Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stekli se uvjeti

HDZ najavio: Do kraja godine proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Zagreb: Branko Bačić na konferenciji za medije komentirao rezultate glasovanja i izjavio da je oporba u rasulu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.12.2020.
u 15:41

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajedničku ribarstvenu politiku EU-a.

Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

„Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor će donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru”, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

„Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio jučer su imali ministarsku konferenciju u Zagrebu, gdje su usuglasili stavove oko zajedničkog proglašenja gospodarskih pojaseva u Jadranu”, dodao je.

Bačić je pritom podsjetio je da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanim za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom.

Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko - ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora, kazao je.

„Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa koje nisu bile sadržane u zaštićeno ekološko-ribolovnom pojasu”, rekao je Bačić.

Istaknuo je da isključivi gospodarski pojas Hrvatska ima pravo proglasiti prema međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika.

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajedničku ribarstvenu politiku EU-a.

„Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije će se odnositi kako na naš tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a”, kazao je Bačić.

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i ka pristupanju pregovora o razgraničavanju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bačić je poručio da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom i smatra da oko toga ne bi trebalo biti spora.

Ključne riječi

Komentara 19

OR
Orilogorilo
16:32 01.12.2020.

Domoljupčine iz hdza! Talijani odobrili plenkiju pa ce se hdzenjare kititi velikim suverenizmom. A ne smiju na wc otici, a da to bruxelles ne odobri. Mađaroni nasih dana! I oni su pobjedivali na izborima, ali ih je povijest upamtila kao izdajice.

Avatar robil
robil
16:00 01.12.2020.

Zašto bi vam vjerovao. Još je Sanader obečavao pa ništa.

SI
sisavac
17:33 01.12.2020.

osim što će se ovime dodatno zabraniti ribolov ekipi koja nije i eu-a, nikakvih promjena neće biti. jer ni ne može. jadran je more unutar europske unije, i to su unutarnje vode, u kojima ribu mogu loviti svi ribari iz eu članica. kao što može ribar iz metkovića loviti uz obau istre, tako može i nigdjezemac loviti ribu oko visa... ali kao znamo da hrvatska i italija imaju teritorijalno more 12 nautičkih milja široko, ostaje lijepi pojas koji nije u nadležnosti eu-a. tu možemo se malo igrati, al jadran je ionak siromašno more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije