Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporba ne popušta

HDZ odustaje od Šeksova zakona. Kažu, nije potreban

'10.11.2010., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Na sjednici Hrvatskog sabora glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic podnio je izvjesce o radu Drzavnog odvjetnistva u 2009. Vladimir Seks.  Photo: Sanjin Stru
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/4
16.10.2011.
u 11:00

Sabor je još 1991. donio zakon koji naše državljane štiti od sudova bivše Jugoslavenske narodne armije.

– S obzirom na to da smo svjesni da takozvani Šeksov zakon u Saboru neće proći, sve smo bliži odluci da od zakona odustanemo – tvrdi naš izvor iz vrha HDZ-a. Dobar dio vladajuće stranke ionako je bio vrlo skeptičan prema Zakonu o ništetnosti pravnih akata bivše SFRJ i JNA i prije nego što su zbog njega izgubili parlamentarnu većinu. Od našeg izvora doznali smo da se HDZ konzultirao s pravnim stručnjacima koji su im rekli da je Šeksov zakon nepotreban.

Utorak dan odluke

– Sabor je još 1991. godine donio Zakon o stavljanju izvan snage Zakona o vojnim sudovima i Zakona o vojnom tužilaštvu, što znači da se ne priznaje nikakva nadležnost ni postupanje vojnih tužitelja i vojnih sudova bivše JNA za kazneno procesuiranje, odnosno već su ništavna postupanja srpske strane prema našim državljanima. Stoga se mi u stranci pitamo je li nam Šeksov zakon uopće potreban – rekao je naš izvor. Podsjetimo, na takvo što je nedavno već upozorio i bivši pravaš Pero Kovačević, ali i još neki stručnjaci. Vladajuća stranka, kako nam kaže naš sugovornik, ipak neće već u utorak, kada će se najvjerojatnije održati sastanak Luke Bebića s predsjednicima svih klubova zastupnika, poručiti da odustaje od zakona. O tome se, kaže, još pregovara, a kao i u mnogim slučajevima do sada, možda će se znati tek “pet minuta prije izglasavanja”. Čini se da takvom izjavom naš sugovornik samo prikriva odluku o povlačenju zakona jer u vrhu HDZ-a znaju da kvoruma za Šeksov zakon neće biti. Izgleda da je u ovom trenutku svima u vladajućoj koaliciji bitno da se zasjedanje Sabora mirno okonča.

– Najvažnije nam je da završimo na civilizirani način, među ostalim, i zbog našeg ugleda u svijetu – rekao nam je šef Kluba zastupnika Andrija Hebrang, kojeg smo pitali što će biti sa Zakonom o ništetnosti. A zasjedanje Sabora proći će mirno jedino ako se u utorak na sastanku proširenog Predsjedništva Sabora vladajući HDZ i oporba dogovore. No do dogovora će doći samo ako HDZ odustane i od Šeksova i još nekih zakona jer oporba ne misli popustiti ni milimetra.

– Ne želimo raspravljati niti glasati ni o jednom zakonu osim o privremenom financiranju, da ne ugrozimo normalno funkcioniranje zemlje – kaže Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a. Slično razmišlja i Vesna Pusić.

– Na sastanak s Bebićem doći ćemo, a što ćemo odlučiti, ovisit će o prijedlogu vladajućih. Smatramo da Sabor treba prestati s radom 21. listopada, kako je bilo i planirano, te da se do tada moraju donijeti samo odluke koje su važne za funkcioniranje države, prije svega tu mislim i na odluku o raspuštanju Sabora. U tome ćemo sudjelovati, ali više ne mislimo biti dio saborskog cirkusa kada se Sabor koristi za prljavu predizbornu kampanju vladajućih – rekla je Pusić. Čini se da do dogovora vladajućih i oporbe neće doći ako premijerka Jadranka Kosor do utorka ne ublaži stavove.

Ne okrećemo leđa Hrvatskoj

– Vladajuća većina je kompaktna, Sabor će uspjeti izglasati ključne zakone i druge odluke, ne vidim razloga za bilo čiju zabrinutost. Što se tiče oporbe, ništa novo. Dvije godine opstrukcije i nerada u Saboru, mnogi oporbeni zastupnici si dopuštaju, kao i njihov šef, da danima ne dolaze u Sabor, a primaju plaću – rekla je jučer premijerka Kosor. Vođa oporbe Milanović rekao je da zbog netolerancije i verbalnog nasilja oporba više neće sudjelovati u radu Sabora osim u donošenju odluka koje su važne za državu.

– U ovom trenutku to je odluka o raspuštanju Sabora, a prije toga i odluka o privremenom financiranju. Tu smo, ne okrećemo leđa Hrvatskoj i državnim potrebama, ali ne želimo sudjelovati u degradiranju Sabora – rekao je Milanović.

Komentara 178

BM
BRANITELJ-MUP
13:09 16.10.2011.

Jel vam i za ovo reteriranje kriv Josipović?

Avatar best vocal
best vocal
13:43 16.10.2011.

sve dođe na naplatu \"KAD TAD\"!

OB
-obrisani-
12:32 16.10.2011.

dobit ce 2000 GLASOVA od moje ORGANIZACIJE ona Stranka koja po zakonu iz 1991 OSLOBODI MARICA;;;;haj haj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije