmotriti pa mu ne može odmah dati odgovor

HDZ-ovci su danas u Saboru od vladajućih tražili da povuku svoj prijedlog članova Etičkog povjerenstva koje nadzire izbore jer su u njega imenovali članicu SDSS-a iako prema zakonu članovi tog povjerenstva ne mogu biti kandidati na izborima ni članovi bilo koje stranke.

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova od kojih po tri člana predlažu većinska i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Tako su vladajući u svojoj kvoti za članove Vijeća predložili Snježanu Banović, Gorana Čulara te Snježanu Vasiljević, koja je sporna HDZ-u jer je ona članica Glavne skupštine Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednica Županijske organizacije Grada Zagreba te stranke.

– Pretpostavljam da je moguće da koalicijski partneri nisu znali da je ona član SDSS-a budući da oni puno toga ne znaju pa me ni ovo ne čudi, ali ne mogu vjerovati da potpredsjednik i kandidat te iste stranke te saborski zastupnik Milorad Pupovac nije bio svjestan da članica njegove stranke kao stranački dužnosnik postaje član Etičkog povjerenstva. Etika i moral koalicije vide se sada u najboljem svjetlu – poručio je HDZ-ov Davorin Mlakar koji je zbog ovoga tražio stanku u zasjedanju Sabora. Poručio je da zbog legalnosti ovih izbora traži da se vladajuća koalicija odmah očituje o njihovom zahtjevu, a od Ustavnog suda je zatražio da promijeni sastav ovog povjerenstva.

– Utječete na legalnost izbora ako Povjerenstvo ima takav sastav i zato tražimo od vas da povučete prijedlog – kazao je Mlakar, a predsjedavajuća, SDP-ova Dragica Zgrebec mu je rekla da će zahtjev razmotriti pa mu ne može odmah dati odgovor.

Nakon ovoga stanku je pokušao tražiti i HDSSB-ov Boro Grubišić, a budući da mu ona zbog iste teme nije odobrena, on je zatražio da "promptno istraže ove činjenice i promjene sastav Etičkog povjerenstva".

SDSS-ov Milorad Pupovac naknadno je novinarima rekao da Snježana Vasiljević nije članica SDSS-a.

– Nije SDSS ni bilo koja srpska organizacija predlagala gospođu Vasiljević za članicu Etičkog povjerenstva niti je gospođa Vasiljević članica SDSS-a, ona je članica manjinskog vijeća koje nije politička stranka i koje predstavlja manjinsku samoupravu. Prema tome, ne vidim razlog za takvu reakciju i dodavanje nečega čega nema – kratko je komentirao Pupovac.

Prozvana Snježana Vasiljević, inače profesorica s Pravnog fakulteta demantira da je ikada bila članica stranke i predsjednica Gradske organizacije SDSS-a Zagreba.

- Ja sam bila stručno angažirana jer sam stručnjakinja za europsko pravo, ali nisam bila članica stranke i za to postoji očitovanje SDSS-a za Etičko povjerenstvo – kaže Vasiljević. Na komentar da je SDSS na nizu svojih službenih dokumenata potpisuje kao predsjednicu Gradske organizacije SDSS-a, a posljednji takav koji smo pronašli objavljen je 25. veljače ove godine, ona kaže da je to "stara informacija".

- To je bio pokušaj angažmana od kojeg sam odustala i to je stara stara informacija, ja nisam nikada bila članica stranke. Ja sam morala prije imenovanja u Etički odbor dati potvrdu da nisam stranačka osoba. Stranka i ja smo dostavili obrazloženje i tu nema ništa sporno – uvjerava Vasiljević. Pokušali smo ponovno dobiti Milorada Pupovca da doznamo zašto je SDSS na nizu dokumenata Vasiljević predstavljao kao predsjednicu svoje Zagrebačke gradske organizacije, no ugasio je mobitel. Drugi SDSS-ovci također su nas uvjeravali da ona nikada nije bila članica njihove stranke, a na komentar kako su je upravo oni tako predstavljali, rekli su da je riječ o pogrešci koju nisu znali dodatno pojasniti kao ni reći nam tko je onda sada predsjednik SDSS-ove zagrebačke gradske organizacije, ako nije Vasiljević.

>> MIP skinuo imunitet Nadi Čavlović Smiljanec

Komentara 18

KR
krka
11:45 23.05.2014.

ovi bezobrazni srbi, iako umanjini nas jednostavno tjeraju da ih jednog dana i stvarno počmemo mrziti. u koji god grm ritneš iskoči barem jedan. zar se to vraća vrijeme kad je načelnik milicije, radnik u administraciji i državnim poduzečima mogaoao biti samo srbin??? nemam protiv te nacionalne manjine osobno ništa, ali ovo kaj nam rade prelazi granice i ukusa i zadravog razuma!!! DOKLE DRUGOVI? uistinu počinjem vjerovati u potrebu OLUJE-2!!!!

DE
denihr
11:31 23.05.2014.

kukurikavci nepošteni kao i uvijek namještaju sve što stignu u svoju korist i korist svojih štićenika a na štetu hrvatskog naroda

AN
anonymous4cro
11:32 23.05.2014.

- Nije SDSS niti bilo koja srpska organizacija predlagala gospođu Vasiljević za članicu Etičkog povjerenstva niti je gospođa Vasiljević članica SDSS-a, ona je članica manjinskog vijeća koje nije politička stranka i koje predstavlja manjinsku samoupravu. Prema tome, ne vidim razloga za tu vrstu reakcija i dodavanje nečega čega nema – kratko je komentirao Pupovac. . dakle ako on kaže kako da mu ne vjerujemo.. Pa on pripada manjini koja nikada ne laže osim Dobrice Ćosića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije