Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojna tradicija
Povratak na članak

Habsburg-Lothringen odlikovao hrvatske povijesne postrojbe

Hrvatske povijesne postrojbe 16. srpnja ove godine sudjelovale su na pokopu nadvojvode Otta von Habsburga.

Komentari 17

Avatar lola lola
lola lola
02:00 11.11.2011.

\"- Dobiveno odličje značajno je za promociju bogate hrvatske vojne tradicije koju dijelimo zajednički sa susjedima i prijateljskom nam Austrijom - rekao je Grbeša za Večernji list, istaknuvši kako je ono potvrda višestoljetne hrvatske pripadnosti srednjoeuropskom prostoru.\" Zaboravili su one podatke iz povijesti kada je hrvatski jezik bio sluzbeno zabranjen. Za vrijeme koga je to bilo???

VL
OB
-obrisani-
03:33 11.11.2011.

Povijest je najgluplji predmet koji djeca mogu imat u skoli. Najgluplji! A ovi na slici dobili medaljice... Karl ce traziiti nasu zemlju i sve ide u krug. Papa pruza gramzljivo rucice..ipak mi volimo Papu...ma sve gnjida do gnjide. Mi vecec 20 godina vodjeni od protuha i gramzljivaca koji su ocito i dosli na vlast pod odredjenim UVJETIMA... Laku noc Hrvatska. Dobro jutro Libija.

VL
DU
Deleted user
09:20 11.11.2011.

Lave, ti bi rado prešutila Titove zločine pa bi i Povijest zabranila, zašto se tome ne čudim?

VL
TH
thekurcula
09:46 11.11.2011.

Mitove i legende starih naroda zaista nije teško izmišljati, i lagano ih podgrejavati, što na kraju daje jedno potpuno krivo istorijsko uvrenje kod naroda! Ali to uverenje i jeste cilj izmišljanja mitova, zar ne? Nije postojala nikakva hrvatsko-ugarska monarhija pa samim tim ni nikakva hrvatsko-ufarska kraljevska kuća, nego je postojala Ugarska koja je u svom sastavu, u županijskom ustrojstvu kraljevine, imala i područja koja se, u geografskom smilsu, smtaraju Hrvatskom (kao i Slavoniju).

VL
DU
Deleted user
10:25 11.11.2011.

kurcula, podgrejavaš ti veliku srbiju.

VL
CV
CENZURIRANO_VL
11:01 11.11.2011.

thekorcula je u pravu kada kaze da nije postojala hrvatsko-ugarska monarhija... Postojala je Austro-Ugarska monarhija i to od 1878. prije toga je postojalo Austrijsko carstvo (slijednik Svetog Rimskog carstva). No stvar je u tome svemu da je Hrvatska u to to vrijeme, iako sa smanjenom suverenošću imala status autonomne kraljevina, dakle postojala je Kraljevina Hrvatska, Slavonija, Dalmacija... i sve u jednoj monarhiji. Stvar je svakako i u tome da je Hrvatska tada izgradila veći dio svojih gradova, infrastrukture.. bolnica, dvoraca, prerivoja itd. koje i danas koristi :) Isto tako je činjenica da je nakon KuK monarhije, kada je Hrvatska zapala u SHS bila sustavno pljačkana od strane Beograda, negdašnje turske provincije.. što je sve završilo krvavim ratom zbog srpske politike velike srbije i njenog izvršitelja slobodana miloševića & Co..

VL
OG
Oger
11:37 11.11.2011.

O tempora o mores! \"Veliki Hrvati\" danas slave hrvatske generale koji su se s hrvatskim i bosanskim trupama borili na strani Austro-Ugarske i Njemacke !!!

VL
BK
B Kosa
18:18 11.11.2011.

Stari susjed davno mi je imo katolicki tjednik od 1916 jedan svecenik je posjetio nase vojnike na italijanskoj boisnici. u velikom clanku opisuje patnje ranjavanja i pogibiju nasi vojnika sav clanak je pun straota i uzasa

VL
BK
B Kosa
18:22 11.11.2011.

Hrvati i Madari nebi se nikda ni prikljucili Austriji da su se sami mogli odbraniti od osmanlija koji su onda bili strah za cijeli svijet

VL
PR
promatrac1965
20:35 11.11.2011.

Nastavak 2: Dakle: Hrvatska se nije pripojila Austriji. Ona je i dalje ostala kraljevina u drzavno-pravnom i upravnom smislu. Slijedecih stoljeca ovaj drzavno-pravni polozaj Kraljevine Hrvatske ostaje u raznim upravno-prakticnim oblicima sve do osnutka Kraljevine SHS 1.12.1918. godine, kada se prevarom Svetozara Pribicevica utopila u novonastalu drzavu i nestala.

VL
PR
promatrac1965
20:35 11.11.2011.

Nastavak 1: Projiciranje ideoloskih pogleda uvijek lazira povijest. Zato ne bi smetalo da cijenjeni komantatori uvaze neke povijesne datosti. Povijesne cinjenice: 1. Poslije katastrofalnog poraza krscanske vojske (ne samo ne samo ugarske, ali pod vrhovnim zapovjednistvom ugarsko-hrvatskoga kralja Ludovika II.!).!) na Mohackom polju 29. kolovoza 1526. i nestanka loze Jagelovica s ugarsko-hrvatskog prijestolja manji dio ugarskoga plemstva je 16. prosinca 1526. u Pozunu izabrao za kralja Ugarske Ferdinanda I. Habsburskog, u to vrijeme nadvojvode Austrije. 2. Hrvatski sabor je 1. sijecnja 1527. izabrao istoga Ferdinanda I. za hrvatskog kralja. 3. Veci dio slavonskoga plemstvo je stalo na stranu Ivana Zapolje, rodom iz Slavonije. Za Zapolju je bio i veci dio ugarskog plemstva. 4. U to vrijeme se birao kralj, a ne prikljucenje nekoj drugoj kraljevini, niposto nadvojvodstvu, koje je bilo nizeg ranga od kraljevine.

VL
OB
-obrisani-
03:12 12.11.2011.

11.11.2011. u 09:20h babatero je napisao/la: Lave, ti bi rado prešutila Titove zločine pa bi i Povijest zabranila, zašto se tome ne čudim? ---------------------------------- Drug Tito i zlocini?! Budi pametan. Koga je potamanio - imao je razloga. Koga je strpaoao na Goli otok...imao je razloga. Pa nije on bio blesav. Drzat 24 milijuna ljudi u miru nije malen posao. Pogledaj sto su domoljubi i genijalci napravili od 4.5 milijuna ljudi. Ne mogu ih ni nahraniti, a kamo li sto drugo. Drzavu su privatizirali jer nisu znali sto bi s njom. Banke su nam strane, po upute se ide u Brisel... Drug TITO...LEGENDA.

VL
OB
-obrisani-
09:56 13.11.2011.

11.11.2011. u 09:46h thekurcula je napisao/la: Mitove i legende starih naroda zaista nije teško izmišljati, i lagano ih podgrejavati, što na kraju daje jedno potpuno krivo istorijsko uvrenje kod naroda! Ali to uverenje i jeste cilj izmišljanja mitova, zar ne? ------------------------------------------------------ točno kurcula uzmimo Srbe npr, evo oni jadni u majke i oca nepoznatoga i dalje žive mitovima. Hrvatska je bila dio K&K monarhije i u najtežim trenutcima za Europu u ovim krajevima se hrvatska vojska borila protiv osmanlija, to su činjenice, od četiri vojna pohoda na Beč dva su zaustavili hrvatski zapovjednici sa hrvatskim postrojbama i to je činjenica, i na to se može biti ponosan, Termopile je pao nakon herojske borbe Sparanaca ali Keseg nije, sorry nama je ratovati kao i igrati nogomet, ide nam to.

VL
M3
Miške 3
18:42 13.11.2011.

Keseg nije pao? U Klaićevoj povijesti Hrvata, opisana je bitka kod Kesega koji je branio hrabri Jurišić sa Hrvatima. Kaže da su utvrde već bile srušene i prve turske jurišne čete su se naglo zaustavile i - povukle. U turskimm spisima se navodi, da se Turcima najdnom na nebu pojavio na konju sa isukanim mačem sv. Juraj ( oni imadu drugo ime za istog). To je Turke prepalo, vidjevši u tome znak božji, zaustavili su napad. Kod Segeta nažalost nije bilo tako.

VL
LU
lužnjak
14:10 14.11.2011.

joj, proklest će vas hrvatski kmet i ima za pravo opet Kajzeri, opet oni što su mimo škole povjest učili, opet ... opet,,, opet ...još se borba nastavjla...

VL
LU
lužnjak
08:33 15.11.2011.

11.11.2011. u 02:00h lola lola je napisao/la: \"- Dobiveno odličje značajno je za promociju bogate hrvatske vojne tradicije koju dijelimo zajednički sa susjedima i prijateljskom nam Austrijom - rekao je Grbeša za Večernji list, istaknuvši kako je ono potvrda višestoljetne hrvatske pripadnosti srednjoeuropskom prostoru.\" Zaboravili su one podatke iz povijesti kada je hrvatski jezik bio sluzbeno zabranjen. Za vrijeme koga je to bilo??? _____________________ podržavam te ! čisto sumnjam da oni imaju i osnov povjesti u sebi ,a kamoli u malom prstu -pa da su i zaboravili na ovako velike stvari to je ništa. naspram koliko još ima građe POZ

VL
LU
lužnjak
08:41 15.11.2011.

11.11.2011. u 03:33h Lav11 je napisao/la: Povijest je najgluplji predmet koji djeca mogu imat u skoli. Najgluplji! A ovi na slici dobili medaljice... Karl ce traziiti nasu zemlju i sve ide u krug. Papa pruza gramzljivo rucice..ipak mi volimo Papu...mama sve gnjida do gnjide. Mi vec 20 godina vodjeni od protuha i gramzljivaca koji su ocito i dosli na vlast pod odredjenim UVJETIMA... Laku noc Hrvatska. Dobro jutro Libija. ______________________________ ČESTITAM TI GOVORNIČE ! vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Viva la Gavrilo Princip

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.