Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušaji destabilizacije

HDZ: Nema nikakvih prijevremenih izbora

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/2
08.06.2019.
u 11:55

Nakon što je koalicijski partner Darinko Kosor najavio da su šanse za raniji izlazak na izbore 50:50, vladajuća stranka oglasila se izjavama o spinovima i pokušajima destabilizacije.

Nema govora o prijevremenim parlamentarnim izborima niti se o tome razmišlja. Tim je riječima šef HDZ-ova kluba Branko Bačić jučer stao na kraj nagađanjima o izvanrednim izborima u listopadu koje je potaknula “analiza” koalicijskog partnera Darinka Kosora, koji je dan ranije za N1 televiziju procijenio kako su šanse za takav scenarij 50:50.

Kosor je obrazložio kako Andrej Plenković, nakon HDZ-ova podbačaja na euroizborima, ima dvije solucije – da ide na izvanredne izbore i time izbjegne rezultate predsjedničkih izbora ili da čeka mogući gubitak predsjedničkih izbora HDZ-ova kandidata.

HDZ doista teško može mirno čekati predsjedničke izbore s padom podrške birača kakav su mu pokazali euroizbori. Dodatni je problem to što se Kolinda Grabar-Kitarović još ne izjašnjava o tome hoće li se krajem godine natjecati za još jedan mandat na Pantovčaku. Iako predsjednica vjerojatno taktizira, ne treba zanemariti ni činjenicu da se kao potencijalni izazivač pojavio miljenik desnice Miroslav Škoro koji bi joj mogao umanjiti izborne šanse.

A za HDZ bi bio ozbiljan problem kada bi predsjednica u zadnji čas objavila kako se ipak neće kandidirati. I u jednom i u drugom slučaju gubitak predsjedničkih izbora ozbiljno bi poljuljao poziciju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a i Vlade, ali i čitavu stranku, u kojoj trenutačno ne postoji konsolidirana oporba koja bi u slučaju Plenkovićeva pada mogla preuzeti „igru“.

Iz vrha Vlade, međutim, zazivanje izvanrednih izbora nazivaju spinom. – Kao da se stalno nastoji nametnuti destabilizacija Vlade. A pritom samo današnje Junckerove ocjene o dobrom gospodarskom rastu i financijskim rezultatima potvrđuju da i Europska komisija drži da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Zato je važna i tome je pridonijela politička stabilnost – poručuju iz Banskih dvora.

I u HDZ-u se komentira kako bi izvanredni izbori bili iznimno rizični i za Plenkovića i za stranku.

– O takvim scenarijima može se razmišljati jedino u situacijama kada rejting stranke raste, no euroizbori su pokazali da smo od dolaska na vlast izgubili gotovo polovicu biračkog tijela i razmišljati o izvanrednim izborima u ovakvom bi trenutku bilo pogubno, ne samo za HDZ u kojem sada vlada kaos, nego i za čitavu Hrvatsku – komentirao nam je visokopozicionirani HDZ-ovac, uz opasku da bi izbori na jesen trenutačno išli u korist jedino SDP-u.

Ipak, kaže kako jesenski izbori nisu nešto o čemu se u stranci nije razmišljalo i tumači da bi to bila solucija da su izbori za Europski parlament prošli onako kako se u vrhu stranke očekivalo. Plenković bi, uvjeren je naš sugovornik, tada išao na unutarstranačke izbore na kojima bi učvrstio svoju poziciju u HDZ-u.

Ovako mu, kaže, ne preostaje ništa doli da preuzme odgovornost za loš rezultat na euroizborima i pokuša konsolidirati stranku. Koliko je to moguće, ovisit će, međutim, i o prilikama u samoj stranci u kojoj su kandidaturu za predsjednika već najavili Miro Kovač i Davor Ivo Stier.

Komentara 41

NE
Neo001
13:25 08.06.2019.

divim se Plenkoviću što se žrvuje za toliku komunjarsku, parazitsku bagru i njihovih medija koja ima najviše koristi od velikih uspjeha ove vlade. Uspjesi su utoliko veći što mora podnositi razne pupavce, vrdoljake i sličnu bagru da bi mogao vući Hrvatsku naprijed. a krivi smo mi glasači i izborni zakon

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
12:17 08.06.2019.

Džaba krečite, ništa od izbora !

BA
ban
14:17 08.06.2019.

mislim da je suvisna svaka antisrpska ideja na hrvatskom terenu jer za hrvatsku postize suprotan ucinak. rusilacki se odnosit prema sdss-u kojeg podupire nekih par posto srba moglo bi se usporedit sa odraslim koji je u okrsaju sa djecakom postigaoigao veliku pobjedu. i onda izabran za predsjednika vlasti...prema tome rat protiv pupovca moze se tolerirat na nivou pojedinca ili najvise na nivou zablokiranog sela ali nikako na drzavnoj razini a sto uostalom mozemo naucit od danasnjeg predsjednika vlasti, razumnog i srecom datog, plenkovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije