Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika proračuna

HDZ: Linić je pobrkao temeljne postulate fiskalne politike

HDZ Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.11.2013.
u 12:25

– Držimo da je Hrvatska preozbiljna država, članica EU koja ne može dopustiti da njezinu fiskalnu politiku vode europski birokrati. Smatramo da bi hrvatska Vlada trebala sama imati snage predlagati i provoditi rješenja koja će poboljšati našu ekonomsku situaciju – upozorava bivša ministrica financija Martina Dalić

– Državni proračun za 2014. godinu izgleda kao da je Vlada u cijelosti digla ruke, kao da je kazala da mi dalje ne možemo i ne znamo, pa ako EU s tim nije zadovoljan, onda ćemo proračun promijeniti, poručili su danas HDZ-ovci na konferenciji za novinare na kojoj su komentirali jučer predstavljeni rebalans proračuna za ovu godinu te proračun za 2014., te se upitali zbog čega se onda i predlaže proračun ako se već u njegovu obrazloženju navodi da će vjerojatno biti suočen s izmjenama.

– Držimo da je Hrvatska preozbiljna država, država koja je članica EU, koja ne može dopustiti da njezinu fiskalnu politiku vode europski birokrati. Smatramo da bi hrvatska Vlada trebala sama imati snage predlagati i provoditi rješenja koja će poboljšati našu ekonomsku situaciju, a ne prepuštati proračun isključivo odlučivanju europskih birokrata – referirala se HDZ-ova bivša ministrica financija Martina Dalić na obrazloženje proračuna za 2014. koji donosi povećanje deficita, iako će za Hrvatsku gotovo sigurno biti pokrenuta procedura za sprečavanje prekomjernog deficita, u kojem stoji "ako Europska komisija ne bude zadovoljna s ovim proračunom, mi ćemo ga promijeniti".

Gledajući rebalans proračuna, HDZ-ovci su primijetili da se Vlada približava stvarnoj razini manjka u 2013. godini, a za 2014. predlaže daljnji rast proračunskog manjka, proračunskog deficita i eksploziju javnog duga.

– Ovakvo stanje držimo duboko zabrinjavajućim. Ponovno se i 2013. i 2014. temelje na preoptimističnim makroekonomskim projekcijama, što u suštini baca sumnju hoće li i tako rekordno visoki proračunski deficit možda biti još i veći. Sve nezavisne institucije, nažalost, predviđaju pad gospodarstva u ovoj godini, a Vlada ponovno bez snažnih argumenata nudi rast. U idućoj godini Vlada optimistično predviđa rast od 1,3 posto. Željeli bismo da se to ostvari, ali Vlada nam ne nudi argumente na temelju čega ima takva očekivanja – kazala je Dalić te dodala kako ove nerealne makroekonomske projekcije u suštini bacaju i sumnju na to je li ovaj visoki i rastući manjak od pet posto BDP-a u 2014. stvarno stanje stvari ili će ponovno, kao i u 2013. godini stvarni rezultat biti još i lošiji.

HDZ-ovce zabrinjava i, kako kažu, činjenica da Vlada nema nikakvu viziju kako namjerava zaustaviti i preokrenuti ove loše trendove te na koji način namjerava stabilizirati rashode i pokrenuti gospodarski rast. Smatraju da je potrebno napraviti minimalno jasan, precizan i zaokružen trogodišnji plan za gospodarski oporavak i rast, koji bi na pravilan način uravnotežio moguće potrebne restriktivne mjere, ali s bitnim naglaskom na mjere za oporavak rasta gospodarstva jer se bez rasta proračunski problem neće se moći riješiti.

– Spirala duga i deficita sve se brže i brže vrti, a nema ni ekonomske politike, niti plana za poticanje i osnaživanje gospodarskog oporavka. Umjesto mjera za rast, jačanje konkurentnosti, poticanje poduzetništva i privlačenje investicija, jedino konkretno što nalazimo u ovom paketu dokumenata jesu ponovno mjere za povećanje poreza i poreznog opterećenja građana – povećanje minimalne stope PDV-a, proširivanje i povećanje stope poreza na neke dohotke, prema tome Vlada, iako su prošle dvije godine koje su donijele katastrofalne rezultate zbog povećanja poreznog opterećenja i uvođenja novih poreza, nastavlja istim smjerom – nastavlja Martina Dalić.

Zamjera što uz proračun nema ni riječi o reformama koje bi stabilizirale rashode i bile poticaj za rast, kao što nema ni riječi o drukčijem načinu organiziranja i reformi državne administracije, iako proračun donosi povećanje mase plaća.
– Iz toga možemo zaključiti da Vlada ponovno planira povećavati broj zaposlenih. Istodobno, neprihvatljivo je i potpuno nepravedno da se u proračunu koji nudi porast mase plaća predviđa i planira smanjivanje mirovina. Mirovine bi ipak, uključujući mirovine i po posebnim propisima kojima se određuju mirovine braniteljima, trebale biti posljednje na listi rashoda za koje se planiraju rezovi. Neprihvatljivo je da se planira porast mase plaća, a istodobno i smanjivanje mirovina – objašnjava Dalić. Osvrnula se i na uvođenje radne obveze za zdravstvene djelatnike koju je u četvrtak na sjednici Vlade najavio premijer Zoran Milanović, za koju smatra da nije sukladna zakonu. Takvo donošenje protuzakonitih odluka, dodaje, ne može zvati reformom zdravstva.

– Čini se da je ministar financija potpuno pobrkao temeljne postulate fiskalne politike tvrdeći da nam deficit ni na koji način nije problem, već da je problem dug, i to posebno zabrinjava. Dug je rezultat deficita i rezultat rekordno visokog deficita u 2012. i 2013. kakav u povijesti hrvatskih javnih financija nije zabilježen i ne može se dug ni na koji način niti smanjiti ni riješiti bez saniranja deficita i pokretanja gospodarskog rasta – komentira Dalić.
Na pitanje hoće li sada HDZ podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, budući da je to predsjednik te stranke Tomislav Karamarko najavio nakon što vidi prijedlog proračuna, Dalić je rekla da ovaj proračun sigurno jest jedan od bitnih elemenata za takav potez.

– Pitanje zahtjeva za za izglasavanje nepovjerenja i moguće interpelacije o radu Vlade podnijet ćemo u trenutku kada ocijenimo da je to političko najoportunije i kada ocijenimo da u tom kontekstu možemo argumentirati, pokazati i dokazati značajan broj argumenata koji dokazuju neprimjerenost i nekvalitetu rada Vlade – zaključila je Martina Dalić.

Ključne riječi

Komentara 12

ĆA
ćaćaća
13:50 15.11.2013.

ovo je daleko najgora vlada rh..

CH
chupakabra
14:11 15.11.2013.

Nemojte nas samo vi iz hdza spašavati ako boga znate

PE
pessimus
16:45 15.11.2013.

linić je pobrkao...da to kaže bilo tko drugi, osim ovo dvoje eminentnih financijskih stručnjaka, ja bi dvojio o vjerodostojnosti i istinitosti te tvrdnje, ali ovako dvojbe nema. pa zar nam njihovi rezultati u zadnjih osam godina hdz-ove vlast to najnedvojbenijee ne potvrđuju. ostavili su sređene državne financije bez imalo mrlja i dvojbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije