Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE STANOVALA NA ADRESI SUBVENCIJE

APN reagirao: HDZ-ova načelnica morat će odjednom platiti 72.000 eura glavnice

stanovi Špansko
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
06.02.2020.
u 09:27

Ona je preko APN-a u HPB-u dobila kredit od 80.000 eura za kupnju stana površine 48 četvornih metara u zagrebačkom Španskom s kamatom od tri posto za prvih šest godina

HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić dobila je prije dvije godine preko Agencije za promet nekretnina (APN) subvencionirani kredit za kupnju stana u Zagrebu, no u tom stanu ne živi i nema prijavljenu adresu, iako se na to obvezala kad je potpisivala ugovor o subvencioniranom kreditu, otkrila su 24sata. Anita Nosić, naime, ima prijavljeno prebivalište u Lovreću, a kad bi se prijavila u Zagrebu, ne bi više mogla biti načelnica te općine.

Novinari 24sata upozoravaju da se svaki kupac koji koristi subvencije obvezuje da će se u roku 30 dana prijaviti na adresi kupljenog stana. Upravo ta obveza je svojevrsni "osigurač" da oni koji su kupili stan zaista rješavaju svoje stambeno pitanje i da u stanu za koji im pomaže država zaista i žive. Tridesetogodišnja Anita Nosić pak živi u roditeljskoj kući s bazenom. Ona je preko APN-a u HPB-u dobila kredit od 80.000 eura za kupnju stana površine 48 četvornih metara u zagrebačkom Španskom s kamatom od tri posto za prvih šest godina. Mjesečna rata kredita tako iznosi 3536 kuna, a 24 sata upozoravaju da HDZ-ovoj načelnici porezni obveznici plaćaju polovicu rate četiri godine odnosno svaki mjesec 1768 kuna. U prvih 26 mjeseci je za njen stan iz proračuna otišlo gotovo 46.000 kuna, a trebali bi ga plaćati još 22 mjeseca. Ali kako je Nosić direktno prekršila i zakon i ugovor, cijeli kredit bi joj trebao doći na naplatu ako APN pokrene postupak protiv nje.

– Predmetnu nekretninu sam kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb. Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam – odgovorila je za 24 sata Nosić.

Iz APN-a su pak poručili da je zakonska obveza da se kupac stana koji se koristi subvencijom prijavi na adresi kupljene nekretnine.

Ako APN utvrdi da se sredstva ne koriste u skladu sa Zakonom, dužan je obavijestiti kreditnu instituciju koja je dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati – stoji u odgovoru APN-a. A to znači da bi Nosić morala platiti cijeli ostatak kredita odjednom ili će joj stan pod ovrhu. Ostalo joj je platiti oko 72.000 eura glavnice.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) izjavio je za 24 sata da nema sumnje da je ovo zlouporaba i najavio zakonske izmjene da se takvo što u budućnosti spriječi.

Anita Nosić jedna je od četiri žene zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i njegova brata Joze. Sumnjičili su ih da su im nezakonito presretali komunikaciju, ali na kraju su odustali od optužnice. Ni jedna od četiri žene nije se smatrala oštećenom. No u tom dnevniku ističu da je Nosić kupila stan u susjedstvu onog u kojem živi Milijan Brkić.

Država je krenula s programom subvencioniranja kredita za mlade obitelji kako bi im omogućila kupnju stana ili kuće po povoljnim uvjetima. No slučaj načelnice Nosić, kao i nedavni slučaj sad već bivšeg direktora APN-a Krešimira Žunića koji je povoljno kupio POS-ov stan, zatim slučajevi kad se POS-ovi stanovi iznajmljuju upućuju na to da je zloporaba tih mjera za stambeno zbrinjavanje mladih poprilično raširena i time se dovodi uopće u pitanje njihova svrha.

VIDEO Zgrada u vlasništvu ministra Milana Kujundžića

Komentara 59

MA
madaaaa
09:42 06.02.2020.

država ima pa se razbacuje, a šta drugo reći....a adezovci poznati po grabeži....sve po zakonu naravno....

SJ
staroveski.jasna
10:25 06.02.2020.

Državni dužnosnik ne smije dobiti kredit preko APN-a to je sukob interesa.

DU
Deleted user
10:01 06.02.2020.

Uz ogradu da postoje i suprotna viđenja, ipak su ti POS stanovi, subvencije kredita i slične mjere nauštrb drž. proračuna - a kojima se u konačnici "puni" privatna imovina pojedinih građana - velik neetični korak u smjeru nejednakosti. Jer jednima se bez milosti "zvekne" porez na kamatu na oročenu štednju (a koja je ionako ispod inflacije u ovom trenu), ma na sve - počevši od eventualne dobiti na dionicama, otkupa sek. sirovina itd. itd. A drugima se onda široke ruke otplaćuju privatni stamb. krediti u ovom ili onom postotku ili grade im se POS naselja upola cijene. Da me ne bi krivo razumjeli, evo ilustracije - najveće POS naselje u ZG je ex kasarna na potezu Konzum Zg avenija do hotela Antunović i tamo su stanovili bili 50 posto ispod tržišne, tada. Čim je useljeno, ispod prozora tih istih zgrada je osvanuo vozni park koji vrvio autima najnovijih godišta, dakle neizravno to govori da se radi o sve prije nego ugroženim slojevima pučanstva. Ili iznajmljivanje POS stanova u Splitu... Tako da jednima majka, drugima zla maćeha je država Hrvatska. Ne mogu razumjeti ljudi - da bi se nekome davalo, prvo se treba nekom oduzeti - e to je načelo ubiranja poreza i kasnijih mjera iz proračuna ovog tipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije