Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAKETIRANJE ZAGREBA

Haag odbijao, ali ne i Estonija: RH Martiću uspjela uručiti optužnicu!

'Milan Martic u haaskoj sudnici'
''
22.12.2010.
u 10:30

Martić iz zatvora u Estoniji poručio: Ovu optužnicu smatram običnom provokacijom i ne prihvaćam je!

"Ovo smatram običnom provokacijom i ne prihvatam je", rukom je napisao osuđeni ratni zločinac Milan Martić (55) pošto mu je u estonski zatvor u Tartu, u kojem služi kaznu od 35 godina zatvora koju mu je izrekao Haaški sud, dostavljena optužnica zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva.

Haaški sud ne odgovara

Naime, zagrebački ŽDO optužnicom, koja je protiv Martića te Milana Čeleketića podignuta 28. siječnja 2003., njih dvojicu tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u svibnju 1995., poslije akcije Bljesak, tijekom raketiranja Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog. Martić je optužen da je kao predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine zapovjedio raketiranje spomenutih gradova, zbog čega je poginulo sedam osoba, a 76 ih je bilo teško ozlijeđeno. Pričinjena je i šteta veća od 20 milijuna kuna, a među ciljevima na koje su tada padali "zvončići" i "orkani" bili su i Dječja bolnica u Klaićevoj, zgrada baleta HNK te centar Zagreba. Čeleketić se pak tereti da je bio zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi koje su provele Martićevo naređenje.

I dok je Čeleketić, državljanin Srbije, koji živi u Subotici, preko suda u Beogradu odavna primio hrvatsku optužnicu, do Martića, koji je hrvatski državljanin (državljanstva se nije odrekao ni pošto ga je 1995. HV istjerao iz Knina, op. a.) optužnica se svih ovih godina nije mogla uručiti. Naime, iako je on od 2002. u Haagu, u kojem je zbog zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. do 1995. u lipnju 2007. osuđen na 35 godina zatvora, formalno-pravno nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

Da apsurd bude veći, svi pokušaji zagrebačkoga Županijskog suda da mu se preko Međunarodne pravne pomoći u Haag dostavi i hrvatska optužnica, bili su neuspješni jednostavno zato što Haag na požurnice hrvatskih sudova ne odgovara!? Ne usudimo se ni pomisliti što bi se dogodilo da se netko od hrvatskih sudaca ogluši na zahtjev suda u Haagu, kao što se Haag, u Martićevu slučaju, ali i u svim sličnim slučajevima, dosad oglušivao na zahtjeve hrvatskih sudova.

Doznali iz medija

Ipak, pošto je u studenome ove godine medijima objavljeno da je Martić premješten u zatvor u Tartu, zagrebački Županijski sud pisao je zatvoru zatraživši provjeru te informacije. Kad im je potvrđeno da je bivši vođa krajinskih Srba tamo, poslana mu je i optužnica koju je on, proizlazi iz njegova odgovora, odbio primiti. No usprkos tome, to ne znači da mu makar u odsutnosti uskoro neće početi suđenje i u Zagrebu.

Komentara 53

OB
-obrisani-
11:57 22.12.2010.

Tko zna kako Mladic izgleda ako je skinuo 30-40 kg i stavio tupe i naocale, pustio bradu...

Avatar Idler 3
Idler 3
17:23 22.12.2010.

16:04h Pink Panter...svaka čast na tekstu majstore...i jasno i inteligentno i originalno !!!

KU
kumajela
12:43 22.12.2010.

Služi 35 godina i uručuju mu optužnicu!? Ludilo. Što čine s Adžićem, Kadijevićem ili starom gardom krvoloka počev od Boljkovca? Da mi je znati što je Tuđman znao o Boljkovcu kad ga je uzeo u sam vrh vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije