Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Haaški “žurnalizam”: Katastrofalno suđenje, aljkavost ili...

Akademija pravnih znanosti RH ukazuje na različit pristup Suda u Haagu u presudi za Prlića i ostale i u presudama za Šešelja, Karadžića i Mladića
17. listopada 2018. u 21:29 38 komentara 4995 prikaza
Praljak
Foto: 'Photoshop'
Pogledajte galeriju 1/3

U završnom dijelu analize presude šestorici Hrvata, Akademija navodi: “...ne možemo se ne osvrnuti na nevjerojatnu suptilnost, oprez i rezerviranost u zaključcima Raspravnog vijeća u slučaju Mladić i Karadžić u odnosu na sigurnost kojom su vijeća bez dokaza, a ponekad i protivno dokazima, u presudama Prlić i dr. nedvojbeno utvrđivala postojanje međunarodnog oružanog sukoba između RH i BiH i umiješanost hrvatske vojske i vlade u sukob u BiH, razglabala planove RH za pripojenjem Zapadne Hercegovine, iako im to nije bilo potrebno za primjenu prava, kao što se vidi iz izloženih dijelova presude Mladiću”.

Josip Manolić Upitna pravednost suđenja Presuda šestorici Hrvata: Najočitija greška suda je Manolić

Ne smiruje situaciju u BiH

Povjesničari mogu zaključiti kako se na jednom dijelu BiH vodio unutrašnji oružani sukob Vojske Republike Srpske i Armije BiH, a na drugom međunarodni oružani sukob ABiH i RH, koja je htjela prisvojiti dijelove BiH. To je pravno i teoretski moguće, ali: “Čini nam se da tumačenja vijeća u slučaju Prlić zamagljuju pravi slijed zbivanja te pružaju osnovu za iskrivljeno povijesno tumačenje i zaključivanje, čime se neće pridonijeti smirivanju situacije u BiH i susjednim zemljama, čemu već i svjedočimo”, napisano je u ožujku.

Video - Kronologija drame u Haagu: Praljak popio otrov

Vijeće je “pogrešno i arbitrarno” primijenilo standarde krajnjeg cilja udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) u predmetu Prlić, odstupivši time, na štetu optuženika, od ranije prakse suda u Haagu. To potvrđuje i usporedba s predmetom Šešelj. Dok je ideologija stvaranja Velike Srbije a priori politički, a ne kriminalni cilj, u predmetu Prlić je stvaranje Velike Hrvatske u granicama Banovine krajni cilj UZP-a. Dok proglašenje srpske autonomije u RH i BiH, premda diskriminatorno, nije obuhvaćeno zločinačkom namjerom, proglašenje HZHB je instrumentalnog karaktera u realizaciji zločinačke namjere. Zločini u predmetu Šešelj ne mogu se nedvojbeno smatrati suštinskim dijelom plana Velike Srbije ili plana zaštite Srba, a u predmetu Prlić su posljedica realizacije krajnjeg cilja UZP-a. Sudjelovanje Hrvata u mirovnim inicijativama njihova je dvostruka igra koja ne isključuje kriminogenost krajnjeg cilja UZP-a, dok kod Šešelja to nije slučaj...

Šestorka Haag Analiza Akademije pravnih znanosti (1) Eksperti pronašli 'pogreške u zaključivanju': Presudu šestorici moguće je pobiti

Akademija tvrdi da je vijeće u predmetu Prlić imalo “dijametralno suprotan pristup” onome u predmetima Karadžić i Mladić. U potonjem je sukob SRJ – BiH izbjegavano kvalificirati međunarodnim. Iako je Vojska Republike Srpske naslijedila opremu, kadrove i strukturu JNA, te financijski ovisila o Beogradu. Izlika je bila kako VJ nije davao upute VRS-u. Akademija stoga primjećuje kako je vijeće “zaboravilo” test potpune kontrole, uveden u predmetu Tadić, koji za odgovornost države “sponzora” ne traži davanje uputa. I, uostalom, zapisnici o redovitim raspravama u Beogradu o akcijama VRS i VRSK dostavljeni su pet godina prije presuda Karadžiću i Mladiću. “Je li riječ samo o katastrofalnom načinu utvrđivanja činjenica, aljkavosti ili nečem trećem”, pita se Akademija.

Sudili po spekulacijama

Dok je o upletenosti RH u sukob u BiH vijeće zaključke temeljilo na svjedocima po čuvenju (AR, Galbraith, Manolić i Okun) čiji iskazi ih ne potkrepljuju. Kao ni spekulacije Ribičića i Okuna kako se moglo činiti da je HZHB ustanovljena radi obrane od srpske agresije, ali se njome htjelo pripremiti i buduće pripojenje. Ili, umjesto da uzmu u obzir činjenicu da su predstavnici HZHB potpisali tzv. Vance-Owenov mirovni plan, vijeće se oslonilo na Okunovo tumačenje kako su to učinili znajući da ga srpska strana neće potpisati. S takvim pristupom sudsko vijeće djelovalo je kao da se bavi “žurnalističkim komentiranjem međunarodnih odnosa i spekulacijama o uzrocima pojedinih događaja, zasnivajući zaključke na pukim pretpostavkama o motivima ponašanja aktera događaja.”

Radovan Karadžić Stravične poruke Karadžić poručio: Za rat u BiH krivi su svi osim Srba!

Prema predmetu Martić “cilj ujedinjenja s drugim etnički sličnim područjem samo po sebi ne predstavlja zajednički zločinački cilj u smislu UZP-a nego to postaje kad se stvaranje takvog teritorija smjera postići počinjenjem kaznenih djela navedenih u Statutu MKSJ-a. Vrlo razborito rezoniranje koje, međutim, nismo primijetili kod razmatranja formiranja HZHB u okviru BiH”, prigovor je Akademije. U analizi UZP-a Akademija se čudi što je primat dan “sudačkoj kreativnosti” nad načelom nullum crimen sine lege. S tim da je predsjednik vijeća, koje je u predmetu Tadić uvelo UZP u praksu MKSJ-a, Shahabuddeen kasnije priznao da to djelo i ne postoji u međunarodnom običajnom pravu, a kamoli da je u njemu “čvrsto utemeljeno”, kako je tvrdio 1999. Rješavajući tužbe Hrvatske i Srbije, Međunarodni sud je 2007. opomenuo MKSJ kako nije ovlašten odlučivati o odgovornosti država. Unatoč tomu, i mimo ovlasti, MKSJ je navodio imena visoko rangiranih političara među članovima UZP-a, insinuirajući time i odgovornost država, pa su to učinili i u predmetu Prlić.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • senijor121:

    Neka je lahka zemlja hrvatskom heroju, velikanu generalu Praljku kao i svim velikanima, braniteljima, a neka su prokleti svi izdajnici hrvatskog naroda.

  • marginalac:

    hrvatsku treba okrenuti naopako..ne milom ..nego silom.

  • Krotila4:

    Trg generala Slobodana Praljka,Mostar