Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Najviši rejting vladajuće stranke u proteklih šest mjeseci

HDZ ojačao 8 posto zbog povrata duga

HRV-IVO-TXT.jpg
import
30.07.2006.
u 19:51

Kad bi izbori za Sabor bili sutra, Hrvatska demokratska zajednica dobila bi potporu 25,2 posto birača, što je 8 posto više nego u lipnju i ujedno je to najviši rejting HDZ-a zabilježen u proteklih šest mjeseci. Rezultat je to telefonskog istraživanja koje je od 25. do 27. srpnja za Večernjak provela agencija "Metron" na uzorku od 900 ispitanika.

U HDZ-u ne kriju zadovoljstvo rezultatima koji, prema ocjenama glasnogovornika Ratka Mačeka, pokazuju vjerodostojnost njihove politike u ispunjavanju predizbornoga programa stranke. Standard glavni cilj Vlada Ive Sanadera čini sve kako bi poboljšala standard građana što oni, sudeći prema rezultatima ankete, prepoznaju kao naš glavni cilj. A osmislili smo i projekte od kojih je velika većina već provedena tvrdi Maček.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan zadovoljan je, kako kaže, konstantom koju SDP dobiva u anketama bez obzira na različita istraživanja i različite uzorke ispitanika. Naime, prema spomenutom istraživanju, SDP u srpnju ima identičan rejting onome iz lipnja, nešto iznad 23 posto. Padaju HSP i HSU Zanimljivo je da je rejting HSP-a u padu od gotovo 2,4 posto i u srpnju iznosi samo 3,8 posto. Saborski zastupnik te stranke Pero Kovačević kaže da ne može vjerovati tim rezultatima jer u HSP-u nisu napravili nikakav pogrešan potez.

Baš suprotno, naše ankete pokazuju potporu birača između 10 i 12 posto naglašava Kovačević. U padu je i HSU koji ima ispod 1 posto potpore i očito su njegovi glasovi otišli HDZ-u nakon povrata prve rate duga umirovljenicima. Ono što dodatno može veseliti premijera Ivu Sanadera jest činjenica da se nalazi ispred predsjednika Stipe Mesića na listi najpopularnijih političara u srpnju.

No, zanimljivo je da je prema popularnosti na visokom trećem mjestu Jadranka Kosor sa 8,2 posto, znatno ispred Ivice Račana,Vesne Škare Ožbolt i Vesne Pusić.


RAZLOZI HDZ-ova RASTA

POVRAT DUGA
Rast popularnosti HDZ-a u srpnju od 8 posto rezultat je povrata duga umirovljenicima. Prva rata uplaćena je u lipnju.

SUSRET S BLAIREOM
Prvi službeni susret hrvatskog premijera Sanadera s britanskim kolegom Blaireom rezultat je uzlaznih odnosa.

PLAĆE SLUŽBENICIMA
Uspješan početak turističke sezone jamči dobar rejting HDZ-u kao i najava povećanja plaća državnim službenicima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije