Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Daimler

HDZ optužuje i Mesića za aferu Daimler, od SDP-a traži imena

vatrogasna vozila, daimler
Foto: Arhiva VL
1/4
25.03.2010.
u 18:50

Direktor odbijene Tehnomehanike tvrdi da je iz novina doznao kako je izgubio posao: Dva milijuna jamstva za natječaj nikad nisu vratili.

USKOK je otvorio istragu u Hrvatskoj zbog afere Daimler isti dan kad su svjetski mediji objavili da su predstavnici toga njemačkog proizvođača automobila mitili Vladine dužnosnike od 2003. do 2008. godine kako bi dobili posao isporuke 210 vatrogasnih vozila vrijednih 85 milijuna eura.

Lučin: Sad se ne sjećaju
Osim u članove tadašnje SDP-ove vlade hadezeovci su jučer uprli prstom i u bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je, kako kažu, bio čest gost u Daimlerbenzu. Hadezeovci ističu kako ne bi bilo ni afere kamioni da su oni kupljeni u Mercedesu.

>>HDZ traži da SDP otkrije imena onih koji su primili mito

>>Milanović o aferi Daimler: Tražimo hitnu istragu o navodnoj korupciji

– Mislim da je ta priča bez veze. Koga ćeš podmićivati kad nije bilo para? Možda je netko nekome darovao mercedes, ali ja o tom pojma nemam. Konzorcij, čiji smo dio, dobio je posao na javnom natječaju jer smo bili najpovoljniji. Policija sada nije bila u Im-metalu, mene nisu tražili, ne vjerujem ni da su Žapčića – tako Marko Vuković, uz Ivana Žapčića suvlasnik tvrtke iz Ozlja, komentira sumnje američkog pravosuđa da je Im-metal dobio tri milijuna eura za proviziju, ali i podmićivanje Vladinih dužnosnika. Potpisnik ugovora vrijednog oko 85 milijuna eura uime tadašnje SDP-ove vlade, Šime Lučin, kaže da je isporuka 210 vatrogasnih vozila dogovorena izravnom pogodbom. Takva je odluka donesena na jednoj od sjednica Vlade i sad se, dakako, nitko ne sjeća na čiji prijedlog. I direktor Tehnomehanike iz Marije Bistrice, Marijan Božić, tvrdi da je posao sklopljen izravnom pogodbom:

– Bio je jedan natječaj 2002. godine i tu je Tehnomehanika kao najpovoljniji ponuđač dobila posao. Bili smo jeftiniji 300 milijuna kuna. Ali, u prosincu te godine Lučin je poslao depešu da je on poništen. Odlazio sam u Sabor, lobirao, svaki tjedan išao sam tadašnjem ministru Ljubi Jurčiću. Čak sam ga i pitao: "Ljubo, kakav si ti to ministar kad me uvijek primaš. Ti nemaš drugog posla?" Odlazio sam Liniću, ovaj me slao Crkvencu jer, kao, nije mjerodavan, Crkvenac me vraćao Liniću... Sve dok s tvrtkom nisam otišao u Slovačku na prezentaciju našega proizvodnog programa. Kad sam se vratio, u novinama je već bilo objavljeno da je Vlada izravnom pogodbom sklopila taj posao s Debisom! Učinili su to kad je postojala samo tehnička vlada i kada je SDP slutio da će izgubiti izbore, što se na kraju i dogodilo. Dva milijuna kuna koje smo dali za jamstva za natječaj nikada nismo dobili natrag! – ljutit je Božić.

>>Daimler podmitio SDP-ovu vladu, USKOK pokreće novu istragu

Šuškanje bez dokaza

Javio se Debis, kaže Božić, i na poništeni natječaj. Kad su dobili posao izravnom pogodbom, oformljen je konzorcij u kojem je njemački Daimler bio zadužen za proizvodnju šasija, austrijski Rosenbauer za nadogradnju, a hrvatski Im-metal za isporuku krajnjim korisnicima:

– Šuškalo se da je na mito otišlo oko 20 milijuna eura. Spominjala su se neka imena, ali nikada nije bilo dokaza... Mi smo prikupili svu dokumentaciju za tužbu protiv države. Možda jednom i tužimo odgovorne – objašnjava Božić. Zbog tadašnje smjene vlasti nije ni podnio tužbu. HDZ-ovoj vladi nije išlo u prilog da joj prvi potez bude raskidanje ugovora s Nijemcima. Nastavio se dogovoreni posao, a Vuković i Žapčić sklapali su nove poslove s državom, "naoružali" vojsku i policiju... Nitko nije potezao to što je karlovačka policija za Lučinova mandata za šverc oružja kazneno prijavila Vukovića i Žapčića.

Radošević: Nemam veze s tim
Tadašnji Mesićev savjetnik za gospodarstvo Dubravko Radošević, koji je 2004. godine pisao ministru obrane Rončeviću i pozvao ga da sudjeluje kao član izaslanstva pri posjetu predsjednika koncernu DaimlerChrysler, kaže kako on nema nikakve veze s aferom Daimler te je poprilično iznenađen što se njega uopće išta pita u kontekstu te afere. Iznenadilo ga je i da su predstavnici Daimlera nudili mito.

Uvjerava kako je Mesićev posjet Daimleru bio poput mnogih ostalim tvrtkama u svijetu.

Komentara 176

FL
flok
21:28 25.03.2010.

@pravedni nije kalmeta glup, ako i krade kako ti kažeš, daje on mesiću dio od toga he,he

OB
-obrisani-
01:03 26.03.2010.

budale,uzivajte u zelji za boljim sutra

OB
-obrisani-
20:38 25.03.2010.

e da ovaj blento zna za principe demokracije, već bi davno otišao s ovog foruma na kojem ga nitk ne ..be ni za suhu šljivu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije