Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budući da je nabava skupog auta za premijera Sanadera, nakon kresanja plaća, odjeknula u javnosti kao bomba, stranka se opravdava zbog rastrošnosti

HDZ: Auto smo kupili prije krize

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
27.03.2009.
u 19:04

Čim je donesen restriktivni rebalans u kojemu nije bilo mjesta za šestpostotno povećanje plaća zaposlenih u javnom sektoru, poput bombe je odjeknula vijest da se premijer Ivo Sanader vozi u luksuznoj državničkoj limuzini vrijednoj oko 4,2 milijuna kuna. Tajming je za Vladu bio katastrofalno loš. U vrijeme recesije osiromašeni građani ne vide opravdanja za nabavu skupocjenog automobila, pa makar on bio plaćen stranačkim, a ne proračunskim novcem.

Galerija: U čemu se voze ostali svjetski državnici

Ipak, srebrna “sedmica”, uvjerava Mehun, nije naručena potkraj 2008., kada je kriza bila gotova stvar, nego mnogo ranije.

Dugačak rok isporuke
– Nabava automobila bila je planirana za 2008., što znači da je naručen potkraj 2007. ili na samom početku lanjske godine, nikako kasnije – tvrdi glasnogovornik Vlade.

Kako je riječ je o izvanserijskom vozilu, rok isporuke varira ovisno o kompletu dodatne opreme i sigurnosnog sustava. Najbrže se isporučuju najjednostavnija blindirana vozila otporna na metke, dok se automobil otporan na bombe čeka najdulje. Koji je stupanj sigurnosti u premijerovu automobilu nije poznato, kao ni koliko je i koja dodatna oprema ugrađena u vozilo.

Neslužbena informacija iz Uprave za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova ide u prilog Mehunovoj tvrdnji o ranijoj narudžbi. Oni su, naime, nakon ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića zatražili ubrzavanje isporuke automobila koji je HDZ nabavio za svog predsjednika i premijera.

Mesićevi Mercedesi
Afera sa skupocjenim automobilima  proširila se sa Vlade i na Ured predsjednika. MORH je, naime, trima Mercedesovim terencima ukupno vrijednima 6,5 milijuna kuna obnovio vozni park na Pantovčaku, odnosno u Počasno-zaštitnoj bojni Glavnog stožera Oružanih snaga.

Ta bojna, osim za potrebe Ureda predsjednika, skrbi i za potrebe visokih domaćih i stranih dužnosnika u rangu VIP osoba. Tijekom 2008. Počasno-zaštitna bojna bila je u pratnji 180 izaslanstava, od kojih dobar dio nije uopće bio vezan uz Ured predsjednika.

Te je Mercedese nabavio MORH, a istodobno je otpisano pet starih vozila. Iz Ureda predsjednika kažu kako je obnova voznog parka planirana još 2007. te da je trebalo vremena dok se vozila naruče, blindiraju i dostave. Predsjednik Mesić još se nikada nije vozio u tom blindiranom Mercedesu, a baš i ne namjerava, izjavili su iz Ureda predsjednika. Iako nema točnog izračuna, cijena blindiranog Mercedesa mogla bi biti oko četiri milijuna kuna. Zajedno s trima “predsjedničkima”, MORH je nabavio još četiri automobila za potrebe Oružanih snaga.

Ključne riječi
HDZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije