Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB

HDZ miče Marića radi mira s Rohatinskim

maric
Marko Lukunić/Pixsell
03.03.2010.
u 12:18

Mariću "visi" funkcija predsjednika saborskog Odbora za financije, s koje bi mogao biti smijenjen zbog kritike HNB-a, zbog koje je, navodno, došlo do zategnutih odnosa s guvernerom Rohatinskim.

– Glupo mi je ponavljati da sam s Rohatinskim u dobrim odnosima – jedini je komentar potpredsjednika Vlade Ivana Šukera na optužbe da upravo on stoji iza najnovijeg napada na središnju banku. Zašto baš njega javnost i ekonomski analitičari smještaju u središte skandala Šuker nije bio raspoložen komentirati, pa je opći dojam kako Vlada i premijerka žele da priča o sukobu s guvernerom što prije padne u zaborav.

Na potezu Hebrang i Šeks


Nakon moskovske izjave o izvrsnoj suradnji s Rohatinskim i rastanku u dobrom ozračju, premijerka o toj temi nije htjela ništa reći, prebacivši stranačkim čelnicima Hebrangu i Šeksu da nađu način za discipliniranje zastupnika Gorana Marića.

Rječit nije bio ni guverner Rohatinski – tek je objavio priopćenje da se suradnja Ministarstva financija i HNB-a, pa i njihovih čelnih ljudi, odvija korektno i u skladu s njihovim zakonskim zadaćama i ovlastima te se nada da će takva i ostati, u obostranom, ali i općem interesu države, građana i gospodarstva. Takvom izjavom Rohatinski je na neki način zaštitio Šukera od daljnjih propitivanja, pa tko povjeruje – povjeruje.

Premijerka Kosor očito se ne želi dovesti u poziciju da bira između guvernera i svog potpredsjednika Vlade, a i pitanje je je li to baš ključna dvojba u državi. HDZ se ne može nositi ni s jednim zastupnikom. Predsjedništvo stranke zaključilo je da će biti određenih sankcija protiv Gorana Marića, iako ne strašnih. No, ako ga HDZ odluči smijeniti s čela Odbora za financije, moglo bi se dogoditi da on, radi zaštite svog dostojanstva, istupi iz stranke u trenutku kada bi se ta rasprava počela odvijati u Saboru. Tako bi preduhitrio javno poniženje koje bi mu stranka mogla priuštiti eventualnom smjenom s čela Odbora jer bi to značilo da je guverner HNB-a Rohantinski uspio u svojoj nakani da se premijerka Kosor javno odrekne kritičnog zastupnika.

Uvjeti za klub nezavisnih


U tom slučaju, prema nekim informacijama, Marić bi mogao postati nezavisni zastupnik. Tako bi se pridružio Dragutinu Lesaru i Zlatku Horvatu, koji su svojedobno napustili HNS, i stvorili bi se uvjeti za osnivanje kluba nezavisnih zastupnika. Takva ideja Lesaru nije strana te bi mu, kaže, ako se dogodi da Marić postane nezavisni zastupnik, bila čast s njime surađivati. – Kolegu Marića cijenim kao zastupnika i stručnjaka pa bih s užitkom bio član kluba zajedno s njim – kaže Lesar. I Zlatko Horvat pun je hvale. Kaže da mu ideja nije strana te bi se, u slučaju da Marić istupi iz HDZ-a, stvorili uvjeti za klub nezavisnih zastupnika, što bi uvelike olakšalo nastupe u Saboru – iskreno analizira Horvat. Dodaje kako Marića iznimno cijeni. Bliski su mi i njegovi stavovi koje je izrekao u raspravi o HNB-u.

Komentara 21

OB
-obrisani-
18:07 03.03.2010.

Mariću u HDZ se nesmije mislit -u HDZ si da slušaš i šutiš.Ne prolazi pamet u HDZ već poslušnost i podobnost

JM
Juraj_MALI
20:19 03.03.2010.

Kao i što je Šuker rekao da je on u dobrim odnosima sa Rohatinskim, a ako novinari znaju neke konkretne nesporazume neka kažu. Jer očito jedini novinari znaju za nasuglasice iz svoje bujne mašte.

PT
ptica2
14:25 03.03.2010.

Iako g. Rohatinski ima govornu manu daleko ga bolje razumijem nego Marića.Zašto van iz HDZ-a. Samo neka Vam ostane. A kao nezavisni zastupnik ? Ma dajte molim vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije