Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKTIČKE VARKE Šutnja o pregovorima za V. Goricu

HDZ ne da prvo mjesto

hrv-hdz-txt.jpg
import
Autori: Jasmina Popović, Mladenka Šarić, Iva Puljić-Šego
11.04.2006.
u 19:25

Kako će se rasplesti velikogorička priča još je neizvjesno. Dok Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da je jučer nije zvao nitko ni iz SDP-a ni iz HDZ-a, Tonino Picula tvrdi da su kontakti uspostavljeni, a i u HDZ-u tvrde da njihovi lokalni dužnosnici sudjeluju u razgovorima.

Ucjena putovanjem
Kako bilo, Škare-Ožbolt poručuje da ona neće zvati nikoga, a oni koji misle da im DC treba neka se požure, jer ona sljedećeg tjedna putuje i neće je biti cijeli tjedan. Kuloarima se razvijala priča kako bi Škare-Ožbolt nakon svega ipak mogla završiti s HDZ-om, jer će joj oni ponuditi mjesto gradonačelnice. No, u HDZ-u su tvrdi.   To ne dolazi u obzir  kažu. U HDZ-u drže da bi DC-u bilo bolje u koaliciji s njima jer bi s tri mandata imali 40 posto utjecaja u gradu, a Vesni Škare-Ožbolt ponudili bi sve osim prvog mjesta u izvršnoj vlasti. Picula, pak, kaže da su obavljeni preliminarni razgovori i poručuje da ne želi pregovarati preko medija. Izdvaja tek nekoliko aduta, pa kaže da će joj predočiti Prostorni plan, poboljšanje javnog prijevoza, kvalitetnija gradska uprava...  No, kuloarima je počela kružiti priča kako Škare Ožbolt može imati problema s vjernošću svoja dva vijećnika. HDZ ih možda pridobije, pa će njezin uspjeh biti Pirova pobjeda, čuje se neslužbeno. No, teško je vjerovati, dodaju, da bi se nakon skandala s kupovinom vijećnika, HDZ odvažio na direktnu nagodbu s njima.

Koban potez
Vjerojatnija je varijanta da SDP ponudi Škare-Ožbolt mjesto predsjednice Gradskog vijeća, jer je to funkcija na kojoj bi se njezino djelovanje moglo mjeriti, dok mjesta dogradonačelnice ili neko od mjesta u poglavarstvu nemaju taj efekt. Koliko se može čuti Škare-Ožbolt optira za mjesto gradonačelnice, što se tumači njezinom željom da, poput Đurđe Adlešić, gradi imidž na poziciji koja neće ocrtavati slabost njezine stranke.  Za to bi morala koalirati s HDZ-om. Vjerojatno je i njoj jasno da bi joj to bio politički koban potez. Ono o čemu još može razmišljati je manjinska vlada.To bi joj omogućilo da razvija kombinatoriku. No, pitanje je vidi li ona u tome dovoljno prostora za sebe  nagađaju u Velikoj Gorici.


Više o temi

Vesna Škare-Ožbolt ističe da je zainteresirana samo za razgovore o projektima i programima koji će razviti Veliku Goricu. O čemu je riječ, još se ne zna. Zasad neslužbeno, pomalo u šali, kaže: Tko mi podrži Hlapićgrad, s njim sam. Riječ je, naime, o zabavnom parku, koji bi se prostirao na 30.000 kvadrata, za kojeg je, tvrdi, već pronašla investitora. To bi, smatra, podiglo turističku ponudu grada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije