Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika koalicija

HDZ i SDP sljubit će se još i prije novih izbora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.05.2018.
u 07:19

Iako odbacuju ideje o velikom savezništvu, izmjene Ustava spojit će dvije velike stranke. SDP-ove izmjene Ustava zbog referenduma podržava i četvero HDZ-ovih partnera iz redova manjina koji su u panici zbog inicijative 
Narod odlučuje

Iako je bilo očekivano da će i SDP i HDZ jučer službeno pred kamerama demantirati ideje o velikoj koaliciji kao i uvjete koje SDP postavlja za veliko političko sljubljivanje, sve političke okolnosti nakon idućih izbora upućuju upravo na tu političku kombinaciju.

Zapravo, nije potrebno ni čekati iduće izbore, približavanje HDZ-a i SDP-a testirat će se znatno ranije. Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković sa stranačkog sabora u subotu obećao je da će HDZ do kraja godine predložiti uvođenje dopisnog modela glasanja za Hrvate izvan Hrvatske, no zato je potrebno mijenjati Ustav za što je pak potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 ruka u Saboru. Dakle, tih promjena nema bez podrške SDP-a. SDP pak tu podršku uvjetuje promjenom Ustava kada je riječ o referendumskim pravilima.

Međutim, HDZ-u se situacija komplicira jer te SDP-ove promjene, u panici od mogućeg referenduma Narod odlučuje o izmjenama izbornih pravila kojima bi manjinski zastupnici izgubili pravo glasanja o sastavljanju Vlade i proračunu, podržavaju HDZ-ovi partneri iz redova manjinaca Furio Radin i SDSS Milorada Pupovca. Pristane li Plenković na tu igru, zamjerit će se dijelu svojeg članstva s obzirom na to da su obje referendumske inicijative (za izmjene izbornog zakonodavstva i za izlazak iz Istanbulske konvencije), osim dijela običnih članova HDZ-a, potpisali i neki istaknuti dužnosnici HDZ-a.

Prijedlog SDP-a da se pristupi ustavnim promjenama kako bi se regulirala referendumska problematika već je počeo izazivati prijepore među dvjema najvećim strankama, ali i odbacivanje bilo kakvih nagađanja vezano uz potencijalno sklapanje velike koalicije. Takvo nešto ne dolazi u obzir, tvrdili su jučer predsjednici Klubova zastupnika SDP-a i HDZ-a Arsen Bauk i Branko Bačić.
SDP predlaže da se smanji broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, dakle da umjesto 10 posto od ukupnog broja birača, u Ustavu piše da je potrebno skupiti 200 tisuća potpisa. SDP bi jasnije pripisao i o kojim se temama ne može raspisivati referendum, a to su pitanja koja se odnose na ograničavanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, na obveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, na donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav...

– U nekom razdoblju, u sljedećih sto godina, kada se riješe lopova i ustaša – ironično je SDP-ov Arsen Bauk odgovorio na pitanje vidi li SDP u koaliciji s HDZ-om. Branko Bačić pak dodaje da su za veliku koaliciju potrebne velike stranke, a ako se njega pita, samo je HDZ velika stranka, a SDP uspoređuje sa Živim zidom. Nema dogovora ni o ustavnim promjenama, barem zasad. Bauk smatra da je prihvatljivo pregovarati s HDZ-om, prihvatiti i dio njihovih argumenata kako bi se došlo do nekog kompromisa, dok njegov stranački kolega Peđa Grbin to smatra neprihvatljivim. Razgovarao je, kaže, s kolegama iz HDZ-a o ustavnim promjenama koje njegova stranka predlaže.

– Mi smo krenuli od najvećeg problema, a to je neuređenost referenduma. Nadam se da će Odbor za Ustav uskoro o tome raspraviti i onda ćemo znati postoji li volja HDZ-a da se ide u to, a bez njih ne može ništa biti – poručuje Bauk. HDZ-ov Branko Bačić kaže da je “neozbiljno od SDP-a baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome”.

– Proces promjena Ustava ozbiljan je, a ne prigodničarski, kako to često radi SDP. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o izmjeni Ustava. Morali bi znati da, kad se to otvara, onda prijedlozi dolaze od svih mogućih političkih opcija. SDP je odabrao krivi put – kritizira Bačić.

Informacija da se u SDP-u itekako razmišlja o velikoj koaliciji za što postoje i konkretni uvjeti iznenadila je članstvo stranke koje je u zatvorenim Facebook-grupama takvu ideju mahom osuđivalo. Međutim, članovi vodstva SDP-a s kojima smo razgovarali i jučer su neslužbeno potvrdili da bi ta opcija mogla biti jedina u slučaju prijevremenih izbora.

Komentara 120

DU
Deleted user
07:28 30.05.2018.

Ako Plenković i hdz sabotiraju referendum bit će to njihov konačan kraj.

SN
SNV
07:43 30.05.2018.

U HDZ su većinom komunisti koji sad glume ustaše a u SDP oni koji glume partizane još im fali SDSS s kokardom i pljačka i silovanje Hrvata množe ići dalje

DU
Deleted user
07:31 30.05.2018.

To su sve bivši komunisti, tako i vladaju ovom državom. Ova koalicija će ako se ikada i dogodi samo pokazati da im je stalo samo do vlasti velikih plaća i beneficija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije