Naslovnica Vijesti Svijet

Hadžić danas prvi put pred sucem u Haagu

Haaški sud odobrio je i proširenje optužnice protiv Hadžića, a dodani su neki individualni zločini i njegova odgovornost kao nadređene osobe.
25. srpnja 2011. u 13:16 0 komentara 3 prikaza
hadzic
Foto: Reuters/Pixsell

Nakon izručenja koje je obavljeno u petak, haaški optuženik Goran Hadžić danas će se prvi put u 16 sati pojaviti pred sucima Haaškog suda i izjasniti o optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine počinjene u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Hadžić će se pred jednim od haaških sudaca izjasniti o krivnji po 14 točaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica ga tereti i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993., na čijem je čelu bio Slobodan Milošević s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske te progoni i ubojstva Hrvata i drugih nesrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa.

Haaški sud odobrio je i proširenje optužnice protiv Hadžića, a dodani su neki individualni zločini i njegova odgovornost kao nadređene osobe.

– Opća je praksa Tribunala da ažurira optužnicu kad nekoga uhite. Dopune su bile nužne da bi se neke stvari objasnile. Riječ je o tehničkim promjenama, ali dopuna je jednostavna, pokriva isto razdoblje i područje kao i prva – rekao je novinarima haaški tužitelj Serge Brammertz.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.