Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hanfa predstavila tri scenarija i u sva tri poručila - financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize

Regulator procjenjuje da će se osiguravateljima s ulaskom u eurozonu smanjiti solventnost zbog nužnog rasta tehničkih pričuva – morat će zbog toga raditi simulacije posljedica uvođenja eura na visinu solventnog kapitala.
28. rujna 2020. u 12:35 0 komentara 174 prikaza
Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Prema simulaciji za razdoblje od šest mjeseci, čak i u najkonzervativnijem scenariju, veličina procijenjenih gubitaka mirovinskih i investicijskih fondova na razini sustava u 2020. manja je od veličine dobitaka ostvarenih u prethodnoj godini.

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Hrvatska šesta od 30 zemalja Hanfa: Podaci pokazuju prve naznake oporavka

Bilance društava za osiguranje mogu podnijeti novi šok na financijskim tržištima s obzirom na to da smanjenje vrijednosti obveza uslijed porasta diskontne stope nadmašuje mogući tržišni pad vrijednosti imovine društava – poručili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koja je jutros održala sjednicu Savjeta na kojoj su predstavljena tri makroekonomska scenarija sa simulacijama mogućih utjecaja koronakrize na sektor financijskih usluga, mirovinskih i investicijskih fondova te društva za osiguranje.

Na sjednici Savjeta razmatrali su i utjecaj krize na sektor financijskih usluga, nove mjere za praćenje utjecaja uvođenja eura na društva za osiguranje u Hrvatskoj, prijedloge paketa mjera Europske komisije namijenjenih oporavku tržišta kapitala te najave promjena zakona. Jedna od tih promjena odnosi se na uloge sanacijskih tijela u financijskom sektoru i ubuduće će odrediti nadležnost Hanfe za sanaciju investicijskih društava u Hrvatskoj. Savjet se bavio i utjecajem budućeg uvođenja eura u Hrvatskoj na ekonomsku bilancu i solventnost društava za osiguranje. Procjenjuje da će se društvima s ulaskom u eurozonu smanjiti iznos vlastitih sredstava kao i solventni kapital zbog nužnog rasta iznosa tehničkih pričuva. Zato im je propisala metodološki pristup za tržišnu vježbu procjene uvođenja eura na ekonomsku bilancu i poziciju solventnosti temeljem kojih će osiguravajuća društva u predstojećem razdoblju provesti periodične simulacije i izvještavati regulatora.

Ilustracija Prikupljaju milijun kuna Hanfa dala zeleno svjetlo fondu koji ulaže u bitcoin

Na sjednici je razmatran i prijedlog paketa mjera Europske komisije za oporavak tržišta kapitala (Capital Markets Recovery Package) s ciljem da se uz osiguranje likvidnosti financijskog sektora u Europskoj uniji jače potiče na ulaganje u gospodarstvo, omogući brža dokapitalizacija i podrže nova privatna ulaganja.

- Među prijedlozima mjera za jače investiranje na tržištima kapitala su i one da se kroz izmjene zahtjeva u informacijama smanje formalna opterećenja za profesionalne ulagače, a istodobno zadrži visoka razina zaštite malih ulagača te da se olakša financiranje gospodarstva i poveća dostupnost jednostavnih standardnih korporativnih obveznica za male ulagače – komentira regulator.

U paketu izmjena i dopuna zakona o kojima se govorilo je i Zakon o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te Zakon o sustavu osiguranja depozita prema kojima bi postupke sanacija banaka vodio HNB te za investicijska društva Hanfa, dok Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka ostaje u upravljanju sanacijskim fondom te provodi postupke prisilne likvidacije kreditnih institucija.

Zagreb: Predstavljanje edukativnog portala Hanfe Izostale ključne informacije Hanfa utvrdila nezakonitosti u životnom i investicijskom osiguranju Uniqe

- U postupku sanacije primarno je osigurati da financijske institucije raspolažu dovoljnim kapacitetom pokrivanja gubitaka i dokapitalizacije kako bi se osiguralo neometano i brzo pokrivanje gubitaka, s minimalnim utjecajem na porezne obveznike i financijsku stabilnost – zaključuju u Hanfi.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.