Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

HDZ bez jakih imena, a veza SDP-HNS pukla u Dubrovniku

Milan Bandić (1)
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/6
24.10.2012.
u 14:00

Dok HDZ ne zna čak ni koga će poslati u bitku za Zagreb i Split, SDP je u Zadru kandidirao nestranačkog bankara(!) Ivu Bilića

Bez obzira na konačne rezultate, lokalni izbori bit će živi dokaz da su i najveće političke stranke unatoč brojnom članstvu kadrovski ipak jako “tanke”. Najveća oporbena stranka nije istaknula svoje kandidate za gradonačelnike čak ni u četiri-pet najvećih gradova.

Socijalno osjetljiv bankar

“Gradonačelničkih problema” imaju i u SDP-u pa će tako u Zadru podržati nestranačkog kandidata, k tomu još i bankara(!) Ivu Bilića. Šefica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević-Marinović takav izbor opravdava interesom građana, a ne SDP-a jer su, kaže, financijskog stručnjaka odabrali da uvede red u gradske financije.

– Bilić je blizak socijaldemokratskim idejama, a stari članovi znaju ga još iz Omladine. Kad je u pitanju novac, konzervativan je i vodi računa o svakoj kuni – kazala je Antičević-Marinović koja pregovara s HNS-om, ali u koaliciji želi i Hrvatske laburiste. Ne obeshrabruje je što laburisti ističu da ne žele partnerstvo sa strankama.

– Neka kažu da nas ne žele – poručuje šefica zadarskog SDP-a, kojoj očito ne smeta ni animozitet šefa stranke Zorana Milanovića prema Dragutinu Lesaru i njegovim laburistima. S druge strane “barikade” HDZ još ne zna koga će suprotstaviti SDP-ovu bankaru u utrci za gradonačelnika.

>>Laburisti hoće Holy za svoju gradonačelnicu

– Kandidata nismo još odredili. To ćemo učiniti za nekih mjesec dana jer kandidat mora biti onaj ili ona koji će pobijediti. To je jedini kriterij – rekao nam je šef HDZ-a u Zadarskoj županiji Božidar Kalmeta. A na naše potpitanje: “Pa zar vi ne možete pobijediti u Zadru?” Kalmeta je ostao nijem. Od ostalih izazivača najzvučnije ime je Reno Sinovčić, koji nam nije želio reći je li konačno odlučio hoće li se kandidirati.

Idući lokalni izbori pokazat će još nešto – da Kukuriku koalicija, baš kao i strateško savezništvo SDP-HNS, nije monolitna. U Dubrovniku će svatko imati svog kandidata. SDP Niku Šalju, a HNS aktualnog gradonačelnika Andru Vlahušića. Za Gradsko vijeće ići će s koalicijskom listom, no nju će dogovoriti tek nakon Nove godine. Plan im je kandidata koji uđe u drugi krug zajednički podržati. Šalji i Vlahušiću suprotstavit će se mladi HSS-ovac, 30-godišnji ekonomist Željko Raguž iz Agrokora, dok HDZ još nema kandidata. U anketama se spominje ime Dubravke Šuice, no njene ambicije okrenute su prema ulasku u Europski parlament, a ne vraćanju u fotelju gradonačelnice.

SDP i HNS zategnuto surađuju i u Osijeku. Po naredbi vrha stranke na izbore će u koaliciji, no SDP-u nikako ne “sjeda” što HNS ne želi raskinuti aktualnu koaliciju s HDSSB-om. Zajednički kandidat, kojega je nametnuo HNS, navodno će biti nestranački Ivica Vrkić, “proljećar” iz vremena Savke Dabčević-Kučar, a kasnije član HDZ-a. Za HDSSB natjecat će se sadašnji gradonačelnik Krešimir Bubalo, a u borbu za čelno mjesto grada opet će ući bivši gradonačelnik HSP-ovac Anto Đapić. HDZ će sreću iskušati vjerojatno s Damirom Kramarićem, šefom osječkog ogranka, a s ljevice bi ih mogao napasti profesor Jaroslav Pecnik kao nezavisni kandidat laburista.

– Iako mi je to ponuđeno, još nisam odlučio hoću li prihvatiti ponudu laburista da budem njihov kandidat za gradonačelnika – rekao nam je politolog Pecnik.

Deficit jakih imena kod velikih stranaka uočili su i laburisti, zbog čega žele u utrku za zagrebačku gradonačelnicu poslati Mirelu Holy. Računaju da bi Holy mogla pobijediti i, još uvijek svog stranačkog kolegu, Davora Bernardića, ali i Milana Bandića. Dok HDZ još razmišlja što će učiniti, koalicija HSLS-HSS kandidirala je menadžera Vladimira Ferdeljija. Laburisti pripremaju iznenađenje i u Rijeci, gdje će s dekanom riječkog Filozofskog fakulteta Predragom Šustarom pokušati smijeniti “vječnog” gradonačelnika SDP-a Vojka Obersnela. HDZ još razmišlja hoće li na izbore sam ili u koaliciji s PGS-om koji će kandidirati Nikolu Ivaniša.

Željko Kerum još važe

Hoće li HDZ u Splitu kandidirati 31-godišnjeg povjesničara (kao i Karamarko) i bivšeg pašalićevca Tomislava Đonlića ili Dragana Primorca, još se ne zna, baš kao ni hoće li u novu utrku Željko Kerum ili će kandidaturu prepustiti svojoj dogradonačelnici Anđelki Visković. Ivu Baldasara, kandidata SDP-a, podržat će i HNS, dok laburisti pripremaju još jedno iznenađenje. Kandidaturu nude sindikalnom vođi Ozrenu Matijaševiću koji kaže da još ništa nije dogovoreno, ali da često razgovara s Lesarom i podržava rad laburista u Saboru.

>>Bernardića ne muči HDZ, nego Milanovićevi 'odmetnici'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije