Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans

Guverner Rohatinski: Premijerka nema potporu za ozbiljan rez

'11.02.2010.,Zagreb, Hrvatska  - Guvener Hrvatske narodne banke Zeljko Rohatinski Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
18.08.2010.
u 20:20

Vlada nema potporu socijalnih i koalicijskih partnera, pa zasad od promjena – ništa

Nalazimo se u predizbornoj godini, a po dosadašnjim javnim istupima zaključujem da Vlada nema potporu bilo koalicijskih bilo socijalnih partnera za ozbiljnije rezove. To onemogućuje da se rebalansom postignu značajnije promjene u 2010., ali možda će se utvrditi stvari koje će imati utjecaj na buduće razdoblje – kazao je guverner Željko Rohatinski nakon razgovora s premijerkom J. Kosor.

>>Kosor: Eventualni porez za banke ne smije donijeti druge poremećaje

Iako za to još nema potvrde, sve se više vjeruje da će Vlada, možda već na današnjoj sjednici, predložiti uvođenje kriznog poreza na banke, koji bi bio na snazi godinu dana. Tu je procjenu potencirao i odvojeni susret predsjednice Vlade Jadranke Kosor prvo s bankarima, a onda i s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim. 
Bankari nisu željeli otkrivati detalje "konstruktivnog" razgovora s premijerkom, dok guverner Rohatinski kaže da se razgovor vrtio oko dvije vruće teme: duga Ljubljanske banke i rebalansa, odnosno mogućeg poreza na banke.

Potencijalne štete velike

– Moj se stav o porezu na banke zna, a hoće li se Vlada odlučiti na njegovo uvođenje otvoreno je pitanje – kazao je Rohatinski te dodao da mu u Banskim dvorima nisu ništa konkretno rekli kako bi porez izgledao, ali čak i da jesu ne bi to širio dalje.

– Bez obzira na to što je fiskalna situacija takva da ne treba isključiti ni mogućnost uvođenja poreza na banke, potencijalne koristi toga poteza mogu biti relativno male, a potencijalne štete jako velike – uvjeren je guverner, koji ponavlja da moralni aspekt na koji se pozivaju EU i SAD kada govore o bankarskom porezu nije primjenjiv na nas. Vladini koalicijski partneri HSS i SDSS dali su do znanja da im je prihvatljivije ići na povećanje porezne presije nego smanjivati plaće i druge rashode.

Dizanje sindikata na noge

Na spomen rezanja plaća sindikati su se digli na noge, a čak i HNS-ov prvak Radimir Čačić kaže da zbog ekstraprofita koji su stvarale, državne sanacije i niske cijene za koju su prodane, postoje temelji da se "ide na banke". Čačić se boji da će Vlada "sprčkati i taj novac" i tako potrošiti još jednu šansu da se nešto napravi te je bolje da ga ne uvede. Rohatinski odgovara da se sanacija iz 90-tih mistificira: – Tek kad je u banke došao svježi novac iz inozemstva nestali su problemi s nelikvidnošću i nesolventnošću banaka – kaže guverner, kojega zabrinjava mogućnost iznošenja kapitala iz zemlje i posljedice na tečaj opterete li se banke dodatnim porezom.

Komentara 87

OB
-obrisani-
05:13 19.08.2010.

Bilo bi lijepo kada bi Kosor oporezovala banke ,koje smo prodali strancima ( naše banke u stranom vlasništvu ) Samo pitam se : dali je to uopće moguće?

OB
-obrisani-
21:37 18.08.2010.

Da nema Rohatinskog hrvatska bi odavno bila somalija!

FE
Felicijen
20:44 18.08.2010.

Kosorica će jedinu podršku dobiti kad odluči otići...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije