Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hakira web-stranice – stranci ga hvale, a u Hrvatskoj šalju policiju

Napadam ih s ciljem da poprave ono što im nije dobro u sistemu. Da nema loših dečki, ne bi bilo ni onih dobrih. To razumiju vani, kaže 26-godišnji Dalibor Vlaho
16. prosinca 2011. u 11:54 15 komentara 364 prikaza
Vlaho
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Njegov je posao na rubu zakonitog. Đakovčanin Dalibor Vlaho stručnjak je za računalnu sigurnost koji detektira propuste u sustavima zaštite i na to upozorava odgovorne.

Ne radim im iza leđa

– “Napadam” tvrtke koje su meni zanimljive. Što ih je teže probiti, to su mi veći izazov. Riječ je najviše o onima koji se bave istim poslom kao i ja, pružanjem informatičkih usluga, sigurnosnim zaštitama, IT tehnologijom – priznaje ovaj 26-godišnji Đakovčanin.

Njegovi “upadi” nisu anonimni. Kada otkrije sigurnosne propuste u tuđim kodovima, s punim imenom i prezimenom o tome putem e-maila obavještava “vrh” tvrtke koju je “napao”. Ne radi im ništa “iza leđa”. Zlatno je pravilo kojega se uvijek pridržava – nikome ne nanosi štetu, nego upozoravaj na moguće opasnosti koje im u virtualnom svijetu od cyber kriminalaca prijete. Dok mu za “upade” u pojedine sisteme treba svega nekoliko minuta, druge istražuje i nekoliko noći. “Napada” ih sve dok ih “ne probije”, zaobiđe lozinke i korisnička imena. Radeći za računalom, Dalibor dnevno provodi i više od 15 sati. 

– Napadam ih s ciljem da poprave ono što im nije dobro postavljeno u sistemu. Uvijek napominjem da sam im testirao sustav kao krajnji korisnik, ali naravno, nikada do kraja ne upozorim na sve propuste koje sam tijekom toga procesa uočio. Ponudim im pomoć, ali su je u Hrvatskoj do sada svi odbili. Nakon izvjesnog vremena znam otići provjeriti jesu li otklonili ono što nije bilo dobro. Bude tek tu i tamo slučajeva da se nešto pokušalo učiniti na poboljšanju zaštite, ali nedovoljno. Na kraju mi jedino preostaje da na ovaj način kod nas samo testiram vlastito znanje u realnom svijetu – priznaje Dalibor koji je do sada bio nezaposlen. Ovih dana registrirao je vlastitu tvrtku koja će se baviti, između ostaloga, i računalnom sigurnošću.

Ipak, najvećim nedostatkom u Hrvatskoj smatra tvrdoglavost, dok u inozemstvu u istom slučaju nailazi na susretljivost i dobronamjernost. Ljudi s kojima kontaktira spremni su na razmjenu iskustava i informacija. Zbog toga jednostavnije dobiva poslove izvan granica Hrvatske.

Nudili mu posao u Kaliforniji

– Da nema loših dečki, ne bi bilo ni onih dobrih. To razumiju vani. No, umjesto prijetnji i slanja policije na kućna vrata, od njih sam dobivao konkretne poslovne ponude. Nedavno sam, ali to sasvim slučajno, nešto krivo pritisnuo i obrisao sve podatke jednom Amerikancu. Uspjeli smo mu sve zajednički vratiti natrag, a za to mi je on ponudio posao predavača na sveučilištu u Californiji o sustavima zaštite – otkriva mladi Slavonac koji je zbog upada jednoj Hrvatici u e-mail zaradio i kaznenu prijavu. Sve je “palo u vodu”, kaže, jer policija nije imala dokaze. Posla s organima reda imao je prije nekoliko godina zbog softvera koji je kreirao. Uz pomoć njega može se ući u mobitele koji su na maloj udaljenosti spojeni bluetooth vezom.

– Stalno sam na rubu legalnog i ilegalnog jer je ovo takav posao – zaključuje mladi Đakovčanin.    

Elipso

 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  \"Ponudim im pomoć, ali su je u Hrvatskoj do sada svi odbili. Nakon izvjesnog vremena znam otići provjeriti jesu li otklonili ono što nije bilo dobro. Bude tek tu i tamo slučajeva da se nešto pokušalo učiniti na poboljšanju zaštite, ... prikaži još! ali nedovoljno. \" ................... TO JE RAK RANA HRVATSKOG BIZNISA. Uvijek se nađe neki sitnozubi za dobrim tatinim pedigreom zaostalim još iz usranog socijalizma koji ne da preko reda nikome a kamoli pametnijem od sebe. Takav kad sjedne na neko mjesto samo ga sila može natjerati da se mijenja. Bio sam \"silom prilika\" u Sloveniji vrhunski stručnjak za papirologiju vezanu uz opasne materije, dok je ista ulazila u EU. Kad sam nakon dogovorne otpravnine htio ponuditi svoje znanje preko zavoda firmama u Hrvatskoj nitko nije bio zainteresiran. Primjećujem često na ambalažama svakakvog cirkusa od oznaka na tu temu,… a to ne prolazi kod EU partnera. No tatini sinovi su izabrani da oni to uređuju a to što im ne ide ili ide naopako…… Ulazak u EU će se mnogo toga riješiti dobro po Hrvatsku. Ulaskom u EU glupi ustupaju mjesto pametnim.

 • lojtra1:

  Najslabija karika u lancu računalne sigurnosti je često korišteni OS windows. Sve što nisu pokrpali (a toga ima o-ho-ho) pokriva im zakon tako da na tom naopakom \"OS-u\" možete napraviti \"ilegalnu radnju\" i ne znajući da to činite.

 • @rea:

  Zar taj nije otišao u Dubai ?