Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborno zakonodavstvo

HDZ izmjene uvjetuje promjenama Ustava

Davorin Mlakar
Patrik Macek/PIXSELL
04.11.2014.
u 19:56

Zastupnici će o pristiglim prijedlozima izmjena izbornog zakonodavstva raspravljati idući tjedan

Nakon dvotjednog odmora zastupnici se idući tjedan vraćaju u saborske klupe, a u četvrtak bi trebali imati objedinjenu raspravu o svim pristiglim prijedlozima o izbornom zakonodavstvu. HDZ je poslao samo teze koje traži, među kojima je i promjena Ustava. Traže izmjenu članka 45. Ustava, što bi značilo da će se zakonom urediti mogućnost birača koji nemaju prebivalište u RH da biraju na izborima pod istim uvjetima kao birači koji žive u Hrvatskoj.

– To je preduvjet da bi se moglo mijenjati izborno zakonodavstvo sa svim onim što smo predlagali, a to je preferencijsko glasovanje, pitanje zamjena tih izabranih zastupnika koji su koristili preferencijske glasove, čitav niz normi u Zakonu o izbornim jedinicama i Zakonu o lokalnim izborima – kaže Davorin Mlakar.

>> HDZ-ovci napustili glasovanje o izmjenama Zakona o izboru predsjednika RH

>> Leko odbio požuriti raspravu o izmjenama izbornog zakonodavstva

Komentara 31

ST
stefj
21:41 04.11.2014.

Za ove mrzitelje dijaspore; ako čovjek ima Hrvatsko državljanstvo jedno od osnovnih prava i obaveza jest glasanje na izborima. To nema veze niti s porezima, niti s prebivalištem niti bilo čime sličnom... Ako se baš hoće ekonomski, oni godišnje šalju milijarde eura u Hrvatsku i sigurno više pridonose ekonomiji nego nezaposleni. Tek ako ih usporedimo s nevjerojatnom gomilom uhljeba u državnim i javnim službama, mislim da je smiješno da ti koji rade toliku štetu uopće mogu glasati i da ih za to još plaćamo...

SP
Spezispezi
21:58 04.11.2014.

I kakva je perspektiva mladog covjeka sada u RH, nakon sto se oni medjusobno izblokiraju i ucjene?! Samo spakirati kofere. Nakon SDPa doci ce ponovno desno krilo iste partije HDZ na vlast, a istinske promjene su slozno blokirali odbijanjem referenduma o izbornom zakonu. U povijest ce biti upisani i jedni i drugi kao grobari Hrvatske. Tuzna cinjenica da nakon 2000. g nemamo hrvatsku vlast u drzavi.

PR
prvacrta
20:26 04.11.2014.

Mačku o rep, ljevica neće podržati davanje biračima izvan RH glasanj, HDZ neće pristati na promjenu izbornog zakona i sve ostaje po starom. Drugim riječima, HDZ i SDP dogovorili kako produljiti postojeću agoniju i dvopartijski sustav parazitskog preživljavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije