Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNI POREMEĆAJI U PROMETU

FOTO Gužve diljem Njemačke zbog štrajka željezničara: 'Štete i taksistima, a zarađuju dovoljno!'

GDL train drivers union strike in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/3
10.01.2024.
u 09:59

Zbog štrajka koji traje planirnao do petka učenici ne moraju doći fizički na nastavu, a brojni su potražili alternative kako bi izbjegli vožnju vlakom

Nakon poljoprivrednika, sa štrajkom su ove srijede službeno krenuli i njemački željezničari. Osim što već dva dana farmeri na traktorima blokiraju sve veće ceste po Njemačkoj, iz Deutsche Bahna upozorili su kako se do petka očekuju ''masovni poremećaji u željezničkom prometu'', nakon što i dalje nije postignut dogovor s vladom oko povećanja plaća. 

Osim što željezničari traže smanjenje radnih sati s 38 na 35 sati tjedno, zahtijevaju i povećanje plaće od oko 550 eura. Zasad nije poznato kako će prosvjedi u Njemačkoj završiti, no zbog cijele situacije donesen je niz mjera. Između ostalog, učenicima je stavljeno na raspolaganje da sami biraju žele li ići u školu jer im se nedolazak opravdava, no zato moraju biti prisutni online. 

I dok privatne željeznice rade uobičajeno, uz manje probleme, Deutsche Bahn izradio je hitni raspored vožnji. Prema njima, otprilike jedan od pet vlakova koristi se u prijevozu za velike udaljenosti. 

- Do glavnog kolodvora sam stigla travmvajem jer S-Bahn nije vozio, ali odavde mogu svakih sat vremena stići do Leipziga gdje mi je sveučilište - objasnila je Lilly M., studentica koja se jutros zatekla na Halle-Neustadtu. Jedan taksist pak je bio ljut, prenosi MZ.de.

>> VIDEO Hrvati iz Njemačke: 'Cijeli grad je blokiran, treba nam sat vremena za pet kilometara...'

- Štrajk šteti našem poslu. Oni već zarađuju dovoljno novaca. Tko bi htio na ovakav dan doći na željezničku postaju? Ovdje sam od 5.30 sati i imao sam samo jednu vožnju, a nije čak ni bila do ovdje - objasnio je.

POVEZANI ČLANCI:

Proteklih dana farmeri su već izazvali brojne incidente, što je zabrinulo i brojne stručnjake u Njemačkoj, strahujući od ''francuskog scenarija'', smatrajući kako takvo ponašanje u Njemačkoj nije uobičajeno. Neki su prisilno zaustavili trajekt u kojem je bio ministar Robert Habeck, a na brojnim mjestima u Njemačkoj mogle su se vidjeti i fotografije semafora na vješalu, aludirajući kako stiže kraj vladajućoj koaliciji. Sve te slučajeve policija sada istražuje, potvrdili su ranije, navodeći kako u svemu ima i kaznenih djela. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije