Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNA NAVIKA

HAK upozorava: 'Mobitel najviše upotrebljavaju iskusni vozači, ne boje se kazni ni nesreća'

mobitel, vožnja, auto
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.07.2016.
u 15:05

Čitanje i pisanje poruka u vožnji za 23 puta povećava rizik nastanka prometne nesreće dok razgovor vozača tijekom vožnje za četiri puta povećava rizik od prometne nesreće

Koliko je razgovor u vožnji opasan, dokazuje i činjenica da se kod mladog vozača tijekom razgovora u vožnji njegove reakcije usporavaju kao da ima 70 godina. 

U HAK-ovoj anketi sudjelovalo je 267 osoba, od kojih je bilo 67% muškaraca. Najviše ispitanika bilo je u dobnoj skupini od od 25 do 39 godina (34,86%).

Na pitanje razgovaraju li tijekom vožnje, negativno je odgovorilo 31% ispitanika, dok njih 37% razgovara tako da drži mobitel u ruci. Uz pomoć hands free uređaja razgovara 25% ispitanika, a njih sedam posto uz pomoć slušalica.

Kada je riječ o čitanju poruka, vozači u Hrvatskoj malo su stroži. Tako njih 47,6% nikada ne čita poruke, a 42,7% katkada čita poruke. Često čita poruke 9,7% vozača.

Istraživanje HAK-a

HAK je u razdoblju od 14. ožujka do 3. lipnja ove godine na 45 lokacija u državi proveo istraživanje ponašanja vozača u vožnji. Tako su registrirali 11.504 vozača, a istraživanje su provodili na radne dane i subotom, tijekom dana.

Prema njihovu istraživanju, 1,98% vozača tipkalo je po mobitelu, dok je 7,22% razgovaralo na mobitel. Većina se nije koristila mobitelom.

Mobitel se najviše upotrebljavao u Nedelišću (20,7%), Gospiću (Budačka ulica 18,23%) i Križevcima (Koprivnička ulica 17,69%).

HAK u svojem istraživanju navodi kako "svi vozači, bez izuzetka, u nekom trenutku koriste se telefonom dok voze". U svakom trenutku u prometu oko 10% vozača drži mobitel u ruci kada vozi, od kojih 2% tipka.

"Vozači nemaju bojazni od posljedica upotrebe mobitela (prometne nezgode, kazne...). Mobitel u vožnji češće koriste iskusni vozači, populacija od 24 do 55 godina", stoji u zaključku.

Navode i kako žene češće od muškaraca tipkaju po mobitelu u vožnji. Muškarci su pak skloniji razgovaranju na mobitel od žena.

Nemojte stalno gledati u mobitel dok ste na ulici da vam se ne bi dogodilo ovo

Komentara 1

DU
Deleted user
17:09 06.07.2016.

kako covjek reagira na okolinu kada koristi bluetooth slusalicu. Ruke jesu slobodne ali sto sa pažnjom, treba i to istrazivanje provesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije