Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HAC nas dere i krećemo u 'kombi pride'

Miljenko sa svojim kombijem
Foto: Hassan Haidar Diab
30.07.2008.
u 19:47

Svaki dolazak na naplatne kućice na domaćim autocestama za vozače kombija ne znači drugo doli uzaludnog prosipanja jednih te istih riječi i uzrujavanja. Ishod je uvijek isti: Plati kako piše, štedi riječi i vozi dalje!

No, Zagrepčanin Miljenko Cvjetko, vlasnik kombija “mercedes vito”, nakon pustih i višegodišnjih prepucavanja na rampama naših autocesta, odlučan je izboriti se za svoje pravo: plaćati cestarinu za vozilo po kategoriji kako je u MUP-u registrirano. Ovog će ljeta s drugim vlasnicima kombija nakon Velike Gospe, kad se stiša turistička gužva, u “kombi pride”. Jer, njihova su vozila u kategoriji osobnih, a cestarinu plaćaju po cijeni teretnih, čega nigdje u Europi nema.

Čista pljačka
- Baš kao i svake godine, i ovog sam ljeta prošao uobičajeno natezanje pri naplati cestarine. Djelatnik HAC-a na naplatnim kućicama priznaje da se radi o otvorenoj pljački, ali i naputku za izuzimanje kombija iz prve kategorije vozila, te nepriznavanje kategorizacije koje je provelo Ministarstvo prometa.

Dakle, opet sam platio cestarinu za II. kategoriju, isključivo zbog drugih vozača da ne čekaju, a moje je vozilo u MUP-u registrirano kao osobni automobil i kombi limuzina za osobne potrebe. Na relaciji Zagreb-Zadar platio sam 167 kn umjesto 101 kn, što i nije mala razlika - govori Miljenko.

- Moj je kombi kupljen isključivo kao osobno vozilo i tako se koristi, jer imam troje djece i često odlazimo na skijanje pa nam takvo vozilo odgovara zbog prtljage - objašnjava Miljenko.
- Osim toga, istu diskriminaciju prolaze i mnogi stranci, jer se njihovi kombiji u Europi vode kao osobna vozila, pa tako plaćaju i cestarinu. Diskriminirani su i oštećeni i mnogi naši sportski klubovi, koji se kombijima koriste za prijevoz sportaša i opreme. Ovakva naplata ostavlja ružnu slika kod mnogih stranih turista i prolaznika kroz našu zemlju, a ujedno je i pljačka svih nas vlasnika kombija - kaže Miljenko.

Miljenko kaže da je nezadovoljstvo vlasnika kombija veliko i s lakoćom su se dogovorili da će, ne bude li pomaka u naplati cestarina, nakon Velike Gospe organizirati “kombi pride“ kojim će pokušati srušiti ove nelogičnosti. Jer, u svemu tome ljuti i paradoks što na pitanje da li u HAC-u uopće priznaju nadležnost Ministarstva prometa, odgovaraju da je poštuju, ali i da imaju svoju internu uredbu.

Teška vojna vozila
- Potom nas savjetuju da se ne uzrujavamo jer da ćemo uskoro u Europsku uniju pa ćemo tada plaćati cestarinu za prvu kategoriju. Dakle, iz ovoga se vidi da unatoč zakonima i navodno pravnoj državi, HAC može svojevoljno određivati cijene i diskriminirati vozače, te nam naplaćivati II. kategoriju vozila bez ikakve zakonske osnove - govori Miljenko, koji uz pomalo ironičan smijeh pita kako i koliko HAC naplaćuje cestarinu za „famozne hammere”, koje voze raznorazne javne osobe, primjerice Snježana Mehun i Rojs, i koji među običnim građanima stvaraju percepciju luksuznih terenaca, a u stvarnosti su teška, vojna vozila?!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije