Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14 točaka optužnice

Hadžić danas prvi put pred sucem u Haagu

hadzic
Reuters/Pixsell
25.07.2011.
u 13:16

Haaški sud odobrio je i proširenje optužnice protiv Hadžića, a dodani su neki individualni zločini i njegova odgovornost kao nadređene osobe.

Nakon izručenja koje je obavljeno u petak, haaški optuženik Goran Hadžić danas će se prvi put u 16 sati pojaviti pred sucima Haaškog suda i izjasniti o optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine počinjene u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Hadžić će se pred jednim od haaških sudaca izjasniti o krivnji po 14 točaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica ga tereti i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993., na čijem je čelu bio Slobodan Milošević s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske te progoni i ubojstva Hrvata i drugih nesrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa.

Haaški sud odobrio je i proširenje optužnice protiv Hadžića, a dodani su neki individualni zločini i njegova odgovornost kao nadređene osobe.

– Opća je praksa Tribunala da ažurira optužnicu kad nekoga uhite. Dopune su bile nužne da bi se neke stvari objasnile. Riječ je o tehničkim promjenama, ali dopuna je jednostavna, pokriva isto razdoblje i područje kao i prva – rekao je novinarima haaški tužitelj Serge Brammertz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije