Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na zahtjev Mosta

HAKOM će morati ujednačiti cijene pristupa optičkoj mreži: 'Mostov amandman je protivan pravu EU!'

Spriječit ćemo da neke lokalne samouprave preplaćuju gradnju infrastrukture, a neke da čudnim dealovima dobiju bolju cijenu, kaže Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.12.2016.
u 16:22

Na inzistiranje Mosta u zakon je ušla odredba po kojoj će se ujednačiti cijene za sve operatore u svim dijelovima Hrvatske

Na inzistiranje Mosta u zakon o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina ušla je i odredba koja bi trebala ujednačiti cijene pristupa javnoj telekomunikacijskoj mreži za sve operatore i u svim krajevima Hrvatske. Vlada je, naime, prihvatila amandman po kojem će HAKOM u rješavanju sporova “u najvećoj mjeri voditi računa o ujednačenosti cijena pristupa i zajedničkog korištenja fizičke infrastrukture svih mrežnih operatora”. U Mostu tumače da su time stali na kraj manipuliranju cijenom gradnje optičke infrastrukture.

Minipobjeda Mosta

– Na taj će se način spriječiti da neke lokalne samouprave preplaćuju izgradnju infrastrukture, a neke da čudnim dealovima dobiju bolju cijenu. Ujedno će se omogućiti da se za te poslove natječu i drugi izvođači osim onih koji su kooperanti s T-Comom – uvjeren je Nikola Grmoja.

U HAKOM-u, međutim, tvrde da takav amandman nije u skladu s europskim smjernicama. Šef HAKOM-a Dražen Lučić podsjeća da u Hrvatskoj može biti i više stotina mrežnih operatora, a to su svi koji imaju prikladnu infrastrukturu za izgradnju novih širokopojasnih mreža.

– Dođe li do problema oko cijene, HAKOM rješava spor na temelju ovlasti koje su već navedene u zakonu, a koji već nalaže da se pri donošenju odluke vodi računa o načelu razmjernosti uključujući i određivanje pravičnih i razmjernih uvjeta pristupa, a prema potrebi i cijene – kaže Lučić.

Ističe da HAKOM pri određivanju cijene mora uzeti u obzir poslovni plan mrežnog operatora i ulaganja u njegovu fizičku infrastrukturu. Vladino prihvaćanje spornog amandmana može se tumačiti kao “minipobjeda” Mosta s obzirom na njihove već javne nesuglasice s HDZ-om oko izgradnje infrastrukture koja bi svim građanima u Hrvatskoj omogućila spajanje na brzi internet, onaj od najmanje 30 megabita u sekundi. U Mostu smatraju da je riječ o strateškoj infrastrukturi koja bi trebala biti u vlasništvu države, dok je HDZ skloniji ideji nadogradnje postojeće mreže, većinom HT-ove.

SDP prijavio sukob interesa

U cijelu priču jučer se uključio i SDP, čiji je zastupnik Bojan Glavašević podnio prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv suradnice premijera Plenkovića Tine Mišetić. Zamjenici predstojnika ureda premijera Glavašević zamjera što je sjedila na sastanku na kojem je Plenković s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao i o izgradnji optičke mreže. Podsjeća da su roditelji Tine Mišetić visokopozicionirani u HT-u – majka joj je direktorica sektora, a otac zamjenik predsjednika Nadzornog odbora.

>> Grmoja: Hrvatska postaje zarobljenikom međunarodnih interesnih skupina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije