Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALA IM INICIJATIVA
Povratak na članak

HDZ bez većine za ustavne promjene, Socijaldemokrati im nisu dovoljni

Unatoč inzistiranju SDP-a i Možemo! da u Ustav uđe pravo na pobačaj, predsjednik Odbora za Ustav Bošnjaković uvjeren je da se može naći prijedlog za postizanje konsenzusa

Komentari 19

GO
goran2hr
12:07 08.12.2022.

Čudno je kako referendumske inicijative (prvenstveno UiO), iako su i sami shvatili što "uvođenje reda" u referendum znači (zapravo trajno onemogućavanje), ništa ne poduzimaju da tu lošu odluku ("uvođenje reda") preduhitre. Ono što nam žurno treba - bio bi "referendumm o referendumu", kojim bi se referendum istinski liberalizirao.

VL
Avatar MRBEAN24
MRBEAN24
11:26 08.12.2022.

NevjerojatNA je ta krvoločna želja sa pjenom u ustima žele ubijati bebe LEGALNO!

VL
GO
goran2hr
12:38 08.12.2022.

Kada bi zaista željeli dozvoliti narodu slobodno izjašnjavanje, zakon o referendumu trebao bi izgledati ovako: Referendumska pravila: - Referendum se može raspisati na inicijativu predsjednika, Sabora, Vlade i naroda (inicijativa, stranaka) - bez međusobnih uvjetovanja.- Ukoliko se referendum pokreće iz naroda, potrebno je sakupiti 100000 potpisa u roku od 60 dana. Pitanje mora biti jasno, nedvosmisleno i logično, ali nema liste zabranjenih pitanja, intervencija Ustavnog suda (ili koje druge institucije). Umjesto liste zabranjenih pitanja, uvesti listu pitanja, koja obavezno moraju ići na referendum.-Nema obaveznog postotka izlaznosti (oni koji ne izlaze, slažu se sa time da drugi za njih odlučuju ili šalju poruku da ih nije briga).- Potpisi se sakupljaju na štandovima, na javnim mjestima i bez zabrana, ometanja, te naplaćivanja od strane državnih ili lokalnih vlasti. - Pokretači inicijative imaju potpunu slobodu nadgledanja birališta, te daljnje manipulacije (provjere) potpisnim listama i kasnije biračkim listićima.- Ukoliko je referendum pokrenut sa ciljem poništenja nekog novog zakona ili političke odluke, ista se stopira do rezultata referenduma. - Zbog troškova, referendum-i se provode paralelno sa prvim nadolazećim izborima na državnoj razini (predsjednički, parlamentarni, EU ili redovni lokalni izbori).- Odluka donesena na referendumu ne bi se smjela referendumski propitkivati min. ~ 4-5 godina (koliko i inače traje mandat izabranih političara).

VL
GO
goran2hr
11:31 08.12.2022.

Naoko radi se o liberalizaciji referenduma, ali u stvarnosti o trajnom onemogućavanju. Išlo bi se na duži rok i manji broj potpisa (što bi bilo u redu), ali istovremeno uvode se komplikacije, obavezna izlaznost od >50%, te ono ključno "zabranjena pitanja" - kojima bi se pokrilo zapravo sve i više se ne bi moglo odlučivati o ničemu. Na tragu je to prijedloga tadašnjeg predsjednika Josipovića. Tzv. "uvođenje reda". Ideološki današnji HDZ i SDP su isti. HDZ također nema ništa protiv pobačaj, jedino što radi svoje izborne baze (naivni domoljubni desničari), ne bi baš bilo zgodno da to tako doslovno prihvate. Kao i HDZ, ni SDP ne voli narodne referendume. Trebati će pobačaj nekako "zamotati u celofan" i onda ga ugurati u Ustav. HDZ će onda dati neku besmislenu "interpretativnu izjavu" i to će biti to. Oni će svi (HDZ-SDP) tada biti sretni. Ako vlast ima narod, od kuda pravo strankama, US, Saboru, Vladi, da onemogućavaju iskazivanje narodne volje? Očekujem "kompromis" unutar HDZ-SDP koordinacije, sa uobičajeno lošim posljedicama po Hrvate.

VL
Avatar Mican999
Mican999
11:59 08.12.2022.

Ovima iz Možemo se živo hebe za narod i njegova prava. Važne su im samo dugine boje, kvazi emancipacija žena i ostali drekeci tipa paradiranje i držanje za rukice istospolnih i uvjeravanje nas ostalih 95% da je to normalno. E pa nije i nikada neće biti.

VL
ST
stefj
11:03 08.12.2022.

Ne vidim problem u tome da je pobačaj legalan, no vidim problem da isti uđe u ustav. To automatski znači da isti postaje besplatan, što je suludo.... Ako nije ugrožen život, nema što biti besplatno, onda isto tako možemo uvesti i plastične operacije u ustav, npr. one povećanja grudi... Čisti teški sirovi populizam, ništa drugo...

VL
Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
11:29 08.12.2022.

Katastrofa koliko naše političare boli briga za našu državu. upravljaju sa njom sa ucjenama kao da su na pazaru

VL
Avatar Dragovit
Dragovit
12:45 08.12.2022.

Mah .... svatko ima svoju cijenu pa će se naći žetončići po potrebi. Sve će HDZ prije ili poslije progurati.

VL
DU
Deleted user
11:59 08.12.2022.

HDZ traži konsenzus, ali da ne pristane niti na jedan oporbeni prijedlog.

VL
VI
vidum
12:22 08.12.2022.

Kaže Sandra Benčić, da kako to muškarci imaju pravo na besplatno liječenje a žene ne, jer nemaju neograničeno pravo na besplatne pobačaje. Što reći? Mislim da je sve rečeno.

VL
Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:41 08.12.2022.

Tko će najviše profitirat ako ne dođe do izmjena ustava o referendumu ??

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.