Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaje tribunalu

Hadžić će u Hrvatsku samo ostane li Haag bez novca

hadzic
Reuters/Pixsell
26.07.2011.
u 11:25

Tribunal bi mogao prepustiti Hadžića RH shvati li da neće moći dovršiti suđenje 2014. a da mu VS UN-a ne da novi produžetak.

Tribunal će, istina, razmotriti zahtjev Hrvatske o preuzimanju procesa Goranu Hadžiću, uputi li ga ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudu, no nije realno očekivati da bi takav zahtjev RH bio odobren.

U mjerodavnom vladinu uredu za suradnju s Haagom smatraju da će sud poštovati svoju prednost u odnosu na hrvatsko pravosuđe, te će ono suditi Hadžiću. Koji može biti prebačen na suđenje u RH jedino u slučaju da se, za koju godinu, ispostavi da Haag neće moći dovršiti suđenje do kraja 2014., krajnjeg roka za sva haaška suđenja, uključivo i žalbene postupke.

Ne bude li sudski posao s Hadžićem do tada gotov, a Vijeće sigurnosti UN-a ne produži (još jednom) mandat Tribunalu, neće biti novca niti mogućnosti dovršiti suđenje Hadžiću, pa bi rješenje u tom slučaju moglo biti – nastavak suđenja u Hrvatskoj.

Takvo što se još nije dogodilo, pa premda su naši posebni sudovi za ratne zločine u haaškim standardima, ne zna se točno kako bi izgledao nastavak procesa koji je Haag, primjerice, dovršio 60 ili 70 posto? RH, međutim, ima prava tražiti izručenje Hadžića u slučaju da ga Haag oslobodi, ili kad izdrži kaznu. No, mora mu suditi za druga, a ne djela za koja ga tereti Haag.

Komentara 13

MI
mica1111
11:38 26.07.2011.

...samo nam još to treba...nek mu sude...

VA
vabriga
11:39 26.07.2011.

Samo da se ne ponovi slucaj Stanimirovic i ostali. Prvo sudjenje i osuda na dvadeset godina a onda abolicija, pa mjesto osigurano mjesto u Saboru.

VE
velikazmija
20:16 26.07.2011.

zato tribunal inije proširio optužnicu mladiću za zločine u hrvatskoj --i to je vid pomirenja--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije