Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oluje u Americi

Hackleburg je bio grad, a za samo 5 minuta postao je ruševina

Oluje koje haraju jugom SAD-a najjače su u 50 godina
afp/pixsell
01.05.2011.
u 20:30

Prolazak tornada kroz gradić u Alabami nije preživio nitko tko se nije na vrijeme skrio u sklonište

Razina razaranja koju su američkom jugu nanijela tornada najbolje se vidi na primjeru Hackleburga u Alabami. Taj gradić, u kojemu je do prije nekoliko dana živjelo oko 1500 ljudi, više ne postoji. Kuće su sravnjene sa zemljom, tijela njegovih stanovnika spasioci traže u okolnim jezercima i po krošnjama drveća u okolnim šumama, a do temelja su uništene i zgrade građene ciglom i betonom.
Unakažene žrtve  
– Ovo je kao da gledam fotografije Hirošime nakon eksplozije atomske bombe. Sve je doslovno odneseno, više ničega nema osim ruševina – kaže gradski vijećnik James Anglin za Los Angeles Times. Petominutni prolazak tornada nije preživio nitko tko se u trenutku oluje zatekao izvan podzemnog skloništa, a samo u tom gradiću poginulo je 18 osoba. Lokalni mrtvozornik već danima ne staje s poslom, a tijela koja mu dovoze u užasnom su stanju.
– Radim već godinama ovaj posao, ali takvo što nikad nisam vidio. Tijela su puna lomova, trauma, modrica, kao da su propuštena kroz velike čekiće. Neke od stanovnika gradića još nismo ni identificirali iako se u Hackleburgu svi osobno poznajemo – kaže mrtvozornik Randy Jackson. Prema tvrdnjama preživjelih svjedoka, vrijeme za bijeg pred olujom iznosilo je samo nekoliko minuta.
Svi će otići
– Susjed me zamolio da ga probudim ako se približi tornado. Kada sam vidjela da nebo tamni, rekla sam mu neka se skloni, ali on se samo okrenuo na drugu stranu i nastavio spavati. Nekoliko sati potom njegovo smo tijelo našli oko 200 metara dalje, pokraj nekog potoka. Uz njega je ležao još jedan leš, potpuno raskidan – kaže Tabatha Harper. Prema tvrdnjama gradonačelnika Douglasa Gunnina, pitanje je što će sada biti s Hackleburgom.
– Grad više ne postoji, nema nijedne zgrade. Samo hrpe ruševina. Ovo je prije samo nekoliko dana bio lijep gradić, bilo je divno živjeti u njemu. Ali sada će svi otići iz njega – kaže Gunnin.

Komentara 16

KA
Karla
21:48 01.05.2011.

Evo što ti je život, kako je krhak, danas jesi, sutra te već nema! Možeš živjeti kako hoćeš, ali ne i dokle hoćeš! Žao mi je tih ljudi...

BR
brainiac
22:26 01.05.2011.

Bez imalo cinizma, ovo me podsjeca na pricu o tri prascica. Svi voze automobile velike ko pola autobusa, a nitko se ne bi sjetio sazidat kucu s temeljem, i to u podrucju s velikim rizikom od tornada.

OB
-obrisani-
21:14 01.05.2011.

zaboli me za Hackleburg... nakrali ste se para svuda po svijetu pa sad popravljajte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije