Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor

HDZ: Novi paket turističkih zajednica centralizirat će sredstva turističkih zajednica i onemogućiti razvoj turizma

Jasen Mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.07.2015.
u 12:03

HDZ-ovci upozoravaju i kako je generalni ured Hrvatske turističke zajednice prošle godine imao čak 80 milijuna kuna neutrošenih sredstava za promidžbu, a, prema njihovim procjenama, ovim mjerama centralizacije mogli bi dobiti dodatnih 30 milijuna kuna

HDZ je ogorčen izmjenama Zakona o turističkoj zajednici i Zakona o boravišnoj pristojbi o kojima je upravo završila javna rasprava, a koje će, tvrde zastupnici, u potpunosti centralizirati sredstva turističkih zajednica, što će rezultirati zatvaranjem ureda u mnogim mjestima i onemogućiti razvoj turizma u lokalnim zajednicama, posebice u ruralnim krajevima. Ti zakoni trebali bi regulirati turističke zajednice, članarine i pristojbe, a izazvat će, tvrde u HDZ-u, niz negativnih posljedica.

- Upravo je završila nedopustivo kratka javna rasprava o ovim zakonima. Glavni problem je što će se sredstva od članarina oduzeti lokalnim turističkim zajednicama i prebaciti u fond Hrvatske turističke zajednice. Tim novcem će raspolagati sam ministar temeljem pravilnika koji još nije donesen. Na taj se način onemogućava rad lokalnim turističkim zajednicama i radi se centralizacija – upozorio je HDZ-ov Jasen Mesić na konferenciji za novinare u Saboru te dodao kako Vlada kreće u reformu koja nije u skladu sa Strategijom razvoja turizma koja predviđa ravnomjerni razvoj Hrvatske.

- Mi smo svjesni da je nužno nadograđivati naš sustav turističkih zajednica, ali to treba napraviti u dijelu koji se tiče marketinga u centralnom uredu Hrvatske turističke zajednice – tvrdi Mesić te naglašava kako su se o ovim izmjenama zakona negativno izjasnili Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore, Zajednica županija te Udruga poslodavaca u hotelijerstvu.

Njegov stranački kolega Franjo Lucić drži da je ovaj prijedlog izmjena zakona katastrofalan.

- Veliki je problem kontinentalnog dijela Hrvatske, odnosno ruralnog razvoja koji nam s ovim prijedlogom izmiče ispod nogu. Taj dio već je osiromašen prihodima koje smo dobivali iz centrale, a sada ćemo ostati i bez to malo sredstava – vjeruje Lucić koji Vladu optužuje da stalno piše zakone koji dodatno centraliziraju Hrvatsku. Sve će te izmjene, upozorava, ugroziti ruralni dio Slavonije kao i turističke djelatnike, najmanje njih 11 u tim krajevima koji bi zbog nedostatka sredstava i zatvaranja turističkih ureda mogli ostati bez posla.

- Požeško-slavonska županija ove godine dobiva 280 tisuća kuna, a Istarska 8 milijuna kuna. Naravno da ne tražimo izjednačavanje, no kako razvijati turizam ako nemaš novca za to – dodaje Lucić koji drži da se Istarska županija pretjerano favorizira.

Tomislav Karić kaže da je ogorčen ovakvim pristupom Vlade prema jedinicama lokalne samouprave.

- Nakon niza zakona koji nam pomalo smanjuju sredstva, ovo je još jedan udar na nas. Neprimjereno je da nam se oduzimaju sredstva koja su uprihodovana u našim krajevima i šalju se u centralu. U Primorsko-goranskoj županiji izgubit ćemo zbog toga trećinu ureda turističkih zajednica – tvrdi Klarić naglasivši kako je to oko 20 turističkih ureda i 40 radnih mjesta.

HDZ-ovci upozoravaju i kako je generalni ured Hrvatske turističke zajednice prošle godine imao čak 80 milijuna kuna neutrošenih sredstava za promidžbu, a prema njihovim procjenama ovim mjerama centralizacije mogli bi dobiti dodatnih 30 milijuna kuna.

>> Darko Lorencin: Ove sezone nadam se većim prihodima od lanjske 7,4 milijarde €

Komentara 19

UI
Uvijek_iskreno
12:28 15.07.2015.

Ovo što Vlada Zorana Milanovića radi nije dobro, to nije ravnomjeran razvoj. Moraju se povećati ulaganja u kontinentalni dio, pogotovo Slavoniju. No, što očekivati od jedne od najgorih Vlada na svijetu!!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:28 15.07.2015.

Ma ovi na vlasti su u svakoj prilici dokazali kako nemaju pojma o ničemu... Na pozicije guraju ljude koji nisu stručni, već stranački podobni i zato nam stvari ne funkcioniraju... Ne daj Bože da nas zapadne još jedan SDP-ov mandat...

TO
Toni_osk
12:28 15.07.2015.

Ma ova vlada treba past sto prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije