Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rejting 'smeće'

HDZ-ovci hitno zovu Milanovića u Sabor: Treba nam 'blitzkrieg'

Martina Dalić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.02.2013.
u 14:43

HDZ-ovac Milošević pozvao je Milanovića da hitno dođe u Sabor i stvarno odgovori kako planira ostvariti gospodarski rast i izbaviti zemlju iz krize

Rebalans proračuna može biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije, a još pri donošenju proračuna upozorila sam ministra financija Slavka Linića da u sadašnjim gospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračun koji donosi povećanje fiskalnog deficita, poručila je danas bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić komentirajući Moody'sovo snižavanje kreditnog rejtinga te Linićevu najavu mogućnosti rebalansa proračuna.

– Snižavanje kreditnog rejtinga samo je tehnička posljedica ekonomske slike i ekonomskog stanja u Hrvatskoj, a u slučaju da brzo ne dođe do kredibilne promjene ekonomske politike, bojim se da će ovakvih vijesti biti još i više – kazala je Dalić na HDZ-ovoj konferenciji za novinare te dala prijedloge što bi ova Vlada trebala učiniti da pokrene hrvatsko gospodarstvo.

Za početak, kaže, Vlada bi trebala mišljenja rejting-agencija uzeti ozbiljno jer ona odražavaju i stav domaćih analitičara. 

– Vlada treba pripremiti kredibilan trogodišnji ili četverogodišnji plan fiskalne konsolidacije u kojem će se vrlo jasno po godinama identificirati mjere, reforme i način njihove provedbe koji će rezultirati u stabiliziranju fiskalne situacije. Fiskalna situacija ne može se stabilizirati preko noći. Ova je Vlada pokazala da se ne može stabilizirati poreznim opterećenjem jer unatoč povećanju PDV-a, uvođenju novih poreza deficit ove godine veći je od onoga što je bilo 2012. i u principu vratio se na razinu uz prethodnih godina – objašnjava bivša ministrica financija te dodaje kako povećanje poreznog opterećenja nije pravi put nego kredibilan i vjerodostojan plan konsolidacije kroz niz strukturnih reformi koje bi se u planu jasno identificirale i opisale.

"Treba na 'blitzkrieg'"

– Govorim i o reformi državne uprave, o drukčijem sustavu nagrađivanja koji će onda omogućiti i uštede na plaćama, govorim o zdravstvu, o reformi subvencija, o drukčijem odnosu prema državnoj imovini. Zajedno s tim dugoročno je potrebno provesti niz mjera koje će u vrlo kratkom roku promijeniti i poslovnu klimu, a to je drukčiji Zakon o strateškim investicijama, ali zakon koji je privremenog karaktera i koji je orijentiran isključivo privatnom sektoru – tvrdi Dalić te dodaje kako paralelno treba provesti brzo i odlučno uklanjanje barijera koje proizlaze iz naših zakona.

– Treba jedan "blitzkrieg" čitanja svih zakonskih i podzakonskih akata. Mi svaki dan kreiramo barijere i prepreke našoj konkurentnosti. Npr. Zakon o trošarinama o kojem smo prošli tjedan raspravljali u Saboru donosi veće trošarine za struju i plin gospodarstvu nego što to propisuje europska direktiva. Niz takvih malih odluka dovele do nekonkurentnosti gospodarstva – vjeruje Martina Dalić.

Njezin stranački kolega Domagoj Ivan Milošević prisjetio se da je na prošlotjednom aktualnom prijepodnevu pitao premijera Milanovića kako planira postići gospodarski rast, na što mu je on odgovorio – teško. Zato je pozvao premijera da hitno dođe u Sabor i stvarno odgovori kako planira ostvariti gospodarski rast i izbaviti zemlju iz krize.

– Protekla dva tjedna puno je rasprave o Zakonu o strateškim investicijama. Nema čarobnog štapića pa niti je to taj zakon. Naravno da očekujemo da se kroz taj zakon ne mogu rasprodati prirodna bogatstva, no on nije čarobni štapić kojim će se pokrenuti ova zemlja, nego je to mukotrpni krvavi rad – kazao je Milošević koji upozorava da treba pokrenuti stvarne strukturne reforme jer je to jedini put prema gospodarskom oporavku i napretku.

"Radna mjesta leže u malom i srednjem poduzetništvu"

– HDZ-ova vlada ovoj je vladi ostavila Akcijski plan za uklanjanje prepreka ulagačima – to je to sistematsko rješenje. Zakon... OK, bolje napisan... OK. Ali mi u Hrvatskoj želimo ne samo investicije veće od 150 milijuna kuna, nego želimo da i obrtnik koji ulaže 100 tisuća kuna i zaposlit će dvoje ljudi također u brzoj i efikasnoj proceduri može ostvariti svoje malo ulaganje. Puno više budućih radnih mjesta leži u tom malom i srednjem poduzetništvu, a ne u golemom. Sami naziv Zakona o strateškim investicijama nije najbolje sročen. Što sad, 50 milijuna eura shopping malla je strateška investicija? Pa ne vjerujem – zaključio je bivši potpredsjednik Vlade za investicije Milošević.

>>Oporba: Ovo je najlošija ocjena od 1997., kakva Vlada - takav rejting

>>Milanović o rejtingu 'smeće': Nismo bankari, nego političari

>>Moody's nas bacio u 'smeće', Linić kaže: To je slika Hrvatske!

>>Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu 'smeće'!

Komentara 23

DU
Deleted user
15:14 01.02.2013.

Što če im on u saboru da ih ponovo bahato izvređa? Nije im bilo do sada dovoljno?

Avatar tkoznahdz
tkoznahdz
15:35 01.02.2013.

Najbolji i naveći je predstavnik uništavanja uspješnog poduzeća taj Miloš.ević pa on je napravio blitzkrieg , uništio je poduzeće i krenuo u politiku prodavati demagogiju jer su mu zaštitnici po remetinećkoj akademiji i više nezna samozvani poduzetnik kuda bi i kako bi. Takvima dokazanim "štetoćinama" ili ti rušiteljima dobra treba trajno zabraniti javnu rijeć, a dugove im naplatiti, ne da se ovako šepure a dužni na sve strane i te "blitzkrieg killere" imovinu na naplatu i u rešt jer prvo varaju i obmanjuju radnike a sada i cijeli narod, a vidimo da srama i karaktera nemaju.

DR
drugPlenky
16:26 01.02.2013.

Novi izbori su neizbježni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije