Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAKOM usklađuje cijene: Poskupljuju TV i internetski paketi

HT i Iskon moraju podići cijene fiksnog interneta i IPTV-a zbog regulatorne odluke HAKOM-a
30. travnja 2013. u 13:00 0 komentara 462 prikaza
surfanje,kompjuter,računalo,internet
Foto: Reuters/PIXSELL

Fiksni internet i IPTV HT-a i Iskona poskupjet će od 1. lipnja ove godine, i to od 8 do 23 kune. Za najnoviji udar na građane ovaj je put “zaslužan” regulator – Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) koja je ustvrdila da su HT i Iskon operatori sa značajnom tržišnom snagom pa pakete formiraju ispod razine stvarnih troškova i time narušavaju tržišnu utakmicu. Korisnicima koji imaju ugovornu obvezu cijena se neće mijenjati dokle god obveza traje nego tek nakon isteka ugovora.

HT: Bez presedana u EU

Prema obrazloženju HAKOM-a, jedan od načina na koji bi HT i Iskon mogli iskoristiti značajnu tržišnu snagu odnosi se i na situaciju u kojoj bi određeno vrijeme pružali usluge ispod troška s namjerom otežavanja ulaska ili slabljenja pozicije konkurenata, a sve radi povećavanja svog tržišnog udjela, a posljedično i dobiti. Iako bi krajnji korisnici mogli kratkoročno imati koristi od niskih cijena, dugoročno gledano prisutnost cijena ispod troškova najviše bi naštetila upravo njima jer takve cijene uništavaju konkurenciju na tržištu i prisiljavaju druge operatore na izlazak s tržišta, smatraju u HAKOM-u. Usto, navode u HAKOM-u, dosadašnja praksa mogla bi odbiti ulazak novih operatora na tržište. U HAKOM-u su svjesni nepopularnosti odluke budući da će cijene biti skuplje za neke korisnike određenih paketa HT-a i Iskona, no tvrde da je zaštita tržišnog natjecanja jedna od osnovnih zadaća HAKOM-a te dampinške cijene smatraju nedopustivima. Na ovoj odluci radili su godinu dana, nije došla preko noći nego nakon analize koja je napravljena u suradnji s HT-om i Iskonom.

U Iskonu ističu da je odluka regulatora nepravedna i nepovoljna za korisnike. Metodologija izračuna u nekim je dijelovima pogrešna te će, poručuju iz Iskona, poduzeti pravne mjere protiv odluke. Istovremeno, tvrde da rade na tome da korisnicima nadoknade poskupljenje. Ni u HT nisu zadovoljni, iako kažu, poštovat će odluku regulatora. Smatraju kako je ovakva regulacija, osobito u dijelu IPTV-a, bez presedana u EU te da neće pridonijeti učinkovitijem tržišnom natjecanju.

Alternativni operatori Optima telekom, Metronet i H1 Telekom, podržavaju i pozdravljaju odluku. Već su dulje upozoravali, poručuju iz Metroneta, da paketi najvećeg operatora, uključujući i Iskon, nisu bili troškovno usmjereni, odnosno da su imali nisku marginu. Usto se, kažu u Metronetu, nadaju, da odluka nije došla prekasno jer HT grupa već je povećala svoj tržišni udio u sada reguliranom segmentu.

Udar na građane

Vipnet je na strani regulatora i odluke koja, tvrde, ide u smjeru osiguravanja ravnopravnosti tržišne utakmice te dodaju: “Ovime se također potvrđuje princip jednakog regulatornog okvira za povezana društva, što će se pozitivno odraziti na jačanje konkurentnosti tržišta." Iz potrošačke udruge Telekom naglašavaju da ne osporavaju regulatornu ispravnost odluke, no činjenica je, tvrde, da će poskupljenje cijena usluga biti dodatni udar na građane, a HT-u i Iskonu vjerojatno osigurati dodatni godišnji prihod od oko 30 milijuna kuna.

>>HAKOM razvija širokopojasni internet na zaostalim područjima

Primjeri:   HT osnovni Max3 paket

Primjeri:

 

HT osnovni Max3 paket

 - TEL sa 60 min u nac. fix. mrežama

- INT 1 GB prometa max. brzine 4Mbps

- TV sa 70-ak programa

 

stara cijena 249,00 kn/mj.

nova cijena  257,26 kn/mj.

 

godišnja razlika

99,12 kn

 

Iskon.TRIO Start paket

 - TEL sa 60 min u nac. fix. mrežama

- INT FLAT promet max. brzine 3 Mbps

- TV s 50-ak programa

 

stara cijena 213,40 kn/mj.

nova cijena  236,65 kn/mj.

 

godišnja razlika

279.00 kn

 

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.