Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

HDZ-ova koalicija vodi 10 posto, Milanović najnepopularniji premijer

premijer Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.06.2014.
u 19:35

Zoran Milanović je najnepopularniji ne samo političar, već i premijer. S 18 posto potpore on je nakon mjeseci pada preuzeo to neslavno mjesto od Tomislava Karamarka.

Zoran Milanović zauzeo je mjesto najnepopularnijeg političara, a time i premijera. Pozitivno o njemu ima mišljenje samo 18 posto birača. Tim je nastavio višemjesečni pad popularnosti. Donosi to posljednje istraživanje Crobarometar koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS. Istraživanje je provedeno u prvih 15 dana lipnja na 986 ispitanika.

Milanović najnepopularniji premijer

Zoran Milanović je najnepopularniji ne samo političar, već i premijer. S 18 posto potpore on je nakon mjeseci pada preuzeo to neslavno mjesto od Tomislava Karamarka. Čelnik HDZ-a je pak s potporom od 20 posto birača.

Dva lidera, dvije priče

Tomislav Karamarko niti ne skriva da želi raditi na osobnom imidžu. I istina, njegov je rejting praktički zacementiran na oko 20 posto. Ali zato je rejting Zorana Milanovića već 6 mjeseci u slobodnom padu. 2014. godinu je počeo s potporom do 32 posto i od tada samo politički tone.

Premijer gori od prethodnika

Zoran Milanović ima, tvrdi, još godinu i pol, a potporu samo 18 posto birača. Za nastavak reformi treba i potporu građana koji mu sve manje, bolje reći više, ne vjeruju. Zanimljivo, negovi prethodnici u Banskim dvorima nisu nikada dotakli tako „političko dno“. Jadranka Kosor je napustila Vladu s potporom od 29 posto birača, a Ivo Sanader „pobjegao“ je iz Banskih dvora s istom potporom.

Najnepopularnija vlada

Vladi Zorana Milanovića se najmanje vjeruje od dolaska u Banske dvore. Uz nju je trenutno samo 13 posto birača, a njih 79 posto joj ne vjeruje. To je i najlošiji rezultat od dolaska na vlast, a vidljivo je kako se zadnjih šest mjeseci povećava nezadovoljstvo. I tu je Vlada „preotela“ neslavni rekord vlade Jadranke Kosor koja je vlast preuzela s nezdovoljstvom 76 posto birača njezinom politikom.

HDZ povećava prednost – SDP u 'slobodnom padu' – laburisti 'u nestajanju'

HDZ je stabilno prva stranke već treći mjesec, sada s potorom od četvrtine biračkog tijela ili njih 25,5 posto. SDP i dalje u „slobodnom padu“ sada s potporom od 17,4 posto birača. HDZ ovakvu prednost u odnosu na SDP nije imao godinama. Orah je pak zadnjih mjeseci u stalnom rastu i sada su kao treća opcija stali na 13,8 posto. No zato su laburisti u ogromnom padu: nakon EU izbora i odlaska Dragutina Lesara, sada ta stranka ne bi prešla niti prag i uživaju potporu od 4 posto birača.

Gužva na 3 posto

Blok umirovljenika je na 3,7 posto, HSS na 3,6 posto, HDSSB na 2,7 posto, a Hrast ima potporu od 2,7 posto. HSP Ante Starčević uživa potporu od 2,5 posto, a HNS je „živnuo“ i sada su na 2,3 posto. Ostale stranke imaju potporu od 7,7 posto birača, a neodlučnih je 10 posto birača.

HDZ- ova koalicija – prvi izbor birača

HDZ-ova koalicija od 6 stranaka u ovom trenutku uživa potporu od 32,5 posto birača. Kukuriku koalicija pak u ovom trenutku uživa potporu od 23,4 posto birača. Orah je na 13,4 posto potpore kao treća opcija. Savez za Hrvatsku zapravo jedino bi mogao još da su izbori preskočiti prag i osvojiti 6,4 posto birača, a puno teže bi to bilp Bandićevoj listi s mogućih 4,7 posto birača ili laburistima s 4,5 posto birača.

Ostale liste osvojile bi 4,9 posto,a 10 posto je neodlučnih.

Smjer Hrvatske – loše, loše

Smjer Hrvatske također tradicionalno pesimističan, i sada 83 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Njih 10 posto misli suprotno, a ne zna 7 posto birača. I tu je vidljivo šest mjeseci uzatopna rasta pesimizma.

Koalicija – birači joj vjeruju sve manje

Vladajuća koalicija će odraditi mandat do kraja. Misli to 55 posto birača. A da će se raspasti prije misli 36 posto birača. I tu je došlo do velike promjene. Bolje reći, u tri mjeseca se broj onih koji misle kako će se Vlada raspasti gotovo udvostručio - s 19 na 36 posto. Isto tako se istopilo dvije trećine onih birača koji su mislili kako će vlada odraditi mandat do kraja.

Predsjednički blagi pad popularnosti

Predsjednik Josipović blago je izgubio potoru birača u lipnju, ali ga i dalje podupire visokih 68 posto. No u izbornoj godini to mu je drugi najlošiji rezultat.

Mirela Holy je „postojana“ druga na listi političara s 67 posto potpore. Josip Leko je s potporom od 44 posto. Kao i stranka, i Dragutin Lesar gubi potporu te trenutno o njemu pozitivno misli 41 posto birača. Još prije mjesec dana uz njega je bilo 51 posto birača. Zato je Ruža Tomašić povećala potporu među biračima i sada je uz nju 40 posto birača. A Vesna Pusić je izgubila potporu birača te je uz nju sada 30 posto birača. Još početkom godine o njoj je pozitivno mislilo 43 posto birača. Tomislav Karamarko zacementirao se, ali više ne kao zadnji - sada je pretposljednji. Zoran Milanovic je u šest mjeseci pada gotovo dvostruko izgubio potporu s 32 posto, na samo 18 posto u lipnju.

NAPOMENA

Istraživanje je rađeno i prije objave HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, prije prvih najava djelovanja novih ministara te isto tako nije obuhvatilo i povratak Radimira Čačića na političku scenu.

>> Prednost raste: HDZ više od četiri posto ispred SDP-a!

>> Kao stranke su jednaki, ali HDZ-ova je koalicija 1,4 posto bolja od SDP-ove

Komentara 62

SV
sveznamdrugi
19:41 25.06.2014.

Neznam što kaže Zoka, nije ovo narod za njega, nitko ga ne razumije

Avatar Retardo
Retardo
19:48 25.06.2014.

Gotovo 80% djevica želi da ih razdjeviči upravo Ivo Josipović, a 64% djevica želi da ih Josipović razdjeviči više puta. 93% baba koje vezu goblen želi izvesti goblen upravo s Josipovićevim likom. 74% djevojaka bi se željelo udati za Josipovića, a također i gotovo 97% istospolnih mladića. Nakon svjetskog prvenstva najpopularniji rekvizit za vješanje po retrovizorima automobila postaje Josipovićeva slika. Josipovićeve kompozicije su ujedno i najpopularnije kao melodije za mobitele; gotovo 43% korisnika Androida i Iphonea za melodiju poziva koristi Josipovićevih Hiljadu lopoča.

DU
Deleted user
19:41 25.06.2014.

Pa sto cemo trositi novac na predsjednicke izbore kad sinek od upravitelja golog otoka uziva 69% potpore.....ako cemo lagati. Na zapadu svaki normalan premijer kad mu potpora padne ispod 30% podnosi ostavku i ide se na prijevremene izbore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije