Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samostan

Gvardijan Kinderić župljanima Krapine podijelio stotinu riba

'21.04.2010., Franjevacki samostan, Krapina - Stavljanje ribe u mrezu da bi se zive i zdrave odvojile od bolesnih. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
22.04.2010.
u 18:30

Ribnjak u dvorištu franjevačkoga samostana vrlo je zanimljiv, uz voćnjak ga je redovnicima u Krapini još 1638. darovala obitelj grofa Keglevića

Gvardijan franjevačkoga samostana u Krapini pater Antun Petar Kinderić pokrenuo je uređivanje starog ribnjaka koji je godinama bio zapušten, a nalazi se u voćnjaku samostana. Franjevački samostan i crkva sv. Katarine čine iznimno vrijedan kompleks sakralnih objekata starih više od 350 godina, a često ih posjećuju turisti u sklopu grupnih razgledanja grada.

Ima i zlatnih ribica

– Dolaze djeca i skupine posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske pa im osim znamenite crkve želimo pokazati i okoliš. Ovaj ribnjak zato je iznimno zanimljiv. Njega je uz voćnjak franjevcima davne 1638. godine darovala grofovska obitelj Keglević. Utemeljitelji crkve i samostana bili su Ana Marija Keglević, supruga hrvatskoga bana Tome Erdödyja, te njezin brat Franjo Keglević – objašnjava gvardijan Kinderić i ističe kako je bilo potrebno urediti okoliš.

Uređivanju ribnjaka odazvalo se poduzeće Krakom, čiji su radnici došli strojevima, te direktor građevinskoga poduzeća Mance iz Zagreba Krunoslav Sušić, čiji pak radnici obnavljaju unutrašnjost samostana. Direktor Sušić pobrinuo se i za ribe, koje su izvađene iz ribnjaka kako bi preživjele te će ponovno biti vraćene u njega kada bude obložen kamenim materijalom.

– U ribnjaku ima babuški, zlatnih ribica, amura, štuka, japanskih šarana, a stotinjak riba pater je i podijelio župljanima. Iznenadili smo se brojem riba u ribnjaku, s obzirom na to da je godinama bio zapušten i pun mulja. Na površini smo znali vidjeti male ribice, no pravi kapitalci skrivali su se u dubini – kaže gvardijan.

Stižu amuri i šarani

– Za novo poribljavanje pobrinut će se Krunoslav Sušić, koji će iz ribnjaka iz Velike Pisanice dopremiti u Krapinu amure i šarane. Bit će to dar gvarijanu Kinderiću i pateru Rikardu Patafti – kaže Sušić.

U jezeru veličine 17 x 17 metara više je od 600 kubika vode koja dolazi prirodnim padom. U samostanu postoji rijetka zbirka sakralne umjetnosti i knjižnica utemeljena 1650. godine, bogata rijetkim knjigama, od kojih su najznačajnije tri inkunabule. Dok traju radovi u unutrašnjosti, koje prate konzervatori, posjetitelji mogu razgledati crkvu sv. Katarine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije