Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WikiLeaks

H. Clinton Pahoru: "Puštajte Hrvatsku u NATO kako god znate!"

summit, kosor, pahor (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
08.09.2011.
u 08:15

Pohvaljujemo vas za sastanak Kosor - Pahor, piše Hillary Clinton 3. kolovoza 2009. godine

Američki diplomati toliko su snažno lobirali protiv slovenske blokade hrvatskog ulaska u NATO i EU da jedna diplomatska bilješka govori o tome kako su premijera Boruta Pahora u listopadu 2009. upozorili da ni slučajno ne pomišlja o ponovnom blokiranju hrvatskih pregovora s EU jer će osjetiti, doslovno, “gnjev iz Washingtona”.

Obuzdajte nacionaliste

Diplomatska izvješća, koja je objavio WikiLeaks, pokazuju da su u američka veleposlanstva u Ljubljani i Zagrebu redovito stizale upute državne tajnice Hillary Clinton o tome kako utjecati na slovensku i hrvatsku vladu da se ukine slovenska blokada Hrvatske. Hillary Clinton i njezini diplomati prvo su se uključili u slamanje slovenske blokade kako bi Hrvatska na vrijeme ušla u NATO. U depeši poslanoj iz Washingtona 5. ožujka 2009. piše da se Slovencima treba hitno prenijeti sljedeća poruka: ako Hrvatska ne postane članica NATO-a na summitu u travnju, bit će to velika međunarodna sramota za Sloveniju. Točku po točku, H. Clinton i njezini suradnici objašnjavaju što premijer Pahor treba učiniti: utjecati na slovenske nacionaliste koji prikupljaju potpise za referendum o hrvatskom ulasku u NATO da omekšaju u svojim tvrdokornim stavovima. “Tražimo od vas da razmislite o svim legitimnim mogućnostima da skratite proces referenduma, uključujući i da tražite povlačenje”, piše u depeši. Amerikanci toliko detaljno razmatraju sve moguće scenarije da na jednom mjestu savjetuju Slovencima da tiskaju Narodne novine i izvan radnog vremena, da pošalju “elektronički skeniranu kopiju” odluke o ratifikaciji kako u Washingtonu ne bi morali čekati da stigne poštom... “Slovenska Vlada uvjerava nas da razumije ozbiljnost situacije, ali ne možemo si dopustiti sramotu da jedan saveznik ne ratificira pristupanje Hrvatske”, piše u depeši potpisanoj s “Clinton”.

Talijani, pritisnite Slovence

Tjedan kasnije, iz depeše napisane u američkom veleposlanstvu u Rimu, vidljivo je da SAD utječe i na Talijane da pritisnu problematične Slovence. Povlačenje jedne slovenske nacionalističke stranke iz kampanje prikupljanja potpisa “osakatilo je pokret za referendum” i slovenska vlada sad može krenuti u ratifikaciju ulaska Hrvatske u NATO i bez referenduma, prenose Amerikancima Talijani. Nakon što je Slovenija ipak “u posljednjoj minuti” ratificirala ulazak Hrvatske u NATO, Amerikanci i dalje lobiraju protiv slovenske blokade – ovaj put blokade hrvatskih pregovora s EU.

I dalje iz Washingtona u Ljubljanu stižu depeše, potpisane s “Clinton”, koje izgledaju kao “to do” lista koju je stroga majka ostavila djetetu koje ugnjetava svoga brata. Na kraju te liste samo nedostaje upozorenje “ne napraviš li sve navedeno, dobit ćeš batina kad dođem kući”.

Potkraj travnja 2009. u depeši iz Washingtona piše: “SAMO ZA LJUBLJANU (verzal je u originalnom dokumentu, nap. a.): Slovenija treba prestati povezivati pristupne pregovore s pitanjem granice”. Amerikancima je, piše u toj depeši, važno da Slovenija prestane blokirati Hrvatsku na putu u EU iz sljedećeg razloga: “Euroatlantske integracije su primarni motor reformi, demokratizacije i međuetničke suradnje na zapadnom Balkanu. Stoga je deblokada hrvatskog puta u EU važna ne samo za Hrvatsku nego i za cijeli Balkan.” Potkraj lipnja 2009. hrvatski veleposlanik u Ljubljani moli Amerikance da ostanu uključeni jer EU ne obraća dovoljnu pozornost na taj problem. “Jedino Amerika to može riješiti”, piše u depeši iz Ljubljane.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije