Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALI NA ŠTO PRIPAZITI

Hanfa upozorila građane: 'Ne nasjedajte na takve obmane i prijevare'

Burza
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
03.11.2022.
u 09:33

Hanfa je poduzela niz radnji kako bi spriječila takve i slične prevare, što uključuje kontaktiranje nacionalnog regulatora legitimnog društva za upravljanje kao i nacionalnog regulatora UCITS fondova koje platforma nudi (DNCA Invest UCITS fondovi) te regulatora čiji je logotip krivotvoren, a poduzet će i daljnje radnje poput prijave državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava građane na sve veći broj prevara povezanih s ulaganjima, kako u kriptovalute tako i u regulirane financijske instrumente. Pritom se uglavnom ne radi o ulaganjima, već o obmani građana.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U posljednje vrijeme pojavljuju se navodna investicijska/brokerska društva koja uvjeravaju potencijalne ulagatelje da im je Hanfa izdala potvrdu za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Kao dokaz navodnog legitimiteta građanima na uvid nude i navodni dokumenti s krivotvorenim logotipima Hanfe i imenima predstavnika Hanfe. Pritom se građane poziva da uplate novac navodeći da će on biti uložen na financijskim tržištima radi ostvarivanja dobiti i prinosa.

Ovim putem ističemo kako Hanfa ne izdaje nikakve potvrde inozemnim investicijskim društvima već ih, po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela,  upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge. Registar inozemnih investicijskih društava i Registar društava za upravljanje koja mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge nalaze se na internetskoj stranici Hanfe i besplatno su dostupni svim građanima.

U nastavku je primjer dokumenta s krivotvorenim logotipima i lažnim imenom predstavnika Hanfe te inozemnog regulatora Ujedinjenog Kraljevstva Financial Conduct Authority FCA, a koji je dostavljan građanima koji su kontaktirani s e-mail adrese: chelsea.lee@altimatrade.pro. 

Foto: Hanfa

Na dokumentu se navodi naziv legitimnog društva za upravljanje DNCA Finance Luxembourg, luksemburške podružnice društva DNCA Finance iz Francuske, koje ima dozvolu za rad matičnog regulatora iz Francuske. Međutim, za DNCA Finance Luxembourg, kao podružnicu legitimnog društva registriranog u drugoj državi članici, Hanfa nije obaviještena od strane matičnog regulatora iz Francuske za prekogranično pružanje usluga hrvatskim građanima.

S obzirom na to da je domena e-mail adrese s koje je poslan krivotvoreni dokument alitmatrade.pro, moguće je da se društvo Shenanigans Consulting LTD, navodno registrirano u državi Sveti Vincent i Grenadini, a koje stoji iza platforme www.altimatrade.pro, lažno predstavlja kao legitimno investicijsko društvo ili društvo za upravljanje investicijskim fondovima sa sjedištem u EU-u.

Hanfa je poduzela niz radnji kako bi spriječila takve i slične prevare, što uključuje kontaktiranje nacionalnog regulatora legitimnog društva za upravljanje kao i nacionalnog regulatora UCITS fondova koje platforma nudi (DNCA Invest UCITS fondovi) te regulatora čiji je logotip krivotvoren, a poduzet će i daljnje radnje poput prijave državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela.

Ovim putem Hanfa upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve i slične pokušaje obmane i prevare. Hanfa javno u svom registru na svojoj službenoj internetskoj stranici objavljuje popis svih onih investicijskih društava koja imaju dozvolu za rad te inozemnih investicijskih društava notificiranih od strane njihovih matičnih regulatora za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Hanfa također objavljuje popis svih društava za upravljanje koja imaju dozvolu za rad te inozemnih društava za upravljanje notificiranih od strane njihovih matičnih regulatora za obavljanje djelatnosti upravljanja investicijskim fondovima.

Hanfa i ovim putem poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica za ulaganje u neprovjerene investicijske fondove ili preko neprovjerenih investicijskih društava. Isto tako, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira na to o kojoj je vrsti ulaganja riječ", navode iz Hanfe.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
10:46 03.11.2022.

a portali puni reklama za ulaganja (u nečiji džep)

DU
Deleted user
10:21 03.11.2022.

A treba paziti. Ulaganje za koje nitko ne odgovara, novac koji zaobilazi poreznu upravu i bez problema prelazi sve državne granice, samo izgleda kao ulaganje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije