Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzgajivači mesa

HDSSB predlaže otvaranje uslužnih klaonica u Vukovaru i okolici

meso,mesnica,klaonica
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
20.11.2014.
u 11:54

Pojašnjavajući svoje prijedloge Jelenić navodi kako danas veliki broj malih obiteljskih gospodarstvenika u županiji trpi i zakinuto je na svim poljima pa tako i na području svinjogojstva

Predsjednica vukovarske podružnice HDSSB i članica Gradskoga vijeća Slavica Jelinić najavila je danas kako će od nadležnih institucija Vukovarsko – srijemske županije tražiti da što prije ishode potrebne dozvole i osiguraju uvjete da se meso i mesni proizvodi uzgajivača svinja mogu izvoziti u EU.

Najavila je i kako će jedan od projekata HDSSB-a, koji će biti predložen vlastima Vukovara, biti i osiguravanje sredstava u gradskom proračunu za 2015. godinu za kupnju adekvatnog zemljišta na području grada ili okolice što bi bio preduvjet iznalaženju investitora i partnera u izgradnji i otvaranju uslužne klaonice. Pojašnjavajući svoje prijedloge Jelenić navodi kako danas veliki broj malih obiteljskih gospodarstvenika u županiji trpi i zakinuto je na svim poljima pa tako i na području svinjogojstva.

- Propadaju iz više razloga, ali, uz cijene stočne hrane, najvažniji su otežana prodaja i otežano uslužno klanje, smatra Jelinić dodajući da gospodarstvenici Vukovarsko-srijemske županije još uvijek nisu stekli status izvoznika svinjskih proizvoda u zemlje EU bez ograničenja. Razlog tome je po Jelinić jer smo u blizini granice sa Srbijom i BiH koje su, po mišljenju međunarodnog Ureda za epizootiju. moguće zariste epidemije bolesti klasične svinjske kuge. Podsjeća i da su na području županije proteklih godina zatvorene klaonice u Sotinu, Vinkovcima i Županji tako da su ostale samo dvije male privatne klaonice, u Borovu i Cerni, gdje se može obaviti uslužno klanje svinja ali i koje se moraju dodatno adaptirati i investirati u prilagođavanje EU standardima. - Sve ovo navedeno može dovesti do daljnjeg demografskog poremećaja, napuštanja sela, porasta nezaposlenosti i narušavanja minimalnih životnih uvjeta u ruralnim područjima. Naglašavam to iz razloga što po svim Standardima EU u dogledno vrijeme ni mala domaćinstva neće moći vršiti klanje (svinjokolje) za svoje potrebe te će klaonice takvoga tipa uslužnog klanja biti nužne, a za razvoj ove djelatnosti u našem kraju potrebe su zasigurno veće, zaključuje Jelinić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije