Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ najavio: Do kraja godine proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajedničku ribarstvenu politiku EU-a.
01. prosinca 2020. u 15:41 20 komentara 1940 prikaza
Zagreb: Branko Bačić na konferenciji za medije komentirao rezultate glasovanja i izjavio da je oporba u rasulu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu o novim mjerema OČUVANJE MJERA U PRIVATNOM SEKTORU Plenković: Novi paket mjera pomoći gospodarstvu vrijedan 2,1 milijardu kuna

„Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor će donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru”, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

„Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio jučer su imali ministarsku konferenciju u Zagrebu, gdje su usuglasili stavove oko zajedničkog proglašenja gospodarskih pojaseva u Jadranu”, dodao je.

Bačić je pritom podsjetio je da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanim za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom.

Zagreb: Konferencija Zeleni plan - prilika za Hrvatsko gospodarstvo KONFERENCIJA Gotovo sigurno će ciljevi biti sve viši: Hrvatska je fokusirana na ulaganja u tri ključna područja

Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko - ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora, kazao je.

„Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa koje nisu bile sadržane u zaštićeno ekološko-ribolovnom pojasu”, rekao je Bačić.

Istaknuo je da isključivi gospodarski pojas Hrvatska ima pravo proglasiti prema međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika.

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajedničku ribarstvenu politiku EU-a.

Ilustracija za BDP i kune NAJVEĆI GODIŠNJI PAD U EU Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto na godišnjoj razini

„Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije će se odnositi kako na naš tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a”, kazao je Bačić.

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i ka pristupanju pregovora o razgraničavanju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bačić je poručio da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom i smatra da oko toga ne bi trebalo biti spora.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Orilogorilo:

  Domoljupčine iz hdza! Talijani odobrili plenkiju pa ce se hdzenjare kititi velikim suverenizmom. A ne smiju na wc otici, a da to bruxelles ne odobri. Mađaroni nasih dana! I oni su pobjedivali na izborima, ali ih je povijest upamtila kao izdajice.

 • robil:

  Zašto bi vam vjerovao. Još je Sanader obečavao pa ništa.

 • Avatar časnasestradanicasanader
  časnasestradanicasanader:

  proglasit i odgodit primjenu do 20300......pa imali smo mi tu fiškaliju za vrijeme ive sanadera.....