Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDSSB:

Manjine trebaju pokazati da Hrvatsku prihvaćaju kao svoju Domovinu

Slavica Jelinić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
08.01.2016.
u 14:55

Stalne priče oko potrebe uvođenja ćirilice u Vukovar govore o postojanju sve veće nejednakosti prava nacionalnih manjima u javnom i društvenom životu što zapravo nije istina, kaže Slavica Jelinić

– Stalne priče oko potrebe uvođenja ćirilice u Vukovar, koje su se ponovile i odmah na početku ove godine, govore o postojanju sve veće nejednakosti prava nacionalnih manjima u javnom i društvenom životu što zapravo nije istina, kaže predsjednica vukovarskog HDSSB-a Slavica Jelinić. Pojašnjava kako u Vukovaru, uz većinski hrvatski narod, osim Srba žive još i pripadnici još 18 drugih nacionalnih manjina kao i da država Hrvatska u svome proračunu osigurava značajna financijska sredstva za potrebe manjinskih udruženja. Jelinić navodi kako su u 2015. godini tekuće donacije srpskoj nacionalnoj manjini samo iz državnog proračuna iznosile skoro 10 milijuna kuna, a koriste se kao potpora za ostvarivanje kulturne autonomije. Pri tome i Grad Vukovar, kao i druge lokalne zajednice u kojima su zastupljene nacionalne manjine, iz svojih lokalnih proračuna dodatno izdvajaju određena sredstva kao potporu za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

– Republika Hrvatska i Grad Vukovar poštuju svoje nacionalne manjine. S druge strane, nacionalne manjine trebaju pokazati da prihvaćaju Republiku Hrvatsku za državu u kojoj su odlučili živjeti i zajednički se boriti za bolje obrazovanje, gospodarski rast i veću zaposlenost svih žitelja bez podjela, a mnoge su stale i u obranu Republike Hrvatske kao svoje Domovine. Nitko u Vukovaru ne osporava prava srpske nacionalne manjine. Međusobni odnosi Vukovaraca svih nacionalnih manjina su dobri, ljudi se druže, idu na kave, pomažu jedni drugima, a ima i poduzeća sa  više od 50% radnika pripadnika nacionalnih manjina, pretežno Srba. To je pokazatelj da ćirilica nije problem u Vukovaru jer se svi slažu u jednome da im ona ne može osigurati egzistenciju posebice mladima koji svakim danom odlaze u potrazi za poslom bez obzira na nacionalnost, navodi Jelinić.

Komentara 34

MI
Mimizo
16:05 08.01.2016.

tražimo ista prava za hrvate u srbiji kao što srbi imaju u hrvatskoj i ne odustati od toga i stalno to uvjetovati ulasku srbije u eu i staviti veto dok srbija to ne napravi

PU
Pukovnik10
16:28 08.01.2016.

prvo moraju Hrvatsku prihvatiti kao svoju domovinu,,,poštivati i većinu,,provjeriti prava manjina u susjedstvu,,,,tada će shvatiti da su im prava u skladu sa ustavom ispoštovana.

US
U sridu
17:18 08.01.2016.

kakva manjinska prava? ja imam pravo da placam porez koji ce politicari preusmjeriti cetnicima!? sva ta sranja ukinuti,ako ces ovdje zivjeti I raditi postivati zakone onda smo isti,ako zelis cetnikovati odi na istok u svoju donaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije