Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite oprezni

Hakeri udrugama i tvrtkama kodiraju sadržaje na računalima i traže otkupninu!

laptop
Slavko Midžor/PIXSELL
06.11.2015.
u 11:44

Nekoliko međimurskih tvrtki i udruga dobilo je e-mailove kojima ih pošiljatelj navodi na određenu poveznicu.

Nekoliko međimurskih tvrtki i udruga dobilo je e-mailove kojima ih pošiljatelj navodi na određenu poveznicu. 

Klikom na nj, korisnik se ne usmjerava na drugu internetsku stranicu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima komprimiranu datoteku (ZIP file), koja sadrži štetnu izvršnu datoteku (EXE file)

Traže otkupninu

- Osnovna funkcija takve datoteke je kodiranje svih sadržaja zaraženog računala, nakon čega napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za "ključ" za dekodiranje sadržaja. Zanimljivo je to što pošiljatelj poruke traži da se otkupnina uplati u virtualnoj valuti, tzv. bitcoinu. Trenutna vrijednost jednog bitcoina je oko 370 eura – upozoravaju u PU međimurskoj

Policija je zasad službeno primila jednu prijavu osobe koja je uočila da je 28. ili 29. listopada nepoznati počinitelj sa svog računala poslao e-poruku zaraženu štetnom EXE datotekom na adresu udruge građana s područja Čakovca

Nakon otvaranja poruke i aktivacijom poveznice došlo je do kriptiranja svih datoteka na računalu u vlasništvu udruge. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštenog pristupa. - Preporuča se da se takve ili slične e-poruke uopće ne otvaraju, a ako ju ipak otvore, upozoravamo da ih ni u kom slučaju ne pokušaju pokrenuti štetnu poveznicu (link), te da takvu poruku odmah uklone s računala. Zasad su ovakve poruke na njemačkom ili engleskom jeziku, ali ne isključuje se mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekom drugom, pa i na hrvatskom jeziku - kažu u PU međimurskoj. 

>>Naručila je stol, a dobila nešto neočekivano. Evo kako je reagirala!

>>Etički hakeri kroz natjecanje upozorili na propuste informatičkih sustava

Komentara 1

Avatar dpejakovic
dpejakovic
17:34 06.11.2015.

Ovo je već postao veliki problem, policiju naravno ovo uopće ne interesira jer ipak oni love kriminalce koji puše marihuanu i to im je 60% riješenih slučajeva na godišnjem nivou. Žalosno da ne može biti žalosnije. Bitno da imaju moderna skupocjena vozila i skupu opremu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije